Бойко Кръстанов получи наградата „Андрей Баташов“

Великият Приор акад. Румен Ралчев връчи статуетката на Бойко Кръстанов на церемония в тесен кръг.

Високо отличие от Ордена на рицарите тамплиери

В памет на Великия Церемониалмайстор, който ни напусна през 2010 г.

Велик Приорат България за трети път отличава млади актьори, проявили християнски добродетели

Бойко Кръстанов е тазгодишният лауреат на наградата “Андрей Баташов”, връчвана от Ордена на рицарите тамплиери Велик Приорат България. Актьорската награда, в памет на напусналия ни през ноември 2010 г. Велик Церемониалмайстор на Велик Приорат България Андрей Баташов, е учредена през 2018 г.

Високото отличие се връчва за трета поредна година на млади актьори, ненавършили 33-годишна възраст, съчетаващи ярък талант и професионализъм с проявени християнски добродетели и морални качества. Церемонията се състоя в тесен кръг при спазване на всички мерки в храма на Ордена “Свети Йоан Кръстител” 
“В журито всяка година има един професионален представител на Ордена на рицарите тамплиери. Тази година те избраха седем млади актьори, които няколко месеца наблюдават и след това се прави гласуване в три кръга”, разказа пред “Труд” Великият Приор акад. Румен Ралчев.

Тази година комисията в състав: режисьорът и преподавател в НАТФИЗ проф. Здравко Митков, режисьорът Петър Денчев, театралният критик и драматург Ирина Гигова, актьорът Димитър Баненкин и кастинг режисьорът Ирина Коцева отличиха сред номинираните актьори Бойко Кръстанов.

“Едно от най-важните условия, освен артистичните заложби, е този артист да е проявил християнски добродетели, да е намерил начин да отдели от своето време за хора, които имат нужда от подкрепа. Това най-много натежа при Бойко Кръстанов - освен всичко друго, заедно със свой приятел той спасява давещ се човек по Южното Черноморие преди година. Надяваме се тази награда да запали още повече амбицията в него и той да продължи да развива своя талант”, разказа Ралчев.

Той обясни, че за тях е било изключително удоволствие, че младият актьор е проявил ентусиазъм да се запознае с миналото и настоящето на тамплиерите.

“Разказахме му много, показахме му нашата църква и музей, той успя да разбере сериозността на Ордена в международен и вътрешен план”, каза още Ралчев.

“Много се зарадвах да получа наградата, защото за мен беше съвсем изненадващо дори това, че съм номиниран. Явно от Ордена на рицарите тамплиери са сметнали, че по някакъв начин съм близък до техните каузи и идеи, щом съм предложен за тази награда. Честно казано не знаех много за тамплиерите, но научих доста от Румен Ралчев, той ми разказа за тяхната дейност, каузите и инициативите им. Всичко, което правят е много достойно за уважение и много благородно”, каза пред “Труд” Бойко Кръстанов.

Досега носители на приза “Андрей Баташов” са актьорите Владимир Зомбори 2018 г.) и Йордан Ръсин (2019 г.)

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България