Старозагорско село отбеляза за 12-и път Празника на райската ябълка

Фермери премериха сили в картинг турнир (СНИМКИ)

Правителствената армия превзе последния бастион„Ислямска държава“ в южна Сирия

Руснак може да поеме ръководството на Интерпол

Политическият психолог Антоанета Христова: Зад всеки протест има сценарий

Минерален извор отоплява училищата и детските градини в Стралджа

Авария остави без ток целия остров Родос

БСТ И БФС отбелязаха 25 години от златния гол на Емил Костадинов с турнир по джаги

Мустафа Карадайъ: Оставката на злополучния вицепремиер е закъсняла, няма да промени нищо

Райската ябълка дава енергия и лекува Подходяща е за консумация през Коледните пости

15 машини са в готовност да чистят Кюстендил през зимата

Близо 7 млн. германци са силно задлъжнели

Над 300 деца и родители се включиха в празника на здравословното хранене „Вкусна есен“

УМБАЛ Бургас готви календар в помощ на недоносените бебета

Франс Тимерманс: България и Румъния не вървят в пакет при мониторинга

Бойко Борисов в интервю по повод първата година от управлението на кабинета: Имаме пълна подкрепа за Западните Балкани Не можахме да представим Конвенцията за защита на жените и децата от домашно насилие по начин, по който да убедим обществото, призна премиерът

Искаме Балканите да са строителна площадка, а не място с масови гробове, увери премиерът Бойко Борисов заместник-генералния секретар на НАТО Роуз Готемюлер.Снимка: Пламен Стоименов

По повод първата година от управлението на кабинета „Борисов” 3 премиерът даде интервю за Нова телевизия. Бойко Борисов говори по всички значими за обществото теми. Ето какво каза той по няколко ключови проблема, които са в центъра на вниманието на българите.

С какво се гордее и от какво го е срам
Срам е, че не можахме да представим Конвенцията за защита на жените и децата от домашно насилие по начин, по който да убедим обществото, че неслучайно огромната част от Европа приеха тази Конвенция. Успяхме да направим, така че да се възползват различни, и политически сили, и да вкарат темата в посока, която не е духът на Конвенцията. Подценихме може би ситуацията, че трябваше по-добре и по-ясно да се обяснява всичко, защото това е един страхотен бич – насилието над насилието и децата. Но пък след, като се надигна такова обществено недоволство, аз никога не съм бил инат, и затова я оттеглихме, за да може в по-спокойна обстановка да се спори или да се налага тази теза.
Гордея се, че с два милиарда и триста милиона свалихме външния дълг. Нашият дълг е 25% , трети сме в Европа по най-нисък дълг, като Люксембург са 24%, Естония е с най-нисък, но ние до края на мандата ще го докараме до 20% външен дълг.
Тези, които се възползваха в началото да говорят, защото знаете във втория мандат ние имахме да плащаме огромни пари. Платихме за двата реактора 1 милиард и 200 милиона, плюс 90 милиона лихви, които ни опростиха, за радост. За американските централи 1 милиард и 300; 3 милиарда и 700 за КТБ; близо 6 милиарда и 700 милиона предишната година отидоха за плащания. И ако не бяхме събрали с близо 6 милиарда повече в държавния бюджет от приходните агенции, от работата на МВР, данъчните, НАП, с помощта на прокурорите, нямаше въобще да ни излезе сметката.

Западните Балкани
Преди нашето председателство тази тема, като се кажеше, всеки викаше: „Не, не ни трябва”. Като седнах, един по един, ако си спомняте една вечеря, в един замък, в Брюксел, даде Мишел – белгийският премиер, работна вечеря, но там бяха Меркел, Макрон, холандският премиер, които ме слушаха много внимателно точно по тази тема. Европейските коридори – номер 4 – Солун-София-Видин Будапеща, номер 10 – Истанбул-София-Белград-Загреб-Любляна-Виена или съответно вдясно на Белград – Будапеща-Братислава. И коридор номер 8 – Истанбул, София или Бургас, Черно море, където искате, Скопие, Тирана, съответно ро-ро терминалите за Италия. Това коренно ще промени Балканите. Това за бизнеса, за инвеститорите, за туризма, ако щете, за опознаването на Балканите. И виждате, че има голям ентусиазъм това да се случи. С държавния секретар на Щатите разговарях по тази тема, с президента Путин разговаряхме по тази тема, с президента Ердоган разговаряхме по тази тема. А най-напред разговарях с моите европейски партньори и накрая всички казаха: „Да, прав си. Слагай я темата на масата. Да, трудна е, защото много от държавите не са подготвени, не покриват нашите критерии, но трябва да направим всичко да ги приобщим”.

За ареста на Иванчева
Това, което видях, аз го споделих с главния прокурор и с директора на КОНПИ. Това, което ми беше обяснено е, че всяка една банкнота трябва да се запише и опише по номер сериен и от двете страни, една по-една да се изземе по необходимия начин, а това са 70 хиляди банкноти ли, евра ли, не помня какво беше. И тъй като има паднало дело, когато Цветанов беше министър, ако си спомняте, защото пликът с пари, който си го слага във вътрешния джоб не е отворен, не са изброени парите и затова падна цялото дело. Надявам се, това да им е обица на ухото на всички, че когато се провеждат подобни операции, хората не обичат да има голяма показност, точно обратното.
Мисля че проблеми със задържането няма. А в същото време поемните лица, това може би е един повод да помислят дали не може да се промени или не трябва да се промени Закона за поемните лица. Но това нека си го кажат юристите. Случаят за мен е приключен. Толкова много свидетели излязоха да говорят по вашата телевизия. Нека да оставим сега съдиите да осъдят по съвест.

За президента Радев
Навремето дядо ми казваше, че два коня, ако теглят каруцата винаги е по-добре, отколкото един. Но така е преценил, така са преценили неговите хора, така действат. За мен президентът винаги е бил обединител на нацията. В случая не виждам нищо, което да обединява. Той говори това, съответно и ДПС, и БСП, което като партии, които го избраха, което те говорят.

За исканата оставка
Да искаш два месеца преди края на Председателството, когато предстоят две срещи, които България сигурно след доста години ще се проведе. 28-те лидери, защото вчера и Тереза Мей ще бъде два дена в София и тя, с целия Съвет, с лидерите на Западните Балкани. От 3-ти до 8-ми юли веднага след края на Председателството е формата 17+1, защото и Ципрас ми каза, че ще се включи във формата. 4 дни ще стои китайският премиер тук юли месец със 17-те премиери и президенти. Така че точно сега да искаш оставка, когато абсолютно не си готов. Социологическите агенции много ясно дават. Не виждам защо си правиш това на държавата? Догодина имаме избори за евродепутати. Ще си премерим силите. На всеки 6 месеца, който е загубил изборите, да искаме пак избори. Аз го правих два пъти. Два пъти им давах ето така – заповядайте, управлявайте.
Видяхме на президента служебното правителство, видяхме им кадрите, видяхме им възможностите. 150 милиона по-малко в хазната за 3 месеца, събрани приходи от приходните агенции 150 милиона.

За Корнелия Нинова
Утре всеки от нас може да изпадне в ситуация да бъде съден. Дали граждански, ето виждате сега госпожа Нинова е подтисната жената, тежко й е, заради това че един сайт нещо лошо или там, не знам ситуацията, но виждам я – страда, прочетох сутринта, вас ви гледах, че не може да спи, че е разтревожена. Така че внимавайте и вие как се държите. И аз като Антон Тодоров да не почна, да не ме подтиснете, да ви съдя.

За Живков и Сакскобургготски
Докато охранявах Тодор Живков имах възможност от него да слушам как е действало политбюро, какви проблеми, как се е оправял. С часове ми е разказвал. Аз съм дисциплиниран човек и когато съм вършел една работа, никога не съм споделял.
Щях да се плаша (от сравнения с Живков), ако по някакъв начин насилствено съм държал властта. Аз станах за подигравка с оставките си. Ето ви г-н президент, ето ви Корнелия, заповядайте управлявайте. Да проведат избори не могат да ни бият.
От царя съм чул същите истории като факти, исторически, които и от Тодор Живков съм чул. За това считам, че са ми били много от полза. И за да предпазя моите приятели вдясно, да не кажат някоя глупост, царят казваше – ти си имал шанс да контактуваш с него, когато се е очовечил. Смисъл, когато всички от БСП избягаха от него и нямаше кой да отиде да го закара до следствието, тогава се явих аз.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Да им се неначудиш на краварите, които ни назначават такива -д-е-б-и-л-и- като бойко. Предполагам, че и краварите са същите -д-е-б-и-л-и-, та за това ги назначават такива като бойко и министрите му.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.