Станишев: Гласоподавателите не припознават БСП като алтернатива

„Тойота“ и „Хонда“ изтеглят около 6 млн. коли заради дефектни въздушни възглавници

Започват обучения в Търново за виртуален маркетинг на занаятчийски продукти FairDeal Това е първата по рода си платформа

Директорът на АДФИ: Не мога да кажа дали разликата в тълкуването на Закона за хазарта отговаря на нормативите или не

Общината в Сливен: Не участваме в съвместни проекти с фондация на зам.кмет

Лъчо от „Скандау“: Бащинството не ме промени

Общо 35 години затвор за машинистите по делото „Хитрино“

КПКОНПИ установи конфликт на интереси на главния архитект на Благоевград

Борисов приема фенове на „Левски“ в петък

Задържаха айтозлия, откраднал косачка

Алиша Кийс с първо турне от 7 години насам

Гл. комисар Ивайло Иванов: Четирима са обрали бензиностанцията в Казичене, без насилие и оръжия

Фон дер Лайен: ЕС ще бъде лидер в изменението на климата и защита на данните

Трима са задържани за обира на казиното в Борован

Луиджи Ди Майо напусна лидерския пост в италианското движение „5 звезди“

Бойко Борисов: Правилно е, че ни питат (обзор)

Винаги съм казвал, че трябва да се проверява, когато има съмнение в нещо. Това е и ролята на обвинителя. Това заяви днес премиерът в оставка Бойко Борисов на излизане от столичното следствие. Придружаваше го вицепремиерът Томислав Дончев. Двамата даваха показания по разследването за турските ваксини срещу Петър Москов. Въпреки репортерските въпроси, които го провокираха да критикува прокуратурата, той даде рамо на обвинителите.

“Ако не бяхме дошли, щяхте да зададете въпрос защо не са ни викали. Ако ни бяха викали преди 2-3 месеца, щяха да ги обвинят, че е предизборно. Всички непрекъснато говорим, че властта трябва да се проверява и да има разследвания. От кой, ако не от нас трябва да се започне. След като в публичното пространство се говори толкова много за тези ваксини, трябва да обясним защо сме взели това решение. Това, което съм обяснил, е по чл. 7 и чл. 9 от правилника на Министерския съвет как се внася акт на подпис. Поради това, че тогава ситуацията беше такава и бързо трябваше да се реагира с ваксините. Спокойно можете да видите вашите репортажи и какво сте писали по темата. Така че поне аз не знам колегата Дончев какво са го питали. Аз съм обяснил защо решението е на подпис и какво сме целели с всичките финансови, икономически обосновки за ваксините с Турция, точно и ясно”, каза Борисов. Той не изключи съвсем скоро да бъде призован да дава показания и във връзка с разследването срещу военния министър Николай Ненчев за договорите за ремонт на МиГ-29.

Запитан дали намира нещо нередно в това, че призовават премиера и част от министрите в следствието, когато вече са в оставка, Борисов каза: “Дали сме дали оставка или не, няма никакво значение. Аз съм бил и в опозиция тук 3-4 пъти.”

Борисов за пореден път заяви, че ГЕРБ няма да участват в нов кабинет в рамките на този парламент, както и че партията му няма да подкрепи Патриотичния фронт, ако се опита да състави правителство. Според него патриотите вече са част от едно ново мнозинство с БСП и ДПС. “Ще дойде време, в което трудно ще се намират министри и премиери”, каза премиерът в оставка и допълни, че докато траят конституционните процедури, е наредил на министрите си да си изпълняват съвестно задълженията.

Всички искали да управляват

„Оказа се, че всички искат да управляват всички, но като дойде време за управление, бягат като дявол от тамян. Защото хич не е лесна тази работа – да се носи отговорност“, каза в началото на правителственото заседание премиерът в оставка Бойко Борисов.

Той благодари на министрите в кабинета, че продължават да носят отговорност „във време, в което всички дезертират“.

„Така че всеки ден да си е такъв, работен, както и преди, докато някой, освен нас, се съгласи да носи отговорност за тази държава. На приказки всички са големи герои, но сега някак си не им отърва в този тежък международен план да си поемат отговорността“, допълни Борисов.

Москов отхвърли всички обвинения

Всички повдигнати му обвинения отхвърли здравният министър в оставка Петър Москов. Пред Нова телевизия той обясни, че е разследван само за финансовите параметри на сделката, а не за качеството на самите ваксини, и призова повече да не се всява страх сред родителите.

“Не съм имал добри намерения за вaксините, имах добра реализация. Дадохме на Турция 250 хил. БЦЖ ваксини на стойност 370 хиляди лева, а взехме 100 хиляди “Пентаксим” за 4.8 милиона лева. Не виждам с какво съм навредил на държавата при такава сделка”, каза още Москов. Той добави, че допълнителното дарение от страна на Турция на 100 хиляди ваксини “Еувакс” има своето обяснение. Те са предназначени за използване при голяма бежанска вълна. Именно заради това сега били на склад и се охранявали – за да не се появят на пазара.

Министърът уточни, че до сделката за ваксините се е стигнало след изготвен доклад от здравните институции, че може да има криза при имунизацията. Министерството се е обърнало за помощ първо към страните от Европейския съюз, но не получило нито един положителен отговор.

Ексминистърът на образованието Тодор Танев:

Не е доказано, че ваксините са лоши

Тодор Танев също дава показания за ваксините в столичното следствие вчера. Снимка ТРУД
Бившият министър на образованието Тодор Танев също бе разпитан вчера в столичното следствие по казуса с турските ваксини. На излизане той заяви: “Всяко решение в МС има 4 компонента. Ресора, целесъобразността, юридическа пригодност и финансовата част от решението. Министрите от други ресори съгласуват единствено и само целесъобразността.
Когато става дума за здраве на деца, когато има обосновка на качеството и обяснение, че е добре да се бърза за по-ниска тарифа, е било взето решение от мои колеги, включително и от мен. До момента не е доказано, че тези ваксини са лоши.” Ексминистърът на правосъдието Христо Иванов също се яви на разпит по случая и заяви, че това е демонстрация на сила от страна на прокуратурата.

Сделките били одобрени по процедура

Решенията на Министерския съвет за сделките с ваксини с Турция, заради които прокуратурата повдигна обвинение на здравния министър Петър Москов и разпита министри и премиера, са внесени от Бойко Борисов, показва документите в сайта на МС.

След разпита си той каза, че е обяснил на разследващите каква е процедурата, по която кабинетът взема решения “на подпис”. Тя е разписана в Устройствения правилник на МС и неговата администрация. Според разпоредбите такива решения може да предлага само министър-председателят, но те подлежат на одобрение от министрите и се вземат с обикновено мнозинство.
“По изключение и по предложение на министър-председателя Министерският съвет може да приеме акт и неприсъствено. Ако някой от членовете на Министерския съвет поиска мотивирано проектът на акт да бъде обсъден от Министерския съвет, той се включва в дневния ред за следващото заседание”, гласи чл. 7, ал. 3 от правилника.

“При неприсъственото приемане на акт той се представя за подпис на всички членове на Министерския съвет с изключение на командированите и ползващите законоустановен отпуск и се счита за приет, ако бъде подкрепен с “да” от повече от половината от тях”, постановява чл. 9, ал. 2 от правилника.

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. Само с “питане“не трябва да се разминава. Знаем, че някои разчитата на българската поговорка – Гарван Гарвану око не вади:).. Много парета са се получили и много малко е направено от тях. Искаме пълен отчет къде са отишли парите. какви заплати са плащани. Някои могат още да си въобразяват, че след като те са ‘съдействали“ за паричните траншеи от интермафията, под предлог България, то те могат и най-много да се облагодетелстват и да си определят височките заплатки по собствено усмотрение:))) Затвор и конфискация..Верно, че правосъдната ни система е много плесенясала и корумпирана, но се надяваме, че ще се намерят 10-20 достойни професионали и там.

  2. Аз питам, защо цацата и бойко ни занимават с плявата? Предполагам, че ВВС е в това състояние, защото не Ненчев на своя глава е спирал договорите, а по заповед на комисионера бойко, защото нито едно решение не се взема без безродната крадлива свиня бойко. От МИГ са отказали да плащат комисия, но пък и бойко инат, не може да не му платите, той иначе не работи и не разрешава на никой да работи. За ваксините разбира се пак бойко трябва да бъде разчекнат, защото без неговата дума никой не е менкал ваксини между България и Турция. А някой да му каже на бастуна от Банкя, че той не е незаменим и премиери ще се намерят и министри в милиони пъти по-добри от него и неговите боклуци и сбиртак слабоумни крадци.

  3. Румяна Бъчварова 15 януари 2015 г. заяви: „Нека да не забравяме, че Борисов е премиер, който спря три големи енергийни проекта – на газопровод, нефтопровод и ядрен проект. Това е силно политическо действие, което няма как да не бъде оценено от нашите партньори“

  4. “защото без неговата дума никой не е менкал ваксини между България и Турция.“ Значи борко ръководи еднолично държавата, или, всичките й сфери и очевадно не разбира от това, което ръководи:), но разбира от паретата/подкупи и облагите, които му се подхвърлят:))), за да ръководи “праавилно“:)). И все пак не успя да отговори на въпроса ни – как българите могат да преживеят с по 200-500 лв на мес. като голяма част от цените в България са еквивалентни на зап евр. а там заплатките са в пъти по-височки и социалките са в пъти по-дебелжки. С една дума бобик не можа да обясни на Народа, защо грижата за Човека в България е сведена до 0-та. Сега чакаме отговори на нашия въпрос от следващите..Те няма да бъдат търпени толкоз дълго.. Предупредени са!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.