Бойко Борисов: Успехът на българското председателство е успех за България

Среща на върха ЕС-Западни Балкани. Борисов, Туск и Юнкер. Снимка: Пламен Стоименов

Успехът на българското председателство на Съвета на ЕС е успех за България. Имената няма да се запомнят, но ще се запомни името на България. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на брифинг след срещата на върха ЕС-Западни Балкани.

"С проблемите, които имаме с другите геополитически играчи, единството спасение на ЕС е да сме единни. И мисля, че вчера и днес всички тук го осъзнахме", подчерта той „Разходката по моста на влюбените, която направиха Меркел, Макрон и Тереза Мей е доста символична“, добави Борисов.

Ако Западните Балкани олицетворяват една страна тя ще има 96 млрд. евро брутен вътрешен продукт - колкото Словакия, но с население по-малко от Румъния - 17,7 млн. души. Обръщам се към западните медии - това ли плаши ЕС? Не е ли по-добре те да покрият всички критерии, или да оставим другите геополитически играчи да заемат позиции там, попита премиерът.

"Благодаря на всички, които дойдоха, както и на тримата големи. Това е уважение към българския народ. Крайно време е всички у нас да разберат, че това е председателството на България и когато то е успешно и тя е успешна. Имахме много добра и честна дискусия", добави той.

За пръв път днес видях лидерите на Сърбия и Косово да си говорят толкова искрено, каза българският премиер.

Той се извини на жителите на София за причинените транспортни неудобства през последните дни заради организацията на срещата на върха.

Коментари

Задължително поле