Бойко Борисов пред бизнеса: В Гърция и Сърбия българите плащат, но у нас държавата ни е длъжна (ВИДЕО)

„В България всичко трябва да е без пари, а в Сърбия и Гърция си плащаме за магистрали, дори до Солун сложиха още една такса от две евро, за която българите не се оплакаха и си платиха, но у нас държавата ни е длъжна. Тук се опитваме да въведем тол системата, но в същия момент казват, че безплатно ни е най-добре. Когато отидете в заведение в Европа ви дават касови бележки, а в колко ресторанта в София ви дават касова бележка?“, попита Борисов.

Попитан за Наредба Н-18 и недоволството на ресторантьорския и хотелиерския бизнес, премиерът Бойко Борисов заяви: „Когато държавата изпълнява своите функции, изведнъж става голям проблем. Никой не погледна защо Гърция и Турция имат повече туристи от нас? Те имат отношение към туристите, а това е единствената причина, само че на тази тема не искаме да си говорим, щото не е готина“, каза премиерът на среща на бизнеса с правителството.

По думите му целта на Наредба Н-18, която влиза в сила от 31 януари, е данъчните да имат достъп до данните на търговците и сивият сектор да излезе на светло. Но когато се налагат правила, те не се харесват, допълни премиерът.

„Ресторантьорите казват: „Намалете ни ДДС-то на 5%, защото иначе ще фалираме“. Искате да отидете на черно да си купувате домати, краставици, месо? Добре, ще разпоредя на Горанов и ще оттеглим наредбата, но утре ще напишете, че държавата не си изпълнява функциите. Кое да направим!? Колко иновативен е този бизнес, че оборотите му достигат до Макао и се връщат пак в България?“, попита премиерът и сподели, че правителството гледа да има повече пари за пенсии и доходи, а в следствие на което получават въпроси дали са задържили малкия и среден бизнес.

Освен за Наредба Н-18, която завладя разговора между правителството и бизнеса, премиерът изрази готовност да прибере българските студентите от Ухан. "Ще пратим самолет да ги прибере, колкото и да струва", увери той.

За присъединяването на България към валутния механизъм, Борисов изрази надежда през април да влезем в чакалнята на Еврозоната и в банковия механизъм. Това ще гарантира, че повече банки няма да падат, подчерта Борисов. "С правителството и управителя на БНБ Димитър Радев полагаме всички усилия да влезем през април в „чакалнята“ на Еврозоната и това означава, че повече няма да падат банки и ще участваме във взимането на решения. Цените няма да се повишават. Валутният борд няма да пада и ще влезем в еврозоната при курса, който е в момента".

Премиерът бе попитан и за питането на главния прокурор Иван Гешев относно "имунитета" на президента Румен Радев и отговорът му беше категоричен: "Това не е моя тема".

По темата за зелената сделка Борисов каза: "Тя не се коментира, тя ще влезе, въпреки усилията на няколко европейски държави да се противопоставят". И премина към темата за климата. "Да минем довечера през Бояна и Драгалевци и да видим в колко от скъпите къщи са запалени камини на дървва. По-лесно ни е да кажем, че в циганския квартал печките горят. А другите са на пелети, както и двама - трима на газ", коментира Борисов.

На държавата й трябват средства, за да смени водопроводната мрежа в страната. По сметки на премиера са нужни 12 милиарда лева.

Коментари

Задължително поле