Турция удължи извънредното положение в страната с още 3 месеца

Ограничено е движението за всички превозни средства през Троянския проход

Тир се обърна на пътя Монтана-Видин

С лихвоточки да се плащат данъци Жилищно-спестовните влогове ще може да се наследяват

Двоен самоубийствен атентат в Нигерия взе най-малко 12 жертви

Президентът награди разузнавачи посмъртно Депутатът Таско Ерменков с отличие от министъра на отбраната

Пълна каша с Истанбулската конвенция Няма нужда от нов превод, документът се ратифицира на езика, на който е договорен

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 18 януари 2018

Искрен Веселинов: Ние от ВМРО сме категорични, че няма да подкрепим Истанбулската Конвенция, независимо колко превода и бъдат направени

Болниците искат парите си от НЗОК по съдебен път Въпреки решението на съда, здравната каса отказва да плати надлимитната дейност

Училища и градини с по-ниски сметки за парно Потребили сме по-малко топлоенергия през декември

Без субсидии за хора с увреждания, ако имат фирма Отпускат до 20 хиляди лева на кандидат за започване на собствен бизнес

Населението на Велико Търново се увеличава За кратко време жителите на старата столица са се увеличили с 1000 души

Прокуратурата образува досъдебно производство по случая с дъщерите в Свищов Анкета е показала, че са лица в риск, а нямат личен лекар

Слаба охрана улеснила атентата на летището в Сарафово Никой не е забелязал терориста, поставил бомбата в автобуса с израелски туристи

Бойко Борисов: Очакваме след подписването на договора Скопие да предприеме действия за прекратяване на антибългарската пропаганда и езика на омразата (СТЕНОГРАМА) "С подписването на Договора за добросъседство ще отворим нова страница в отношенията ни с Македония"

Снимка: Архив

Подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Република Македония е израз на желанието на България да изгради модерни добросъседски отношения, основани на европейските ценности. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на днешното правителствено заседание. Той отбеляза, че в продължение на години няколко български правителства от целия политически спектър са били ангажирани в преговорите, отстоявайки българския национален интерес.

Според Борисов посещението на министър-председателя на Република Македония Зоран Заев в София и изразената позиция към общата история е първа крачка в стремежа за изграждане на нов дух в отношенията със съседите. „Европейският съюз оцени договора като първа стъпка и ново начало за развитие на европейската перспектива на Република Македония“, допълни премиерът.

Министър-председателят Бойко Борисов отбеляза още, че с подписването на договора ще бъде отворена нова страница в отношенията между двете страни и ще се установят отношения на сърдечни приятелства.

В рамките на заседанието министър Ивайло Московски представя и друг документ, който ще даде възможност да се предприемат конкретни действия по доизграждането на железопътната връзка между България и Македония.

Ето пълния текст на стенограмата:

Точка 26
Проект на Решение за одобряване проект на Меморандум за разбирателство между Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България и Министерството на транспорта и съобщенията на Република Македония за развитието на железопътните връзки между София и Скопие.

БОЙКО БОРИСОВ: Московски!

ИВАЙЛО МОСКОВСКИ: Господин премиер, уважаеми колеги, Меморандумът за разбирателство между Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България и Министерството на транспорта и съобщенията на Република Македония касае основно развитието на железопътните връзки между София и Скопие и ще даде възможност за предприемането на конкретни действия по доизграждането на железопътната връзка между България и Македония и слага времеви граници за финализирането на съответно от българска страна от направлението Гюешево – македонска граница до 2027 година, а от македонска страна направлението Крива паланка – Деве баир – българска граница до края на 2025 година.
С влизането в сила на настоящия меморандум ще се осигури възможността за извършване на железопътни превози между България и Македония и ще позволи коопериране на превозвачите на двете държави на основата на търговски и пазарни споразумения, бизнес правила, трансгранично привличане на капитали и общо стимулиране на развитието на производствени и финансови в туристическите сектори на икономиката, касае основно ускоряване на всички мерки по изграждането на коридор № 8, който беше проактивно заявен и от комисаря Хан и от съответно ръководството на двете държави.
Искрено се надяваме, че ще бъдат положени максимални усилия от двете страни, за да бъде реализиран този толкова важен коридор за цяла Европа.

БОЙКО БОРИСОВ: В този ред на мисли и срещата в Триест, и в Берлинския процес е включен и именно коридор № 8, за да може да има това свързване между двете държави, които ние толкова настояваме.
И за това искам да ви запозная и с Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република Македония и Република България, който би трябвало да се подпише на 1 август.
Подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Република Македония е израз на желанието на Република България да изгради модерни добросъседски отношения основани на европейските ценности.
В продължение на години няколко правителства на Република България от целия политически спектър бяха ангажирани в тези преговори отстоявайки българския национален интерес.
След началото на процеса на преодоляване на дългогодишна политическа криза в Република Македония се създават условия за финализиране на двустранния договор.
За успешното завръщане на Република Македония на европейския път е от съществено значение страната да преодолее наследените пропагандни стереотипи и неконструктивни действия спрямо съседите.
Посещението на министър-председателя на Република Македония Зоран Заев в София и изразената позиция към общата история бе първа крачка в стремежа за изграждане на нов дух в отношенията със съседите.
Европейският съюз оцени Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Република България като първа стъпка и ново начало за развитие на европейската перспектива на Република Македония.
Договорът ще бъде юридически обвързващ документ между двете страни уреждащ трайно и стабилно добросъседските отношения и стремежа за развитие на сътрудничеството между двете държави.
С подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество ще отворим нова страница в отношенията между Република България и Република Македония и установим отношения на сърдечни приятелства.
Очакваме след подписването да се предприемат реални действия от страна на властите в Република Македония за прекратяване на антибългарската пропаганда, езика на омразата и отказ от претенции към Република България.
С подписването на договора двете държави ще дадат положителен пример за това, че решават самостоятелно по най-добрия начин отворени въпроси.
С използването на термина „Общата ни история“ в договора казваме, че историята ни обединява, а не ни разединява.
Осезаеми резултати ще бъдат и сътрудничество с двустранен и многостранен план, разширяването на транспортните връзки и комуникации и участие и усвояване на средства по регионални инфраструктурни и по трансгранични проекти, както и улесняване на контактите между гражданите на двете страни.
Подписването на договора ще допринесе за развитието на мултимодалния коридор № 8 и търговията между двете страни, които ще донесат преки ползи на гражданите на Република България и Република Македония.
Освен това влизането на Македония в НАТО, е може би едно от най-добрите неща, които гарантират и сигурността на българо-македонската граница.
Коалиционните ни партньори и двете партии са го гледали и са дали положително становище.
Действително най-лесно е да не се подпише и да се отложи във времето така, както няколко правителства досега са действали.
Според мен, ако подкрепите този договор, това дава възможност решавайки си проблемите със съседите, тук специално искам дебело да подчертая, че ние държим да се отрегулират отношенията и за името между Гърция и Република Македония, това трябва да е един общ процес и считам, че това само е за добро на двете държави.
Тази заедничка, както те наричат история, можем да празнуваме празници заедно, да се радваме заедно, а не непрекъснато тази тежка конфронтация, която върви и досега, на практика не е от полза за никого. И ако на везните поставим Република Македония в НАТО или Република Македония с тежките политически конфликти години наред да няма правителство, аз мисля, че нашият български интерес е да подкрепим един такъв договор.
Надявам се и в Парламента договорът да получи одобрение и да бъде ратифициран.

Точка 27
Проект на Решение за одобряване проект на Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония.

БОЙКО БОРИСОВ: Приема се.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. труд, ако може да си смените дизайнерите, да не пишат цвят: #474747 върху фон: #990000

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.