Бойко Борисов: Сътрудничеството във формат „16+1“ ще продължи с реализацията на важни европейски проекти

През последните години сътрудничеството във формат „16+1“ се е развило значително в областта на политиката, икономиката и търговията, транспорта и логистиката, свързаността. Това подчертаха премиерът Бойко Борисов и унгарският му колега Виктор Орбан, които разговаряха по повод предаването на домакинството на Срещата на държавните и правителствени ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай. През 2018 г. България ще бъде домакин на форума.

Инициативата „16+1“ с всички свои проекти ще допринесе не само за просперитета, но и за мира, посочи Бойко Борисов. Той подчерта, че приоритет по време на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. остава евроинтеграцията на страните от Западните Балкани. „Имаме редкия шанс да съчетаем две огромни икономически сили – ЕС и Китай със своите инициативи. Това ще даде възможност да напреднем по много проекти. Колкото повече проекти реализираме, толкова повече регионът ще бъде проспериращ и конкурентоспособен“, коментира българският министър-председател.

Премиерът Виктор Орбан изрази надежда, че Българското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г. ще бъде успешно и че темите за Западните Балкани, бъдещето на Европа, миграцията, многогодишната финансова рамка, кохезионната политика, конкурентността, дигитална Европа са изключително важни за всички граждани на европейската общност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България