Стреляха с пистолет по певеца Мустафа Чаушев в Турция

Земетресение с магнитуд 5,4 по Рихтер разлюля Гърция

Цецка Цачева: Има некоректна оценка спрямо личността на избягалия затворник

Какво съветва докторът жена, която не е задоволена?

Вот пред буря „Борисов 3“ на този етап може да падне не заради натиска на опозицията, а само ако се самосвали под външен натиск

Георге Иванов честити победата на Ердоган

Пореден клип на насилие в училище, момичета се бият в салон по физическо

САЩ с планове да ограничат китайските инвестиции в американски технологични фирми

Шефът на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски, пред „Труд“: Вкарахме се в притчата за слона и слепците

Пореден протест в Гърция срещу споразумението за името на Македония

Покрив се срути върху 6 коли

Борисов звънна на Ердоган, честити му победата на изборите

Висшата избирателна комисия обяви Ердоган за победител на президентските избори в Турция Страната премина още една проверка за демокрация, давайки пример на целия свят, заяви президентът

Златко Далич: Гросмайсторът на “шахматистите”

Над 400 мигранти бяха спасени от бреговата охрана край Либия

Бойко Борисов премина на терена на опозицията, където е най-силен

Идните седмици ще протекат в стегнат график и… с бурни скандали. Предопределено е. Президентът Плевнелиев трябва да реши, дали да възложи трети проучвателен мандат, най-вероятно на Патриотичния фронт. В обратен случай трябва да състави служебен кабинет, който може би ще работи до встъпването на Радев в длъжност на 22 януари. Радев на свой ред е длъжен да разпусне парламента, но може да преназначи същия служебен кабинет. Същевременно са неотложни бюджетът и закон за въвеждане на мажоритарна система , варианти на която вече се внасят в Народното събрание.

Желанието на Обединените патриоти (вече включващи и „Атака“), без съмнение е, да наберат за няколко седмици или месец национална известност от министерски позиции и да демонстрират собствена алтернатива, с която ще се явят на избори. Вътрешно обаче възгледите им варират от лозунгите за национализация на „Атака“ до бизнес-интересите на Валери Симеонов, от русофилство до русофобство. Ако се случат и нови гърчове на бежанската криза, техните прости рецепти могат да се окажат неработещи.

Радев в най-добрия случай ще скъса с вече установената традиция да се правят радикални активистки служебни правителства, които стъпват далеч извън конституционния замисъл. Спомнете си. Вместо да съсредоточи усилия върху задачата да организират безпристрастни избори, кабинетът „ Ренета Инджова“ продаде СО МАТ, най-голямото предприятие за ТИР-превози в цяла Европа. Този на Софиянски подаде молба за НАТО, този на Близнашки подписа на срещата в Уелс новата доктрина на НАТО, определяща Русия като главна опасност за сигурността на страните-членки. Стратегически ходове, несанкционирани от върховния орган на държавната власт. Какъвто и да бъде съставът му, кабинетът на новия президент, той ще бъде напълно неутрален, но това няма да го предпази от постоянни укори в пристрастие.

До всичко това се стигна поради решението на Борисов да подаде оставка. За фигура като Борисов най-страшното е, не да й се гневят, а да й се присмиват. И се стига точно до това. Едни му викат Булката-беглец (Р.Кънев), други се кудошат “Всички си мислехме, че ГЕРБ са машина за печелене на избори. Булдозер. Не, вече са самосвал. Сами се свалят от власт.”(журналистът К. Първанов). Така или иначе, любовният роман на Бойко Борисов с част от българския народ е в криза. Голямото електорално събитие е, че 12% от бившите избиратели на ГЕРБ дори не оставаха у дома, а пряко гласуваха за Радев, въпреки заплахите със слизане от власт и хаос. Те явно не споделят с Борисов мнението му, че е незаменим.

Затова Борисов се опита да премине на терена на опозицията, където е най-силен. По-информирани хора биха се ужасили от небивалиците, произнасяни от един държавник. В парламента, научихме от Борисов, имало ново мнозинство на БСП, ДПС и ДСБ, та затова нека те да управляват. Всъщност трите партии в този енигматичен „съюз“ имат непоклатимо малцинство от 75 депутата. Но Борисов никога не е правел грешката да надценява осведомеността на демоса. Така че премиерът-в-опозиция логично стигна и до ново обвинение: “БСП дезертират – едно е да говориш, друго е да управляваш. Едно е да обещаваш, друго е да носиш отговорност“.

Ако погледнем простите факти, виждаме, че в момента управлява именно той, че служебното правителство ще бъде съставено от неговия президент, че хора на ГЕРБ и РБ трескаво се назначават и окопават по държавни щатове, че сроковете, правилата и темпът на надпреварата се задават пак от Борисов. И това си личи по темата с трите референдума.

Безпогрешна рецепта за изборен хаос е едновременно да правиш избори и да въвеждаш генерална промяна в правилата, по които ще се произвеждат. Още на следващия ден след втория тур Борисов спусна на парламента срок до 15 декември да приеме проста мажоритарна система в два тура, защото това искал народът. Това е все едно изведнъж да реши да дострои забатачения АЕЦ Белене и да даде срок до 1 януари. Дяволът е в подробностите: как да бъде разделена страната на 240 еднакви по брой хора мажоритарни района, като тези райони изглеждат нормално и не ощетяват нито една група от електоратите. Като се появи на картата например „странджанско-медно-руднишки район“, или „боянско-факултетски район“ съставен от население с доста разнопосочни интереси, кой ще поеме отговорност за подобни химери? В страните с мажоритарна система – САЩ, Великобритания, Франция, т.нар. jerrymandering – нагласяването на районите в изгода на една партия е възведено в ранг на изкуство. Потенциалните скандали и взаимни обвинения са безброй. Управляващата ГЕРБ ще се опита да прехвърли вината другаде, но трябва да представи своя вариант на електорална карта за обществено обозрение и коментар.

Другите партии правят грешка, като се опитват да предложат някоя от десетките по-мъдри вариации на мажоритарната система. Те пропускат, че има срещу себе си голям контингент потенциални избиратели на ГЕРБ, които не се учат нито от световен опит, нито от собствената история, защото не я познават, а предпочитат принципа „око да пипне, ръка да види, уста да обвини ДС“. С излишни старания опозиционните партии отварят възможност за популистки атаки, че искат да откраднат от народа лелеяната мажоритарна система. Приносът им може да бъде само да настоят, ГЕРБ да покаже картата, която според слухове отдавна е подготвил. И второ, в закона да влезе задължителен нов референдум по темата след първите избори, които ще се състоят по тази процедура. Нека народът види, какви типажи проникват в парламента по този начин, какви интереси и социални групи остават непредставени. И да реши.

Все пак, кой ще спечели през март-април, когато очакваме да доживеем до избори? Има школа политолози, които сами не си вярват, но настояват, че няма съществени промени в нагласите на избирателите. Те едновременно твърдят, че първо, „Това не беше победа на Радев, а поражение за Цачева“ (вариант: поражение за ГЕРБ). Второ, че «Вотът за Радев не е вот за БСП, и не е червен». Когато бях съвсем малък, хитри старчета ме подпитваха – ти кого обичаш повече, мама или татко? Всеки би се замислил: а да не би това да е вот И за Радев, и поне наполовина червен? Едно от изследванията екзит-пол (този на Агенция АФИС) зададе въпросът, за кого бихте гласували в случай на скорошни избори. Отговорите на хората, които гласуваха на втория тур бяха следните: 33.1% биха гласували за ГЕРБ, 29.2% за БСП, 7.0% за ДПС, 10.4% за Обединените патриоти, 2.7% за АБВ, 1.9% за ДСБ, 1% за СДС, 0.4% за ДБГ. Следователно в деня на изборите 855 хиляди души са казали, че предпочитат БСП. Докато преди 2 години броят им беше само 505 хиляди. Разликата е огромна. Така излиза, че и двата отговора са верни – и Радев, и БСП показаха ново настроение на маса избиратели. Ако причините, довели до този резултат се запазят, напълно възможно е в новия парламент БСП да сформира мнозинство с патриотите. А ГЕРБ не бива да се кълне, че няма да се прегърне с ДПС.

Всъщност БСП се натъкна на формула, която носи успех. Ако тя и други партии решат да теглят трезв извод, то не е трудно: смело да издигат нови, неизхабени, несвързани с олигархията и партизанщината лица, които имат собствено мнение и изявено чувство за отговорност.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (21)

 1. Борисовщина – нарицателно с определено съсържание. Би следвало да влезе в “Български тълковен речник”.

  1. не знам дали всички са комунисти, но определено има няколко евроатлантически олигoфрeна сред форумците…

   1. ….не само комунисти ,ами и цинични !Определено някой медии са за затвор!

     1. Такива медии трябва да бъдат забранени със закон!Те са продажни,лицемерни и насаждат напрежение!

 2. Изборът на Радев е вот против Борисов, а не от любов към БСП.
  Единственното лекарство против борисовщината е порядък в съдебната система.

 3. И въобще голямата измама тръгна от кръглата маса и Боянските ливади.
  Сценария бе написан от БКП и народа се върза. То не бяха ченгета, провокатори, роднини на велможи, отявлени бандити та и до ден днешен.
  Тунела е дълъг с много завои и няма лъч светлина.

 4. Бойко щеше да пукне, ако Орешарски се беше задържал още половин година, защото той не може да живее, ако не краде. Ако си опозиция остават трохички, а както видяхме те не задоволяват бойко, той и айдуците му плащаха цяла година на “умните и красиви бастуни”, за да влязат във властта и да лапат цялата баница. Заради борисов и айдуците му стандарта на българския народ е много под този на страните от третия свят. И както се казва, народа гладува не защото не можем да го нахраним, а защото не можем да нахраним бойко и айдуците му.

 5. И Боко с номерата на Радан. На власт във всички институции и нива, но в опозиция! Психиатрите на това му викат шизофрения.

 6. Абе Велимир, и всички тук, какво се правите ,че не виждате какво става в държавата.ГЕРБ крадели, нима в целия свят тези които разпределят пари не си прибират по малко. Или за да ме разбрете по-добре ще ви кажа един виц, той най-добре олицетворява ГЕРБ и БСП-ДПС.
  “Наш депутат бил на гости на италиански депутат, на вилата му – готина вила на два етажа, с гараж градинка барбекю , питал той – как го направи това, италианеца му отговорил – виждаш ли там в делечината магистралата, нашия – Да, ами спестих о.5 мм от асфалта и си направих вилата. Минават години, идва италианския депутат на гости на българския , той го води на вилата си – 5 етажна, с външен и вътрешен басейн, с хеликоптерна площадка, хекари градини – ахва италианеца и пита – абеее как успя бе , а нашия – ами виждаш ли там в далечината магистралата – италианеца гледа гледа и казва – НИЩО НЕ ВИЖДАМ , на което българина му отговаря – е именно де:). Та това са ГЕРБ може да крадат но поне нещо правят и остава за народа, а БСП и ДПС САМО КРАДАТ ако може до дупка всичко! Нека се запитаме защо Бойко реже ленти – щото нещо строят и се вижда. Кога БСП и ДПС за рязали ленти – е няма как да режат , като нищо не правят освен да крадат до дупка!

  1. Хайде стига с тази опашата лъжа, че само Борисов и Герб строяли. Борисов затова реже ленти за всяка сменена тротоарна плочка, за да набива в съзнанието на наивните и неосведомените, че само той прави нещо. Медийният балон Борисов и Герб се крепи на 2 големи лъжи. Първата – че Борисов най-много строял, което е лъжа, защото Станишев построи повече километри магистрали и в пъти повече километри пътища от Борисов през първия му мандат и това го призна Лиляна Павлова, когато предаваха властта. Това не се знае, защото медиите обслужват „брутално” Борисов (по негови думи), крият фактите, а и направо лъжат и второ, защото Станишев не се тупаше в гърдите като Борисов, който гърми по всички медии лъжата, че само той строи и никой друг. Големите проекти, магистралите „Тракия”, „Струма”, зала Армеец, мостът Видин-2 и др. бяха започнати преди Борисов, повечето проектирани и започнати при Станишев, а Борисов само довършваше, като осакати зала Армеец- скъсиха пистата и тя не става за международни състезания, а заради лошо качество на вложените материали, при Герб бяха спирани парите за маг. „Тракия”, но това също беше скрито от медиите. Обратното, по време на Орешарски, Герб постоянно пускаха лъжи по медиите, че от ЕК ще спрат пари по различни проекти и говорителите на ЕК постоянно опровергаваха в Брюксел лъжите на Герб. Жалко за българите, че се хващат на лъжите на патологичния лъжец Борисов, който си приватизира Булгартабак, а чрез негови хора от най-близкия му приятелски кръг “Котараците” сложи ръка на активи и заводи на КТБ за десетки милиони. Когато Борисов беше Гл. секретар и живееше с Цветелина Бориславова, тя беше в приватизаторския екип на НДСВ (първата партия на Борисов, който беше избран за неин депутат) и си подариха БТК, струваща милиарди, буквално срещу 0 лв. защото я “продадоха” за годишната печалба от 200 млн., но “забравиха” държавата да си вземе тази печалба. Да припомним за извадените от Герб тръби на Напоителни с-ми, дадени на Пашата, за довереното лице на Борисов от подземния свят Митко Каратиста, назначен от Борисов да представлява държавата в ЧЕЗ с 35 000 месечна заплата и т.н. Тези дни Борисов пак раздуваше, че не ползвал кетъринг с авиацията, но беше опроверган с факти, че средно на всеки въздушен полет, той е ползвал с придружаващите го кетъринг (храна и напитки) за 1000 лв.

   1. И втората голяма лъжа на медийния балон Борисов е, че на другите спират европрограми, а на Герб – не. В началото на 2013 г. ЕК спря на Герб две европрограми за 1 милиард лв. заради корупционни нарушения ПРЕЗ управлението на ГЕРБ в обществените поръчки – “Околна среда” беше спряна заради нарушения през периода- 2010 г- 2012 г. (Герб), а “Регионално развитие” заради целия период на Герб- 2009 г.- 2013 г, като са посочени най-много нарушения на зам. председателя на Герб – кмета на Бургас Димитър Николов, след него на Й. Фандъкова, където Герб беше насочил най-много европроекти. При Герб обществените поръчки бяха дадени на 2 % от фирмите (на Герб). С цялата си наглост Борисов и Цветанов лъгаха, че тези европрограми са спрени на Орешарски, който дойде на власт половин година СЛЕД спирането им. Обратното, благодарение на екипите на Орешарски, които направиха корекции в нарушенията на Герб, по-късно бяха пуснати програмите. Екип на Орешарски извърши и огромната работа по изготвяне на Споразумението за новия 7-годишен период, без което нямаше да има нови европрограми, за което му благодари служебният министър Илияна Цанова.

 7. Докога Росенчо Първи Неврокопски ще се накикиморосва?
  Докога фръцлата Бо-Бо от село Банкя ще се кикиморосва по всички телевизии?
  И ний сме имали свободни журналисти! Бря, бря,бря…?

 8. НЕ СА КОМУНИСТИ , НО СЕ ПРАВЯТ НА ТАКИВА., НЕЩО КАТО ЕХО ОТ ГОДИНИТЕ .КАКТО КАЗВА ЕДИН М ОЙ ПОЗНАТ ” НАЙ НЕПРИЯТНИ СА БЕЗПАРТИЙНИТЕ КОМУНИСТИ” .ТОВА СА НАТЕГАЧИ , ГОТОВИ НА ВСИЧКО …..

  1. така е – натегачи са… за разлика от евроатлантическите подлoги, готови лaйнoто от всеки зaдник да уловят…

 9. така е красимире, като при комунизъма… всички демократични медии трябва да бъдат забранени. и правилно!

 10. Пичове,
  Обградени сте от Комунисти
  Дори и Господина Блъскова е Комунист под Прикритие
  Само Храбрият другар Бойко Борисов не е…!!!/ под прикритие /
  Обаче същият е в опастност …Цвитаначо + Главанчо щяха за малко да му ударят един Коледарски остър нож…!!!

  Да сте живи и здрави…!!!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.