Вук Йеремич: Вучич води тайни преговори с Косово

Израел използва за пръв път новите си изтребители F-35

Германският външен министър: Русия ще продължи да е труден партньор за Европа

Разкриха улични грабежи отпреди години в Търговище, жертвите са момиче и млада жена

КЗП: Внимавайте при покупки от непознати търговци по Великден

Свлачището на пътя Смолян–Мадан се активизира отново

Арестуваха две шуменки за агресия

Борисов: Ще дадем 500 хил. лв. за пораженията от урагана във Враца

Немски дарители подпомагат социални заведения в Елена

Стивън Хокинг е направил предсказание за края на света два дни преди смъртта си

Само един е кандидат за омбудсман в Благоевград

Гробните места в Търново на изчерпване Поставиха съоръжение с клетки за 144 урни

Гръцките власти конфискуваха над 400 тона вредни храни, внесени от Турция

Рафтинг сезона в Пиринско стартира със стари цени, за 50 лева вдигаш адреналина

Жълт код за поледици в 9 области в страната

Бойко Борисов за НАТО и Русия, президента Радев и самолетите “Грипен, “Дунарит”, Корнелия Нинова и “Цанков камък” (ЦЯЛОТО ИНТЕРВЮ, ВИДЕО)

Кадър от БТВ

Интервю с премиера Бойко Борисов за „Тази сутрин“ по БТВ

Водещ: „Тази сутрин“ продължава в 8 часа с премира Бойко Борисов, добро утро.
Бойко Борисов: Добър ден.
Водещ: Добър ден. Как сте, г-н Борисов?
Бойко Борисов: Сравнително добре.
Водещ: Мащабна акция на МВР в събота срещу неделя. Тя продължи и в неделния ден и всички си помислихме, че става въпрос за групата, която отвлече Адриан Златков. Имате ли нещо да ни разкажете като подробности или става въпрос само за наркогрупа?
Бойко Борисов: Тя е сериозна група, от доста време я наблюдават. Поработиха добре с нея. Добра е реализацията. Доказателства, според мен, достатъчно събраха. До днес имат да досъберат. Утре, вторник, ще оповестят.
Водещ: С какво са се занимавали?
Бойко Борисов: С всичко, което може да ви мине през акъла. Сериозно ви говоря.
Водещ: А част от тези хора занимават ли се с отвличания, дали не се прикрива, или поне да се дава част от информацията само на лъжичка, дали са част от групата на Адриан Златков?
Бойко Борисов: МВР и прокуратурата работиха доста по тази тема и заслужават утре да си я обявяват и да си я разкажат, защото действително има още малко да се доподредят нещата, за да не се издъни делото. Мисля, че се справиха доста добре. Сериозна група, много.
Водещ: От бащата на Адриан Златков обаче, Тони Златков, разбрахме, че лично сте го поканили в дома си и сте работили лично с щаб в Банкя по темата /…/.

Бойко Борисов: Да, в Банкя, в „Бояна“. Той, човекът беше ошашавен. Първо, когато има такива тежки инциденти, тежки престъпления, защото отвличането е такова, и затова присъдете трябва да се излежават, трябва да бъдат максимално строги. Единственото, което стои пред хората, които ръководят операциите, е да изберат до колко и как да се приближат към извършителите. Обикновено, ако пази Божи, ако му е отвлечено детето, единственото, което го интересува не е дали МВР ще бъде успешно в разкриването им, а дали ще може да си го прибере в къщи. И тогава изкушението на оперативните служители е много голямо, защото моментът на предаването на парите, връщането на отвлечения е моментът, в който можем да се приближим максимално до тях. Една грешка и завършва почти винаги, особено когато са били без маски или ако по време на плен, докато е бил човекът, е видял нещо, го убиват.
Водещ: Връща ли се ерата на „Наглите“? Защо сега се случва това отвличане?
Бойко Борисов: Нека поработи МВР още малко.
Водещ: Да има още малко тишина по случая?
Бойко Борисов: Все пак помните, че „Наглите“ ги разкрихме и ги вкарахме в затвора.
Водещ: Нека да чуем какво каза Тони Златков, примерно по темата с отвличането.
Бойко Борисов: И само да допълня, че не отидох в софийско или МВР, защото в такива случаи се наблюдава движението на по-големите началници и те също имат шпионаж на улицата. Това са подготвени хора, много подготвени. Те гледат само филми, имат и доста практически опит, защото да отвлечеш човек е абсолютно като технология същото е да отидеш, да влезеш в гаража на някого и да му откраднеш колата пред камерите. И аз много се възмутих, като говорехте, че крадецът, който ядосал премиера – Яро, на десетия месец бил пуснат. Той не ме е ядосал мен, ядосал е, той ще открадне на хората колите сега, като излезе. От три години и десет месеца е лежал и се поправя. Затова МВР полага огромни усилия, докато достигне до резултат. След това не трябва с лека ръка да се намаляват присъдите.
Водещ: Каза Тони Златков, че бащински сте действали в този случай. Защо решихте да организирате трети щаб? На паралелно МВР ли е, какво е?
Бойко Борисов: Той така си го разказва човека. Просто, като дойдат началниците, които работят, да докладват, за да не правим впечатление по града и той такова усещане имаше. Но…
Водещ: Това в „Бояна“ ли се случва?
Бойко Борисов: В „Бояна“, да. Повтарям, в такива случаи трябва да предпазиш от изкушението на службите, доближавайки се максимум до похитителите и риска за живота на човека.
Водещ: Добре. Искате и всички искат МВР да разкрива по-бързо и изобщо да действа по-качествено, но всички служители на МВР протестират. Ден през ден протести с основното искане по-високи заплати и по-добри условия на работа, за да има ефективност.
Бойко Борисов: И сега, само след 30-тина минути, една изцяло компрометирана сграда, с един, бих казал, дълъг корупционен процес, където бяха погубен десетки милиона левове, за няколко години успяхме да я възстановим – прокурорите и съдиите от Софийски градски съд, Софийска прокуратура, ще получат днес поредната, ще видите колко красива сграда, оборудвана с най-съвременна техника, кабинети, климатици, красота. За да могат да работят в условия, които заслужават. И това струва десетки милиони. Направиха се много пожарни, направиха се много полицейски управления, санираха се много сгради. Помните, от „Лъвов мост“ полицията беше изместена в прекрасна сграда, в „Младост“. На старото НСС, сега ДАНС, новата сграда на Специализиран съд, Специализирана прокуратура нови сгради. На БОП нова сграда.
Водещ: Но хората искат повече пари, униформи. Пожарникарите искат ботуши.
Бойко Борисов: Видяхте за това, което …
Водещ: Защитни облекла.
Бойко Борисов: Видяхте за това, което бяха прави, бяха купувани облекла. Ние им дадохме толкова пари, колкото е трябвало да получат за дрехи. И те си ги получиха – над 30 милиона. Естествено, че искам да им се вдигнат заплатите, но в същото време преди малко г-жа Поптодорова каза „военни кораби, сухопътна техника, изтребители“.
Водещ: Изтребители трябват.
Бойко Борисов: В същото време ние, като партия, заедно с нашите коалиционни партньори и с приоритети вдигане на пенсиите и учителските заплати сме спечелили изборите. Последните няколко години 300 милиона са отделени за противопожарна техника, автомобили и какво ли не. Колко нови пожарни се направиха.
Водещ: Трябвало ли е пожарникарите да си плащат униформите, които са били дарени?
Бойко Борисов: Областният управител на Пловдив вчера, по-точно в събота, го обясни на вашите колеги още веднъж в Пловдив. И аз, знаят колко много ги обичам. И с пожарникарите, и с полицаите съм служил години наред заедно. И тези ботуши, които ги показват, това ни беше основното снаряжение. Сега градинарите носят такива ботуши. Каските ни бяха пластмасови. Нямахме шлемове. Брезентови мушами, апарати за сгъстен въздух нямахме. Носехме едни /…/.
Водещ: И вие сте били с мушами и гумени ботуши?
Бойко Борисов: Пет години. и изгаряхме, и се мажехме с дефламол след всеки пожар, в тенекии стоеше дефламола зад колите, отзад. Като се прибереш, сваляш мушамата и се мажеш. Прекрасно, най-хубавото лекарство е дефламолът. И Еленков служеше до мен. Така че…
Водещ: Добре де, но основният проблем е, че липсват хора и в отбраната, и в армията, в МВР, служба ДАР. Навсякъде няма хора. Те би трябвало да отидат там /…/ малко повече пари, нали така?
Бойко Борисов: Вместо да се правят проекти за 80 мегавата по 1 милиард, да са направили нови пожарни и нови полицейски управления. Да са направили за тези 30 години нещо за тях, разбирам.
Водещ: А кадри откъде ще намерите? Да има полицаи поне в проблемните села, където има престъпност, защото хората питат къде отидоха обещаните полицаи.
Бойко Борисов: Ами, 1000 души, така както обещахме, са назначени. Как къде отидоха? 1000 души имаме новоназначени в селските райони.
Водещ: И те ще отидат по места и ще …
Бойко Борисов: Те са отишли вече.
Водещ: С идеята за това да няма престъпност там или поне да я намалят.
Бойко Борисов: Разбира се, че се действа. И вие видяхте в Търговище, къде ли не, такива обири и побои върху възрастни хора, накрая се оказа внука на едното място, че е. И аз още веднъж се обръщам към пенсионерите, спрете с това даване на пари на телефонни измамници. Поне по тази тема медиите от сутрин до вечер дават репортажи, обясняват, показват и продължаваме всеки ден да хвърляме пари от терасите и то по 15, по 20, по 10 хиляди лева. Гледам една баба с галоши, ходи едва, ходи в калта – 15 хиляди лева.
Водещ: Спестила жената обаче бива измамена.
Бойко Борисов: Е, хубаво, спестила е. да си купи нови обувки по-добре, отколкото да ги даде на измамниците. това поне го обяснихме, обяснихме, работят хората по тази тема, но се случва.
Водещ: Липсват хора в службите, апък Слави Трифонов каза, че ще събира хора, които да управляват България качествено. Как гледате на новата бегла идея или поне да я наречем предложение, заявление, че ще се сформира нова партия?
Бойко Борисов: В демокрацията всеки има право да мисли, да прави и да се бори. Това с кадрите отвън сме го слушали сигурно пети път. Спомням си „Новото време“, спомням си Лондонския клуб, спомням си кой ли не. Пък и ние доста докарахме отвън. Така че успех му пожелавам.
Водещ: Да, но ето, той каза „има некачествени хора във властта. Те трябва да излязат, за да дойдат нови, качествени“ /…/.
Бойко Борисов: Е,а з мога да кажа, че има некачествени хора в шоуто му, но демокрацията е това. Който иска да го гледа, си го гледа. Който иска да си гледа нас, гледа нас. Не се месим в избора на хората. Има толкова телевизионни канали, като не ти харесва нещо, превключваш и гледаш друго. Това е демокрация.
Водещ: Казахте обаче, че му пожелавате успех, разбира се, но и че ако един човек от неговите се издъни, след това го разнася цял месец.
Бойко Борисов: Да. Имаш 100 дни спокойствие. И след това почваш да консумираш и то с пълна сила проблемите. Защото ето примерно, ако му е успешна партията, ние имаме над 1200-1300 общински съветници в България. Сигурно стотина кмета, това значи зам.-кмета, областни управители, зам.-областни управители, министри, зам.-министри, губернатори и зам.-губернатори, кметове и зам.-кметове. Това са 3-4 хиляди човека. Ще му дам, на уважавания от мен г-н Трифонов, една химикалка да избори трима и да се подпише под тях, че няма да го издънят. Не 3000 – толкова му трябват, ако иска партията му да … Но от тези 3000 със сигурност ще го издънят поне 30, което е малък процент. Статистическата грешка дава, че поне 5% на 3000 са проблемни, статистически.
Водещ: Нечитави, некачествен материал, да кажем. Лазар Влайков…
Бойко Борисов: Ти го каза.
Водещ: Лазар Влайков в тези 5% ли е да попитаме?
Бойко Борисов: Кой?
Водещ: Лазар Влайков – общински съветник, председател на Общинския съвет в Септември, защото той ви беше закичен сега на ревера покрай последните издънки,стрелбата в заведението. /…/ беше изключен.
Бойко Борисов: Аз не го познавам.
Водещ: Не го познавате?
Бойко Борисов: Аз не помня дори да съм го виждал. Но това не ни прави невинни, след като е попаднал в нашата листа.
Водещ: Той се връща за втори път, защото една от дамите каза, че при побой сте го изключили лично от редиците на ГЕРБ, още 2008 г.
Бойко Борисов: Точно така. И след това започват местните партийни организации, после областните партийни организации. „Добър ден, г-н председател“. Или по-точно случая със зам.-председателя, защото съм му оставил тези неща да се занимава той с тях. Започват да го убеждават как човека се е поправил, като крадеца Яро или там, „Наглите“, че били нови хора. Той вече се е променил, станал добър, нали, низовите партийни организации стоят зад него. Моля ви, върнете се. Той ще стане.
Водещ: Значи вас са ви молили, така ли? Вас са ви молили за него или по принцип?
Бойко Борисов: Не. При мен не е идвала тази информация, но не мога да отрека вина.
Водещ: Добре, не става ли въпрос обаче за една добре позната схема, че човек, който има власт в местното управление, и свободно можем да кажем, че дерибейства, защото много хора се оплакват от това, че дори не могат да започнат съдебни дела срещу него, че има чадър от прокуратурата, че може би има де.
Бойко Борисов: Ами, да. Чадърът му свърши за 1 секунда. Замина си и от партия, и от Общински съвет, и е обвинен, и стои в ареста. Така че, колкото по-бързо дойде информацията до нас, толкова по-добре. И съм благодарен, че ми зададе този въпрос .
Водещ: Да, но тази порочна схема може ли да бъде изкоренена, защото тя мъчи хората по места.
Бойко Борисов: Тя не може да бъде изкоренена и тя никъде не е изкоренена. Това никъде, в никоя държава не е изкоренена. И виждате сега и в Щатите, всеки ден какво се случва. Всеки ден. Трепят се по улицата, стрелят се, процеси. Това е, ако пази Боже, се случи, наводнения, жертви, канализационните шахти навсякъде в Щатите не поемат вода. Там кметовете трябва да се ометат до един, по пътя на неформалната логика, които обикновено има при наводнения в София. Шахтите не поели вода и трябва да си замине кмета, естествено. В Щатите не трябва да остане кмет.
Водещ: То и за едни други шахти показахме вчера /…/.
Бойко Борисов: Ами, показахте.
Водещ: В Доспат, където не ги преценили, че трябвало да има /…/ пак едни пари от държавата.
Бойко Борисов: Ами, ако не е вкарано в поръчката, че трябва да направят и шахтите и става проблем.
Водещ: Да, но едни пари пристигат от държавата или отиват по-скоро там, накрая имаме и некачествен асфалт.
Бойко Борисов: И затова има правораздавателни /…/. Сега, ако са грешни, ще го вкарат кмета в затвора и той ще е за назидание за всички останали да не го правят. Вие кога сте били за последно в Доспат? Аз си спомням последно преди 3,4 години или 5 минах оттам. Зала, спортна им открихме в Доспат. Оттогава не съм минавал. Можеш ли да си представиш във всеки един момент, затова със страдание чувам за всяка нова партия, която се създава. Защото там има една пяна, която веднага мръсно се събира, и докато се очистиш от нея, много трудно.
Водещ: За друг човек от партийните редици – Живко Маринов, с него успяхте ли да разговаряте?
Бойко Борисов: Не, не исках.
Водещ: Искахте ли му обяснение защо?
Бойко Борисов: Какво да му искам, има съдебен процес и да се доказва кой е невинен там. Въобще не искам да чувам.
Водещ: А колко пъти сте чували, че се използва вашето име, като предпоставка за това да се случи в конкретен район, да се злоупотребява?
Бойко Борисов: Много пъти и затова съм благодарен и на „Фейсбук“ главно, идват много сигнали. Там си решавам до огромна степен проблемите с такива хора. Има такива, които трябва да стигнат до ДАНС, нали, сигнал, /…/, на списък да се провери. То беше един хвърчащ лист сигнала.
Водещ: Толкова много години отново натиск към служители на МВР към прокуратурата и никой да не чуе в редицата на ГЕРБ, и никой да не ви докладва?
Бойко Борисов: Вие виждате, да, и разправата с него е също толкова твърда. Не е вече депутат, не е партиен лидер, не е в партията, шест повдигнати обвинения.
Водещ: Това са нещата, които виждаме. Колко пъти е използвано вашето име, за което вие сте разбрали и как сте действали?
Бойко Борисов: За какво ли не са лъгали от мое име.
Водещ: Дайте, дайте пример за какво са лъгали?
Бойко Борисов: Казвам нещо, след един час да ме питат, айде разкажете сега отново и пак.
Водещ: Ами, така е.
Бойко Борисов: Има по-важни теми, по които бих искал да …
Водещ: И все пак, най-наглото кое е?
Бойко Борисов: Лъжат, просто брутално.
Водещ: Нещо са искали ли?
Бойко Борисов: Говорили са с мен, идват при мен, сочат върха, дойдат да ми се оплачат и приключват с проблема. Това е положението.
Водещ: Ама, какво искат? Защото предполагам, все някой път сте цъкали с езика и сте се чудели на хорските ищения?
Бойко Борисов: За какво ли не съм цъкал. Но важно е, когато се залови такъв човек или когато се установи подобна практика, незабавно да бъде отстранен и покана за съдебен процес.
Водещ: Добре. Корнелия Нинова също сочеше върха, също сочеше вас в конкретната ситуация, когато ставаше въпрос за „Цанков камък“, че с „Цанков камък“ и това, което извадихте, сте искали да замажете историята около „Суджукгейт“. Страхувате ли се, че Корнелия Нинова ще ви съди сега?
Бойко Борисов: Не. Ни най-малко. Още повече за 80 мегавата 1 милиард са дадени.
Водещ: Но тя пък каза, че най-тържествено сте открили „Цанков камък“.
Бойко Борисов: Ами, какво да го правя. Даже, ето, Цветанка Ризова нали още е във вашата телевизия?
Водещ: Разбира се.
Бойко Борисов: Помолете я днес да извади интервюто в Нова телевизия беше “На четири очи“, тя и аз излязох и се обърнах към българите какво да направим – да дадем още 160 милиона, за да довършим съоръжението, или да го оставим като паметник на глупостта. Защото те са една долина, малка, на …
Водещ: Ама, ходихте ли сега в Девин бяхте, отидохте ли до „Цанков камък“?
Бойко Борисов: Ами, празен е язовира. Празен. Какво има да, не искам да се заяждам. И аз се обърнах към българите и ги питах какво да направим. И дадохме още тези пари и отидохме да го открием, защото 1 милиард струва това.
Водещ: Плувен басейн го нарекохте много /…/?
Бойко Борисов: Ами, да, защото те са покрили дъното с един такъв като бетон и сега водата, като натиска, той се пука и изтича вода. И ние го изпразваме, пак го асфалтираме, пак го пълним и след 1 година ще се спука пак, пак ще го изпразним и така. Вместо 2000 години да ни трябват, за да се изплати, ще станат 3000 години, но след 3000 години българите вече ще имат едно функциониращо предприятие.
Водещ: Тогава ще трябва да се подмени стената. В крайна сметка /…/.
Бойко Борисов: Какво се обиждат толкова, аз не съм казал, че се е спукало.
Водещ: Кой е дал хидроинженерната мисъл тогава за този проект?
Бойко Борисов: Като дойде, си го питайте. Аз, вече ми омръзна, каквото кажа и, много са обидчиви и се сърдят.
Водещ: Питали сме я, защото беше тук в средата на август, за стоте дни /…/?
Бойко Борисов: Моля те, Цветанка Ризова да го извади това предаване. Спомням си я при нея.
Водещ: Казахте, че не се притеснявате.
Бойко Борисов: Какво да се притеснявам. В цялото ми уважение към нея, по време на техния мандат и когато се случва целия този проект „Цанков камък“, пак казвам, при Цветанка Ризова си го спомням предаването „На четири очи“. Така. Където всичко това го обяснихме. Самата язовирна стена, тя е огромно съоръжение, действително е едно от най-модерните в Европа, но смисълът на проекта, ние можехме да направим сигурно космически кораб, той струва сигурно милиарди, милиарди, но за какво ще ни свърши работа накрая? Смисълът на проекта защо е? За 80 мегавата струва толкова пари. И ние или трябваше, по същия начин беше магистрала „Люлин“, по същия начин беше „Дунав мост 2“, по същия начин беше „Марица“, какво ли не още. И сега, не мога да разбера, ако си лидер на една партия, носиш отговорност за всичко, което се е случило. Не може в мандата на твоята партия да се е случило и да кажеш „аз не нося отговорност, нося само за последната 1 година“.
Водещ: Да, но тя каза „100 дни без програма, с отричане от предизборните си обещания, корупция и скандали“?
Бойко Борисов: Не мога да се съглася с нея, това ми е най-мекият тон, с който мога да кажа. Точно пък тя да говори по тези теми, не й отива.
Водещ: Много гейтове минаха, през „Суджукгейт“ до „НДКгейт“?
Бойко Борисов: За този, който направи „Суджукгейт“ – има шест обвинения и е разкаран отвсякъде. Нейният депутат, който го хванаха в купуване на гласове си стои още, /…/ закони. Ето това е разликата между едното и другото.
Водещ: Разбрахме ли…
Бойко Борисов: Момент само сега, момент. Второ, за НДК. Ако 30 години бяха си правили нещо и си го бяха поддържали, ние сега щяхме сега да го вземем под наем и да си проведем председателството. ние сега правим целия парк. Виждате какви огромни инвестиции се правят от шадраваните на работниците до парка. И /…/ в сградата. Ако някой е нарушил нещо там, в Обществените поръчки, отново казвам, прокуратурата в момента работи. /…/
Водещ: Ама, имало ли е натиск към Боршош?
Бойко Борисов: Моля?
Водещ: Имало ли е натиск към Мирослав Боршош например, от страна на Лиляна Павлова за подписване на конкретни договори, пък после там не разбрахме точно какво се случи, че се сдобриха?
Бойко Борисов: Затова има институция, наречена прокуратура, която води разследване, има ли виновен, ще си получи своето наказание. Но ако той, този Дворец на културата, беше поддържан през годините, сега нямаше да се налага този ремонт. Ние сменяме всичко. А той беше експлоатиран зверски от едни сергии. Това забравихте ли го? Не сте го забравили. Парка в какво състояние беше, паркингите в какво състояние бяха. Шадраваните, не работеше нито един.
Водещ: Парка го поддържа общината и сега последно общината го стегна, за да изглежда така.
Бойко Борисов: Добре, че е общината. Пак изглежда добре. Защото сме го направили да е добре. Преди нас не е изглеждал добре.
Водещ: 100 дни управление, каква оценка си давате? Да видим една оценка, която ви дават невъзпитаните карикатуристи на първата страница на „Франс прес“, ако може и колегите да го покажат на плазмата. Но вие все пак каква оценка си давате? Не е това, колеги, другото. Вие каква оценка си давате?
Бойко Борисов: Аз мисля, че се справяме добре и то доста добре.
Водещ: Три мандата все в трети клас – трети „Б“.
Бойко Борисов: Има нещо смислено в тези хора.
Водещ: С гербери сте, между другото.
Бойко Борисов: Пожелавам им някога и те да спечелят три мандата – честно, демократично в тази конкуренция, в която съм бил аз през годините, пък тогава ще им гледам сеира и на тях. Мисля, че това, което направихме последните 6-7 години в държавата, е видимо и се усеща от хората. Не случайно и ръста на икономиката ни – гоним 4%, бюджетният излишък е над 2 милиарда, безработицата падна на 5%, инвестициите са преди всичко в заводи и в производство и индустрия.
Водещ: Казвате заводи, производство, индустрия – какво става с военната индустрия и с „Дунарит“? Опитва ли се, както спомена и в нашето студио Емилиян Гебрев, министърът на икономиката да подвежда и управляващите, и партията, която го е издигнала, един депутат, известен бизнесмен също така?
Бойко Борисов: Аз се отнасям с уважение към всеки. И сигурно г-н Гебрев може да си спомни, когато бяха големите стачки във „ВМЗ-Сопот“, когато военните заводи не работиха, хиляди хора не работиха, стояха пред завода, и аз ходих там да си срещам с тях. Нямаше поръчки, нямаше работа – фалит. Положиха огромни усилия да се съживи военната индустрия. И тя в момента работи на обороти, които може би в най-добрите си години на социализма не е работила. Разконсервираха се най-старите цехове – толкова много поръчки има навсякъде.
Водещ: Тогава?
Бойко Борисов: Днес, говорим за днес е така. От абсолютно стачкуващи за заплати хора без поръчки до работа на пълни мощности на всички, изпълнени всички капацитети на военните заводи, второ. Така че той си спомня тези разговори – тогава се молих на оръжейните фирми да помогнат на държавните предприятия. Но на входа и на изхода са се наредили частните компании, всъщност държавните заводи работят като на ишлеме, и печалбите отиват в частните фирми.
Водещ: Отива ли печалба в „Емко“ или в „Дунарит“ сега включително?
Бойко Борисов: Не ме интересува нито „Емко“, нито „Дунарит“.
Водещ: Държавата опитва ли се да се намеси в този бизнес – в частния бизнес?
Бойко Борисов: Искам да ме чуете. Държавата има ангажимент към това държавните й заводи да работят. Държавата има ангажимент към това държавната „Кимтекс“ – 100% държавен търговец на военна техника да работи за държавните заводи, и ако им е пълен капацитета, да помага и на частните – няма лошо. Не може държавните заводи и държавната фирма да работят изцяло за посредници. Аз това многократно съм го казвал, че искам посредниците да ги махнем. Защо между държавната фирма „ВМЗ“ и държавната фирма в Сърбия, която произвежда барут, защото последните месеци няма барут, не се е сключил директен договор между две държавни предприятия? Защо ни е посредник между тях, който вдига цената?
Водещ: Емилиян Гебрев там ли е, намесен ли е в това посредничество или не? Защото това е една тема. Другата тема е дали държавата се вклинява в скандал?
Бойко Борисов: Не, няма тема. „Дунарит“ работи, „Дунарит“ си изнася продукцията, „Дунарит“ си плаща задълженията и никой не го закача „Дунарит“.
Водещ: Да, но министърът на икономиката каза, че държавата да го вземе, да го придобие, за да може да го спаси, а се оказа, че той няма нужда от спасение, защото работи добре.
Бойко Борисов: Ми няма, защото си плати 50 милиона задължения. Като си платиш задълженията…
Водещ: Кой е собственика на „Дунарит“ сега, според вас?
Бойко Борисов: Не искам и да знам. Това не е моя работа на кой е.
Водещ: А вклинява ли се държавата в конфликт между – директно –Цветан Василев и Делян Пеевски, вземайки страната на един от двамата?
Бойко Борисов: Нито единият, нито другият ме интересуват. Мен ме интересува държавната „Кинтекс“ да докарва договори, защото десетки хора работят там, и те трябва да дават за заплатите си, да си свършат работата.
Водещ: Да, но в този случай се опитаха да ви пришият Пеевски. Нали се оплаквате от това, че се опитват да ви го пришият?
Бойко Борисов: Това е опорната точка на Христо Иванов. Той си е много отдавна, и на една група, за която аз предупредих преди месец – месец и половина, че това ще е опорната им точка. Ние сме направили всичко необходимо за осигуряване на по-високи заплати във военната индустрия, максимум поръчки и премахване на посредниците, за да си остават печалбите…
Водещ: Да, но защо точно в този момент се оказа толкова важно?
Бойко Борисов: Не, те всички са важни. Помните „Авионамс“ също беше пред фалит. Сега 4-ти натовски хеликоптер произвеждаме. Ремонтираме основно имам предвид. Ако беше фалирало и сега работниците на „Авионамс“ са отпред и протестират, щеше ли да дойде някой до мен да застане и да каже: „Аз съм бил собственик“ или „Не съм бил собственик“.
Водещ: Да, но Емилиян Гебрев и всички останали специалисти казват, че в „Дунарит“ не е имало, и няма никакви проблеми и е нямало никакъв шанс да фалира?
Бойко Борисов: А защо платиха 50 милиона?
Водещ: Защото са прехванати различни дългове, които обаче не са били изискуеми към конкретния момент.
Бойко Борисов: Да, нормално е дълговете да си отидат в държавната, във фонда в случая, който изплаща парите за КТБ. Те отиват там, където им е мястото.
Водещ: Стои ли зад този скандал сянката на Пеевски, според вас?
Бойко Борисов: Не, категорично. Мога да ви уверя, че „Дунарит“ в никакъв случай няма да отиде при Пеевски. Това, което също като опорна точка се говореше.
Водещ: Добре.
Бойко Борисов: А ще направим всичко възможно, и между другото днес, те лобистите бързат пред вятъра да говорят, днес, мисля, че в 14.00 часа имаме междуведомствен съвет, където всички тези лицензии и пропуски, които бяха казани, ако са отстранени, ще им се върнат, или ще се изпълнят това, което трябва да бъде.
Водещ: Да, но служителите на „Емко“ и „Дунарит“ протестират и страхуват за работните си места, поне това заявяват.
Бойко Борисов: И с право. Като собственикът им си изправи това, което има да направи по закон, се работят. Но „Дунарит“ няма проблем, „Дунарит“ изнася в момента.
Водещ: Казвате и заявявате, че няма да отидат към Пеевски тези финанси.
Бойко Борисов: Разбира се.
Водещ: Той обаче има ли интерес? Излезе с официално становище, че няма интерес в оръжейния бизнес.
Бойко Борисов: Не общувам с него, за да мога да кажа. Питайте го.
Водещ: Нямате връзка, не сте се чували?
Бойко Борисов: Аз знам какво ми е казал министърът, и какви указания съм дал на министъра – да се махнат посредниците, да работят държавните предприятия, държавната търговска организация „Кимтекс“ да си е на мястото, да остават повече пари за Фонд „Работна заплата“, повече пари за дивиденти, за да идват в бюджета на държавата, защото всички искат самолети, танкове, БТР-и, заплати, пожарни, камиони. Всичко казва: „Искам, искам, искам“. И ако удовлетворим, скоро смятах, всяко искане към момента, ни трябват 15 милиарда да извадим веднага, ако удовлетворим минималните искания на всички.
Водещ: А едно от исканията е за изтребител. Нека да чуем какво каза Румен Радев в събота по повод изтребителите, експертите и лобистите.
….
Водещ: Лобистите ли победиха експертите, г-н Борисов? Методиката е в ключа като че ли на разгадаването на този ребус?
Бойко Борисов: Аз изпитвам уважение към президента Радев и може би в случая е хванат на място, където надали е било точно по тази тема да се говори. Но за два месеца служебно правителство да смениш всички военни експерти, работещи, включително и шефове на институти, да сложиш свои хора, за един месец да приключиш за 3 милиарда с въоръжението поне сделка, като изхвърлиш „Ф-16“, е не бих говорил аз така смело за лобизъм, защото фактите показват другояче нещата.
Водещ: Но те казват, че по методика именно по времето на служебния кабинет е трябвало да бъдат разписани тези документи, за да се спазят сроковете.
Бойко Борисов: Кои срокове?
Водещ: За избор конкретен, който трябва да се избере да се внесе.
Бойко Борисов: За един месец – г-жа Поптодорова при вас каза, че за 15 години се работи за изтребител. И когато се говори така, че едва ли не се провалят изтребителите, с видно съжаление, пак казвам – с цялото си уважение се отнасям към него, би трябвало да се каже МВР и Пожарната да чакат, пенсионерите да чакат, учителите да чакат, инфраструктурните проекти да чакат, 1.5 милиарда и още 1.5 милиарда за въоръжение ще даваме за 9 изтребителя.
Водещ: Но така се противопоставят различни /…/ в обществото.
Бойко Борисов: Няма какво да противопоставяме. За един месец те извъртяха една поръчка, която от 15 години всички се притесняват, защото е огромни пари. Огромни пари са това на фона на България. И трябва да се водят преговорите още, за да намалява цена, да се разсрочва плащане, да са нови самолетите. Ние сме си го говорили с президента това. Кои лобисти?
Водещ: Как бихте определили комуникацията си с Румен Радев? Ами и ние това питаме – кои са лобистите?
Бойко Борисов: Да им каже имената – лобист кой е: Цветанов, Борисов, той? Кои сме? Или кой е? Като хвърляш едно обвинение, кажи кой е.
Водещ: Ама това означава, че приземяваме отново авиацията.
Бойко Борисов: Как ще приземяваме авиацията, като тя по време на нашето управление рекорден брой самолети са във въздуха. И сега ще си подпишем, ще си ремонтираме и ще си направим още поне 5-6 самолета да се ремонтират в България.
Водещ: Призовавате ли президентът да каже имената на хората, които смята, че са лобисти и стоят зад тях?
Бойко Борисов: Като е казал лобисти, да каже името на лобистите сега. Иначе излиза, че аз съм лобист, а в случая единственото, което ме интересува е, повтарям, и затова е по Конституция е устроена държавата, че държавният глава в случая се изказва, или премиера, парламентът – имаме три звена – парламентарната комисия в парламента, тя се занимава. Депутатите се занимават с тази работа. От нас зависи да осигурим средствата. Е, няма как да осигурим – 10 милиарда искат военните.
Водещ: Как бихте определели комуникацията си с Румен Радев?
Бойко Борисов: Аз затова малко се учудвам – прекрасна комуникация имам с него, поне аз, по всички теми.
Водещ: Разминавате ли се по тема „Русия“ например, и доклада сега, който излезе от Министерски съвет, че Русия е един от враговете, една от опасностите за България? Това ще помрачи ли посещението на Путин, ако то се случи другата година?
Бойко Борисов: Мисля, че и тук той правилно се изказа, че каза, че се взимат части от доклада. Но нека да погледнем така, понеже чух, че уважавания от мен г-н Станишев да говори, че Русия не е наш враг, а в същото време ние сме в НАТО. това са две изцяло противоречащи като военна доктрина тези. Има държави, примерно мисля Австрия, Швеция, които не са в НАТО, преценили са, че ще водят такава политика и няма да бъдат в НАТО. България е в НАТО. Във всички изказвания на Столтенберг, във всички изказвания на всички стратези на всички срещи на НАТО в Брюксел на върха, под върха, на всякакви – Русия се сочи като основна заплаха за НАТО. Плюс там Северна Корея, еди кой си, еди кой си.
Водещ: Добре, Путин догодина като какъв ще го посрещнем – като приятел или като враг?
Бойко Борисов: Момент. Изслушайте ме. Ние не можем в нашите доктрини, особено в тази част на Европа, където са Полша, Украйна, Румъния, Беларус, прибалтийските държави по-нагоре, при всички учения, и не случайно най-мащабните учения натовски бяха тази година и в България, където участват всички родове войски от маса държави 15-16 или колко там, цяло лято влачим танкове и оръдия по магистралите да отиват на учение. И в един момент казваме: „Те не са ни враг“. Това е доктрината НАТО – ако стане война, руските ракети са насочени към България, те не са насочени само към един фланг, различен от нашия. И затова в нашите доктрини ние участваме като общото крило на НАТО. Разбира се, тук е проблем, че и Турция е в южното крило на НАТО до нас, а в същото време с основните държави в Европейския съюз тя е в най-тежък конфликт от много години насам. И затова, ние много прагматично казваме – пази Боже, да стане война. Затова аз не допуснах и понесох доста упреци от колегите в НАТО за флотилията в Черно море. Казах: „Окей, сухопътните операции – да, сухопътните учения – да, но в Черно море вкараме ли големите кораби военни, почнем ли с подводници да се движим, то ще заври накрая. И положих усилия това да не се случи. Но в доктрината ни, ако стане война, ние ще се бием на страната на НАТО.
Водещ: За една друга война искам сега да попитам.
Бойко Борисов: Само секунда. В същото време ние голям интерес руските туристи да посещават България. Вече 2 години президентът Путин си спазва уговорката, която имахме. Газовият хъб „Балкан“, европейският газов хъб „Балкан“, за да стане мощен, ни трябва и руски газ, освен азерска, румънска, от нашата „Хан Аспарух“, „Терес“. С една дума, когато сме в НАТО, си водим нашата стратегия и тя отчита своите заплахи, които има, ако стане глобална световна война на наша територия, имам предвид европейска. В същото време си водим прагматичната на дружба с Русия. И аз с Ципрас сега говорих, и с други, догодина по време на нашето Председателство, дай Боже, и Минският процес да се усили, ние трябва да говорим за махане на санкциите.
Водещ: Тъй като ви остават 4 минути, една друга важна тема е война по пътищата. Чух от новините сутринта отново поредна жертва в Кресна заради пътя там. ще се построи ли някога тази магистрала и откъде ще мине?
Бойко Борисов: Тя се строи. Догодина ще бъде готова до, защото работят много добре фирмите, догодина ще бъде до Сандански. От Сандански до Гърция ще е магистрала. Лотовете трите, тунела „Железница“ и останалите започнаха вече да се работят. На 2-ри мисля че беше октомври тол системата трябва да се отворят поръчките, защото това е изключително важно и огромни пари ще влизат в бюджета на АПИ от тол системата.
Водещ: Протестите на еколозите и това откъде трябва да мине трасето – дали да е през Стара Кресна или долу в дефилето?
Бойко Борисов: То може една магистрала да се направи и на висящи въжета, има и такава технология, но струва много милиарди. И ние, ако искаме да имаме „Хемус“…
Водещ: Пак ще е най-модерната в Европа сигурно.
Бойко Борисов: В света може. Има да виси и на колони и да замине. Но в същото време имаме Русе-Търново –изключително важен път, имаме „Хемус“ – изключително важен път, Мездра-Ботевград.
Водещ: Не чух конкретната ви оценка за управлението от 2 до 6 колко си давате на кабинета сега?
Бойко Борисов: Аз си давам отлична оценка винаги, защото няма ден, няма миг, няма нощ, няма събота, няма неделя да не сме работили с пълен капацитет. Е, яви се някои път някой идиот и ни върне…
Водещ: В изходна позиция.
Бойко Борисов: … в изходна позиция, но такъв е животът.
Водещ: Добре, трябва ли да има някой министър, който да се смени? Доволен ли сте от всички?
Бойко Борисов: Стараят се много хората. Сега напредваме много в административната реформа. 3000 ученици повече в следствие на това, което за принуда към родителите да пратят деца на училище.
Водещ: Има ли недисциплинирани министри, някой, който да е хиперактивен, двойкаджия?
Бойко Борисов: Не, стараят се всички. Най-вече, че го правят с добро намерение.
Водещ: Валери Симеонов обикаляше по морето. Одобрявате ли неговите акции? По-тихо ли ви беше на вас, ако почивахте изобщо на българското Черноморие?
Бойко Борисов: Аз, както знаете, не почивам. Ако следите, всеки ден съм някъде по работа. Но това няма значение.
Водещ: Валери?
Бойко Борисов: Но, бих се обърнал по-точно към, и което мога да поема ангажимент, че ще го и свърши правителството – да се разчистят всички тези обекти по морето, които са незаконни. Шумът трябва да престане – когато дискотека няма шумозаглушители, няма да я има. Тези битпазари, които помните и София как я заварих – помните и „Витошка“, и под колоните, и пред самото кметство какво беше. Всичко това догодина няма да го има. И тук Валери Симеонов е абсолютно прав. Като искаш да имаш дискотека, други хора искат да спят. Ще си направиш шумозаглушаване, ще си направиш такова работно време, че да не пречи. Ако искат да има такова парти голямо техно, ще си пуснеш искане до кмета, като ти разреши един път в сезона, дето се вика и всички туристи ще идат – около 150 хиляди души се събират на такова, но ще знае, че довечера ще думка и ще е шумно – един път можем го понесем.
Водещ: Съвсем пък ли не почивахте един ден? На плажа?
Бойко Борисов: Използвах някой път като сме по Варна, се изкъпахме един-два пъти – това е.
Водещ: Традиция е последните въпроси да са посветени на снимките, които качвате в социалните мрежи с вашето куче, или по-скоро едно от тях. Кое е това куче, как се казва?
Бойко Борисов: Бъки.
Водещ: Бъки каква порода? Слуша ли ви?
Бойко Борисов: Слуша много, много е дружелюбен.
Водещ: Те ли ви възпитават или вие тях?
Бойко Борисов: Взаимно.
Водещ: Кой възпитава внучето?
Бойко Борисов: Майка му и баща му.
Водещ: Хвалите се с образованието. В България ли ще учи наследникът ви?
Бойко Борисов: Моите деца, в случая Венета – учи в България, после в САЩ, сега си е тук. И така.
Водещ: Бихте ли го поверили на българската образователна система?
Бойко Борисов: Естествено. Особено сега в четвъртък ще видите 600 милиона ще отидат за училища, детски градини, спортни площадки, физкултурни салони. Но да изчакаме кметовете да дойдат с директорите в четвъртък, ще ви кажа. Повишават се сега учителските заплати, и то не символично, както едно време се казваше. И се надявам, че българският учител и преподавател ще изведе и този път страната напред.
Водещ: Благодаря ви за това интервю.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. ТОЯ ГНУСЕН ПЕДЕРАСТ ДА НЕ СИ МИСЛИ ЧЕ АЗ ЩЕ СЕ БИЯ ЗА НАТО .АЗ ЩЕ СЕ БИЯ ЗА РУСИЯ. БЪЛГАРИЯ ЩЕ БЪДЕ ВЪВЛЕЧЕНА ОТНОВО ВЪВ ВОЙНА КАКТО ПРЕЗ ВТОРАТА СВЕТОВНА ЗАРАДИ СЛАБОУМНИ И ЗАВИСИМИ УПРАВНИЦИ. И ЗАРАДИ ЗАСПАЛ НАРОД

  2. ОБАЧЕ ПО ИНТЕРЕСНО Е КЪДЕ Е КАРАКАЧАНОВ СВИНЯТА И БЯЛАТА ЗЛАТКА БОЛЕН. ЯВНО БОЛЕН МУ НАПЪЛНИХА ПАРИ В СМЕТКАТА И СПРЯ ДА ДЖАВКА МАСТИЯТА ПРОДАЖНА

  3. И каза видният пожарникар: “Вие сте прости и аз съм прост….” Абе, то, че има нещо вярно, има, ама той този пожарникар е поне сто пъти по-прост и от замразената скумрия в камерата на хладилника ми, бе, как да се разбера с него????? Отврат!!!! И, понеже не искам ДАНС да ме привикват, че “заплашвам националната сигурност”, няма да го псувам, ще кажа само: “Да ми ядеш суджука!!”

  4. НАЛИ ГЛАДУВАШ , ГЕНЧО , НАЛИ СТУДУВАШ ПРИ ПОЖАРНИКАРЯТ ?, КАКЪВ ИСКАШ ДА ТИ Е СУДЖУКА ? СУХ И МУЕХЛЯСАЛ , НЕ СТАВА ЗА НИЩО .ЯЖ СИ ГО САМ И НЕ СЕ ХВАЛИ ПРЕД ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ-КРЕТЕН СИ ТИ , ИСТИНСКИ ПРИ ТОВА -ДАЛИ И ДЕЦАТА ТИ СА АКАТО ТЕБ , ИЛИ ГИ Е СРАМ .

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.