Бойко Борисов: Трябва да помагаме на Украйна, за да спре войната

Частичната мобилизация в Русия ме плаши. В момента трябва да имаме много ясна позиция – че трябва да помагаме на Украйна, за да спре войната. В противен случай нашата страна и особено Северна България ще са много уязвими. Това заяви пред варненци лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. В препълнената зала „Младост” в Двореца на културата и спорта той предупреди, че по-опасно време през последните 50 г. не е имало. „Турският президент предупреждава Гърция, че някоя нощ ще влезе там, сърбите и косоварите са като буре с барут,  говори се за ядрен шантаж в Запорожие, а ние веднъж брахме ядовете от Чернобил. Винаги съм държал най-балансираната политика в региона. Неслучайно Гари Каспаров дойде и призова всички да гласуват за ГЕРБ. Ние сме единствената истинска дясна партия”, каза Борисов.

Той подчерта, че в този труден момент е нужна силна държава, а обществото е разделено. „Нали всички сме българи, няма ли малко разум?”, попита риторично лидерът на ГЕРБ. Но уточни, че заради огромното разочарование на хората от управлението на „Продължаваме промяната” не би си представил да им предложи подобна сделка. „Не че с Румен Радев сме се заобичали, но неговите служебни министри завариха пълен хаос и бардак. И когато Радев, който инсталира Кирил и Асен, го каза, всички му вярват”, допълни Борисов.

„Яд ме е като българин, че Варна – перлата на България, няма магистрала, няма обход и втори мост. Магистралата е готова, но не я пускат, за да не се каже, че Бойко я направи.  А тя ще върне лидерското място на Варна. Ще се пенсионирам, когато видя готова АМ „Хемус”, декларира Борисов. Той припомни, че в специална сметка в БНБ неговото правителство е оставило 1 млрд. лв. за изграждането на магистралата. „Асен Василев ги похарчи и преди 2 дни служебният регионален министър Шишков нарече това идиотия”, припомни Борисов.   

Той подчерта, че заради управлението на предходния кабинет българите плащат скрит данък. „Промяната е пирамида, която за 6-7 месеца майсторски ви обра  – който е имал 1000 лв., сега има 500 лв.”, каза Борисов, визирайки рекордната инфлация и растящия външен дълг. „Онзи ден теглиха нов заем от 5 млрд. лв. с 4,75% лихва за 7 г., сиреч тогава ще връщаме 5 млрд. лв. с 1 млрд. лв. лихва. – колкото са нужни за „Хемус”. Милиардът замина, а вчера още 200  млн. лв. с 3% лихва за 3 г. или отидоха още 18 млн. лв. от вашите пари. Ако тези хора останат в управлението още малко, ще гоним 50 млрд. лв. дълг.  При моите правителства винаги е имало излишък. Като добри стопани винаги държахме 12 млрд. лв. фискален резерв и харчехме толкова, колкото изкараме, а сега – дългове и скандали кой вдигнал пенсиите”, припомни Борисов. 

Той посочи, че майсторлък е не да повишиш пенсиите, а да осигуриш нужните за това бюджетни приходи чрез стимулиране на бизнеса и икономиката. „В момента държавата дотира тока, газа, бизнеса – такава машина няма измислена. Подобни държави влизат в дългови спирали. На Гърция и Италия има кой да помогне, защото са в еврозоната, но България не е. Ние сме и единствените, които нямат План за възстановяване. 2 години го мислиха, не взеха милиардите от Брюксел, за да помогнат на бизнеса. Върнаха ни за 7 месеца поне 10 години назад”, категоричен бе лидерът на ГЕРБ. 

Борисов прогнозира тежка зима. „Нищо хубаво не ни чака – дърва няма, пелети няма, само пари в офшорките има, в които дневно заминават 30 млн. лв. от вашите пари”, посочи той. Но даде решение за цените на горивата. „Един лев мито на входа и зареждате с 1 лв. по-евтино. На 50 литра ви връщат 50 лв., независимо дали става дума за фирма или физическо лице. Това сме го правили 12 г. и сме удържали инфлацията и цените на горивата въпреки всички кризи. Сега задачата ни е да върнем изнесените пари, за да се възстанови донякъде държавата”, категоричен бе Бойко Борисов.

На финала на срещата той получи изненада от лидера на Партията на българските мъже Росен Марков. Ексцентричният варненец подари тъпан с надпис „ГЕРБ пак е №1. ГЕРБ=Хемус”.

Избори 2022. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика