Бойко Борисов: Възложил съм да се избере прозрачно нова ЦИК (ВИДЕО)

За съжаление никъде не се отбелязва, че НФСБ е главен инициатор да се вземе решението за преференциите, каза премиерът

Вчера разговарях с колегата Цветан Цветанов и днес свиках Изпълнителната комисия, която е изцяло зад мен. Той ми обясни какво се е случило в петък, след като сме били заплашени, че ще се напусне парламента, и за да запази кворума са приели решението относно преференциалното гласуване. За съжаление никъде не се отбелязва, че НФСБ е главен инициатор да се вземе то и ДПС са го подкрепили. Ние първи като партия внесохме мажоритарния закон и сме избирани мажоритарно. Това каза на извънреден брифинг премиерът Бойко Борисов след заседание на ръководството на партията.

Не искам да остава оттенък, че изборните правила ни влияят. Да припомним, че предишната ЦИК и нейният мандат бе прекратен предсрочно когато бяхме опозиция. Тази ЦИК и този избирателен закон беше промотиран тогава от Мая Манолова. По време на мандата на БСП, що за нахалство е това?, попита риторично Борисов.

Щом е изтекъл мандатът, съм възложил да се избере прозрачно нова Избирателна комисия. Защото и нашите избори, които проведохме по време на служебното правителство на президента Радев и неговият избор, когато спечели, бяха по тази Избирателна комисия и по тези изборни правила. Но тогава ние нищо не сме оспорвали, че са по закона на Манолова и БСП. Струва ми се нахално да се изопачава действителността, каза още премиерът.

Но в това БСП имат право, срокът е изтекъл и трябва да се започне процедура, допълни той.

Не е обяснено пак, че преференцията не е отпаднала, просто е вдигнат прага за преференцията. Но не беше казано както трябва. Затова да няма спекулации или чрез ветото на президента, което ще наложи да се съобразим с него в тази му част или ако не го наложи - веднага да се внесе спешна промяна в закона за преференциите и да се върне това, което беше досега, обясни Борисов.

Преференциите нас не ни притесняват, БСП съумяват с лъжа да манипулират общественото мнение. Издебват ме когато съм в чужбина, заяви той.

Благодаря на г-н Георги Марков, че ме е информира на време. Повтарям в Мюнхен имах много важни разговори. Тереза Мей ми благодари, затова че България се е задействала на време и сме ги информирала по случая "Гергов", каза премиерът.

Същото и с Венецуела, в момента, в който дойде сигнала аз съм извикал посланика да го информирам, а не той мен, заяви Борисов.

Когато сме имали нужда от ДПС те са ни подкрепяли, аз винаги съм излизал и съм им благодарил. В случая излиза, че са ни извили ръцете, каза министър-председателят.

Борисов припомни, че досега ДПС са подкрепяли неведнъж позиции на ГЕРБ, за което им благодари, и така обясни връщането на жеста от страна на ПГ на ГЕРБ и неговия председател Цветан Цветанов.

"Цветанов е постъпил правилно според ситуацията", каза Борисов, но подчерта, че няма да допусне ГЕРБ да търпят негативите от това.

Бойко Борисов събира утре и Коалиционния съвет, защото, ако сме управляваща коалиция, всички трябва да ходят на работа, заяви той.

Коментари

Задължително поле