Бойко Борисов се срещна с японския премиер Шиндзо Абе (СНИМКИ)

Премиерът Бойко Борисов се срещна с японския министър председател Шиндзо Абе. На срещата бяха представени приоритетите на българското ротационно европредседателство.

Почетен гвардейски шпалир посрещна Абе в София, след което в Министерския съвет започнаха и пленарните разговори.

Мерките за сигурност около сградите на правителството и президенството за засилени, съобщщава БНР. След около час се очакват и изявленията на двамата премиери. По-късно ще има разговори и с бизнесделегацията от Япония, която придружава премиера Абе.

В чест на високите гости е предвиден кратък концерт на детския радиохор, който е изнесъл над 500 концерта в повече от 150 града по време на станалите традиционни турнета в Страната на изгряващото слънце.

Утре е срещата на Абе с президента Румен Радев.

Страната ни посреща за първи път японски премиер. Шиндзо Абе пристига у нас, придружен от голяма бизнес делегация от над 30 японски компании.

България е четвъртата страна, която Абе ще посети по време на европейската си обиколка. Той също така бе в Естония, Латвия и Литва, а след България ще посети Сърбия и Румъния. Всички страни, които японският министър-председател посещава са важни от гледна точка на Токио и неговия стратегически подход към ситуацията на Корейския полуостров. С изключение на Естония всички страни имат дипломатически отношения със Северна Корея, а в София и Букурещ има нейни посолства.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България