Харчим 275 лв. на човек за празниците Цените са със 7-11 на сто по-високи спрямо миналата година

Труд Уикенд – един вестник за два дни

Откриха жив бедстващия в Пирин младеж

„Пепеляшка“ оживя във фоайето на Община Благоевград по време на „Часът на приказния разказвач“

Макрон: ЕС може да „изясни“ споразумението за Брекзит, но няма да го предоговаря

Сърбия обмисля отговор на решението на Прищина да създаде косовска армия

Ректорът на СУ: „Лозенец“ не е правителствена болница, мнозинството от пациентите ѝ са обикновени граждани

Руски боен кораб мина през Босфора на път към Средиземно море

Централната софийска баня не може да е спа център, дебитът на водата е недостатъчен

Стандартът ни на живот 50% от този на французите

Русия поиска мисията на ООН да разпусне армията на Косово

УНСС стартира изграждането на модерен научен комплекс

Очите на Самуил пак ще светят Бизнесменът Красимир Дачев ще финансира ремонта

Петя Аврамова: До 2024 г. трябва да имаме цялостна магистрала от София до Варна

Планински спасители търсят ентусиаста, тръгнал на поход в Пирин без вода и храна

Бойко Борисов: Себастиан Курц каза, че сме вдигнали летвата с нашето европредседателство Утре ще представя кандидатурата ни за чакалнята на еврозоната, обяви премиерът

Снимки: МС

Държавите, които са на първа линия,които регистрират бежанци, които искат да отидат в други страни, след това не трябва да бъдат връщани обратно. Иначе държавите, които сме на първа линия, ще усетим това, това заяви премиерът Бойко Борисов в Брюксел преди срещата на върха на ЕС.

До един всички категорично говореха, че това е едно от най-успешните председателства, че е свършена огромна работа. Дори Себастиан Курц каза, че сме вдигнали летвата с нашето европредседателство, заяви премиерът.

Проблемите, свързани с миграцията, могат да бъдат решени с необходимите средства за това. Ще настоявам колегите от Италия и Австрия да подкрепят споразумението с Турция, да работят, президентът Ердоган също ми каза, че до този момент ние само говорим за споразумение с Турция, но нищо не е платено“, допълни Борисов.

„Както в България имаме код жълто, код червено, код зелено, така да бъде създадена тристепенна система в ЕС като нива на действие, които в зависимост от нивото на вълната автоматично да се задейства, за да не се налагат такива ненужни срещи за бежанците“, коментира премиерът.

Ние граничим с Турция, проведохме среща на ЕС с Турция във Варна и към този момент турците в абсолютен аспект спазват ангажиментите си към България по това споразумение. Затова вие се разхождате по Солунска, пред ЦУМ – помните какво беше, какво е сега, каза още Борисов.

Той припомни, че България ще настоява за незабавно затваряне на външните граници на ЕС и задължителното преминаване през граничните пунктове, релокацията на вече влезли в територията на ЕС мигранти и активна работа на споразуменията с трети страни.

Утре съм поканен на среща на лидерите на еврогрупата, където ще представя и нашите писма, и съответно кандидатурата ни за чакалнята на еврозоната, обясни Борисов. „Ще ги запозная с направеното досега, защото всичките пет критерии ние ги изпълняваме. По тази тема работя изключително усилено. Финансовият министър е поканен на 14 юли на среща само на финансовите министри на еврогрупата, а писмото, което пращаме, ще бъде между шефа на БНБ и финансовия министър. Утре са ме поканили лидерите да ги запозная с темата. Да откажа ли? Да кажа: „Не, не, това е работа на финансовия министър?“, попита Борисов. По думите му утре политически ще попита защо се налага да променяме критериите, като петте за чакалнята са изпълнени.

„Ние не сме виновни, че относно доходите първо бяха ликвидирани толкова производства в България. Само 4 реактора на АЕЦ „Козлодуй“ бяха затворени. Не сме виновни, че излизайки от социалистическия лагер милиони отидоха в демократични страни през 1990 г. Не сме виновни към момента, че биват подмамвани с по-големи заплати доктори, инженери, програмисти в по-скъпо платените западни държави. Конкурентоспособността чак сега започваме да я поставяме на дневен ред като основен фактор с повече финансиране в образованието, с програмата за дигиталния пазар“, коментира още Бойко Борисов.

Нямаме отношение към КЕВР. Ако не харесват Иван Иванов да търсим друго решение тогава“. Това коментира министър-председателят по повод исканата от БСП оставка на председателя на КЕВР Иван Иванов. „Не се меся в независими организации, всички знаят, че Иван Иванов беше депутат от ДСБ – партията на Иван Костов. Затова тогава, когато парламентът решаваше преди няколко години действително да е независим регулатор и той ни трябва да е такъв. Дали ще е Иван Иванов или „х“ или от БСП, но на всеки управляващ му трябва независим регулатор“, коментира Борисов. Ето сега се вдига цената на природния газ“, заяви той.

По думите му няма как да се вдигне на целия свят природния газ, а в България да поевтинее, след като нямаме добив. „Спряхме шистов газ, концесии за добив на газ в Добричко, изпълнихме това, което хората искат и вносът се вдига с толкова процента. Как да се запази цената? Другият вариант е от данъкоплатците да дотираме тази цена. По никакъв начин към КЕВР в момента ние нямаме отношение. Тя действително в лицето на Иван Иванов е независима организация. Ако не го харесват, да предлагат в парламента, да търсим решение, но когато дадат сметките КЕВР, всички трябва да ги приемаме, защото това е независим орган“, каза още Борисов.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (7)

  1. „Летвата“ на кое и на какво? Не се повишават цените? Средната заплата е 1000 евро? Бъгария стана 10 милиона и само 25% над 65 години? Може и да е дигнал „летвата“, но да се помни че 2065 ще сме под 4,5 милиона с народност БЪГАРИН.

  2. АЗ ВИДЯХ С ОЧИТЕ СИ КАК ПРЕМИНАВАТ ПЪТНОТО ПЛАТНО НА ГРУПИ ОТ ПО 3-4 ЧОВЕКА С ВОДАЧ ЦИГАНИН. МОЖЕ ЛИ НЯКОЙ ДА РАЗЛИЧИ ЦИГАНИ ОТ МИГРАНТИ ………

  3. Абе на тоя -м-а-л-о-у-м-е-н- -к-р-е-т-е-н- не му ли омръзна още да се хвали как били го хвалили? Па и кой е гаранцията, че са го похвалили? Да напомним ли как му опровергаха лъжите в Русия? А и какво спечели българина от това председателстване, влезе ли му в джоба некой лев или остана само със спомена, че европаразитите са ги хранили с младо телешко? -К-р-е-т-е-н-а- бойко нещо по същество ще направи ли за България и българския народ или ще ни занимава с триците?

  4. Явно здраво го клатят боко, след като отново дудне неадекватни простотии. Преди седмици му казаха от най високо място, че „не сме аа еврозоната“…
    Инак хората се махат именно заради бивши партийци като поръчкивия дисидент ба луканов – евроатлантическото „магаре“ на боко плевнелиев.

  5. БОЙЧО ГО ХВАЛЯТ, ПОТУПВАТ ПО РАМОТО ИЛИ ГИ ДОКОСВАТ ПО ГЛАВАТА. КОГА ЛИ ЩЕ ПОРАСНЕ …………….?

  6. ОТВРАТЕН СЪМ ОТ ДЕБИЛИТЕ КОИТО ГЛАСУВАТ ЗА ТОЯ. КАК НЕ ИМ УВРЯХА ГЛАBИТЕ ЧЕ ТОВА Е НАЙ- ВРЕДНОТО НЕЩО В НОВАТА ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРИЯ

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.