Турция удължи извънредното положение в страната с още 3 месеца

Ограничено е движението за всички превозни средства през Троянския проход

Тир се обърна на пътя Монтана-Видин

С лихвоточки да се плащат данъци Жилищно-спестовните влогове ще може да се наследяват

Двоен самоубийствен атентат в Нигерия взе най-малко 12 жертви

Президентът награди разузнавачи посмъртно Депутатът Таско Ерменков с отличие от министъра на отбраната

Пълна каша с Истанбулската конвенция Няма нужда от нов превод, документът се ратифицира на езика, на който е договорен

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 18 януари 2018

Искрен Веселинов: Ние от ВМРО сме категорични, че няма да подкрепим Истанбулската Конвенция, независимо колко превода и бъдат направени

Болниците искат парите си от НЗОК по съдебен път Въпреки решението на съда, здравната каса отказва да плати надлимитната дейност

Училища и градини с по-ниски сметки за парно Потребили сме по-малко топлоенергия през декември

Без субсидии за хора с увреждания, ако имат фирма Отпускат до 20 хиляди лева на кандидат за започване на собствен бизнес

Населението на Велико Търново се увеличава За кратко време жителите на старата столица са се увеличили с 1000 души

Прокуратурата образува досъдебно производство по случая с дъщерите в Свищов Анкета е показала, че са лица в риск, а нямат личен лекар

Слаба охрана улеснила атентата на летището в Сарафово Никой не е забелязал терориста, поставил бомбата в автобуса с израелски туристи

Бойко Борисов: Повече тежки присъди за насилие над лекари (СТЕНОГРАМА)

Снимка: Денислав Стойчев

Да се търси общо решение срещу насилието над медици, поиска министър-председателят Бойко Борисов на днешното правителствено заседание. Повод за настояването му беше поредният случай на агресия в болница „Шейново”.

„Министър Петров, ползвам случая да изкажа цялата ни подкрепа към колегите Ви в „Шейново”. И помислете, да видим какъв е механизмът да ги защитим, макар че срещу простащината не знам как да ги защитим… Ако трябва, помогнете и в завеждане на дела. Пълна подкрепа за каквото е необходимо!… И ние искаме той да получи справедлива присъда, защото това е и превенция… Действително разчитаме тук и на съдебната система… Превенцията, според мен, е повече тежки присъди”, каза премиерът.

Според министъра на здравеопазването Николай Петров средногодишно нападенията над медицински лица са над 50.

Цялата стенограма от заседанието може да прочетете по-долу:

Точка 22
Проект на Постановление за одобряване на вътрешно компенсирани промени за утвърдените разходи по области на политики/бюджетни програми по бюджета на Министерството на труда и социалната политика за 2017 г. за предоставяне на социалните услуги „Личен асистент“, „Социален асистент“ и „Домашен помощник“

БИСЕР ПЕТКОВ: Уважаеми господин министър-председател, уважаеми колеги, предложението е да се направят вътрешно компенсирани промени в бюджета на Министерството на труда и социалната политика, като икономии от една от бюджетните програми да се пренасочат към бюджетна програма, свързана с политика за хората с увреждания, за обезпечаване финансирането на предоставяне на услугата „Личен асистент“, „Социален асистент“ и „Домашен помощник“ по договорите, които министерството има сключени с общините. Правим го, защото на голяма част от тях срокът им изтича през втората половина на годината и за да не се допусне прекъсване на предоставяне на услугата, от която се ползват около 25 хиляди лица с увреждания и хора, които не могат да имат самостоятелен живот, тоест се нуждаят от грижа, и отделно от това – се осигурява работа на около 16 хиляди асистенти. Затова предложението е с тези 15 700 хиляди лева да продължи финансирането на услугата до края на годината.
Благодаря за вниманието.

БОЙКО БОРИСОВ: Приема се.
Между другото, към господин Петров – министърът на здравеопазването. Ползвам случая да изкажа цялата ни подкрепа към колегите ви в „Шейново” и помислете, да видим какъв е механизмът да ги защитим, макар че срещу простащината не знам как да ги защитим. Родило му се бебе – вместо да се радва, да е празник – пребива докторката. Не знам срещу това каква защита…

ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: С господин Каракачанов направихме едно предложение, през 2015 г. направихме промяна в Наказателния кодекс, направихме от 5 до 12 години, от това повече какво криминализиране?! Това, че в момента съдебната система не работи – отчитат се смекчаващи вината обстоятелства, дават се условни…, това вече е друг въпрос. Но от това повече не знам – то ще отиде към убийство вече! От 5 до 12 години въобще не е малко.

БОЙКО БОРИСОВ: Ако трябва, помогнете и в завеждане на дела. Пълна подкрепа за каквото е необходимо! След заседанието отиди до „Шейново”, поздрави ги от нас, и ние искаме да получи справедлива присъда. Защото тя е и, както казва колегата Симеонов, това е и превенция.

ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: Паник бутоните, господин Петров? Защо мълчите, кажете го, нали пари искате? Ето, Горанов е готов.

НИКОЛАЙ ПЕТРОВ: Паник бутони има, законодателни промени има, регламенти има, единствените места, където все още няма паник бутони на 100% това е в самите линейки, които ходят на място, на терен.
Подготвил съм справка, ще кандидатстваме за някакви малки средства, за да може, локализирайки ги през GPS система и ползвайки паник бутон, да могат да ползват услуга за защита на място, защото това е много голям проблем.
А за случая в Шейново, за който сте абсолютно прав, всичко каквото трябва да се направи като охранителна система на болницата, като законодателни промени, всичко това е факт. Срещу животинското борбата е много трудна, господин премиер, бих казал дори невъзможна.

БОЙКО БОРИСОВ: Действително разчитаме тук и на съдебната система да си понесе… Още повече това не му е първо престъпление! От това поне, което слушах сутринта – едно за грабеж, едно за нападение. То си е рецидив.
Моля те, иди, предай им нашата подкрепа и съжаление за това, което се е случило.
А на линейките паник бутони дори да сложим, след натискане на паник бутона, каквато ти трябва техника, пак много минути ще отнеме да се стигне до там. Трябва да се мисли там, където е по-рисково, с колегите от полицията да се ходи, може би. Защото, допускаме, че натискаш паник бутона – докато дойде полицейската кола ще минат пет-десет минути. През това време какво ще се случи? Това трябва да помислим с колегите от полицията – рисково ли е, патрулът да отива с тях.
Тук и самите данъкоплатци, обществото трябва да сме много нетърпими, защото всичко това, за което говорим, са допълнителни разходи на данъкоплатците, допълнителни ресурси и от хора, и от горива, и от всичко останало. Лекарят отива да го спасява, да му помогне да живее, а той го бие! Тук превенцията, според мен, е повече тежки присъди. Да не се месим на съдебната власт, но това би трябвало да бъде. Само със съжаление не става явно, защото това насилие над медици става често срещано. Средно в годината колко нападения има над медицински лица?

НИКОЛАЙ ПЕТРОВ: Много са, над 50 са.

БОЙКО БОРИСОВ: Добре, разбра ме.
Приехме точка 22.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. ТЕЖКИ ПРЕСЪДИ ЗА ТАКИВА ПРЕСТЪПНИЦИ КАТО ТЕБ .. БОРИСОВ .. за . 27 . години такива боклуци като теб , коиито сте били във властта от .. 1989 .. до … 2017 .. окрадохте България .. престъпници нагли ..

  2. Г-да журналисти, не мислите ли, че е крайно време да спрете с това какво е казвл ББ и да се заемете с това какво реално е свършил ББ? Защото разминаването между думи и дела при него е огромно. И като започнете да пишете за свършеното от него, може пък стадото да се пробуди и България да дръпне напред…

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.