Бойко Борисов: Балканите трябва да влязат в ЕС

По време на българското европредседателство да покажем на Европа, че сме си научили уроците и вече не сме барутен погреб, призова премиерът

Започна публичната лекция на премиера Бойко Борисов в УНСС. Темата е „България, Балканите, Европа и светът“. Организатори на събитието са в. „Труд” и УНСС. На лекцията присъстват дипломати, народни представители, преподаватели и студенти.

Борисов започна лекцията си със съболезнования към близките на жертвите от трагичните катастрофи в последните дни и с поздрав за титлата в Лондон на Григор Димитров.

Това, че преговорите за съставяне на правителство в Германия зациклиха, никак не е добре за Европа, посочи Борисов. В много държави вече става проблем съставянето на кабинет и трябва да се избира по-малкото зло, каза българският премиер.

Турция е най-големият съсед на Европа, огромна държава, с най-голямата армия в Европа, не само добре въоръжена, а и добре тренирана, участваща в бойни действия, изтъкна премиерът и напомни, че там стоят 3 милиона мигранти. И това е най-добрият вариант за Европа, каза Борисов.

Преди две години, когато се изказвах в Европейския съвет по тази тема, това звучеше зле. Но аз бях убеден, че в ЕС не трябва да си правим граници вътре, а да се оградим отвън, каза още той.

Когато се решават въпросите за Сирия, сядат Турция, Русия, Иран, САЩ, а за Европа остава само релокацията на мигранти. Бежанците искат да дойдат да живеят в Европа, защото е най-доброто място за живеене. Хиляди милиарди ще трябват за възстановяване на Сирия, там няма останала здрава сграда, посочи премиерът. Той призова политиците в ЕС да застанат на твърди позиции и да търсят прагматични решения.

От това, което съм си говорил с преговарящия от страна на ЕС за Брекзит Мишел Барние, нещата никак не стоят добре, разказа Борисов. Балканите могат да заместят Великобритания в ЕС, посочи той. Ако Балканите не влязат в ЕС, това ще е по-голям риск за Европа, изтъкна премиерът. Той посочи, че без европейска перспектива младежите напускат своите държави, липсва работна ръка, натоварват се пенсионните системи и страните в даден момент ще бъдат заплашени от фалит.

На балканската среща в София по време на българското европредседателство имаме уникалния шанс да покажем на ЕС, че сме си научили уроците и вече не сме "барутен погреб", призова Борисов.

Коментари

Задължително поле