Дневен хороскоп на Алена за неделя, 20.10.2019

На 20 октомври 2019 да почерпят

Йордан Радичков давал зайци като автограф на цялата дружина

„Левски“ измъкна трудна, но важна победа на „Герена“

Треньор обезвреди въоръжен ученик с… прегръдка (ВИДЕО)

Тео Ушев с нова номинация за „Оскар”

Рафаел Надал се ожени

Италианец, воювал с кюрдите срещу ИДИЛ: Турската офанзива ще възроди Ислямска държава Турците унищожават бойците, които изстрадаха толкова много за света, казва Клаудио Локатели

Един милион протестираха срещу Брекзит в Лондон

Внезапна сърдечна смърт покосила 15-годишната ученичка от Димитровград

Апатит наш насущний Съдържа се в костите и зъбите

Първанов: Отстъпили сме прекалено много на Македония

Испанският премиер отхвърли призива на лидера на Каталуния за диалог

Дмитрий Медведев: Газопроводът „Турски поток“ е изгоден за цяла Европа

Полицаи обискираха дома на кмета на Несебър Цял ден в града се провежда специализираната акция

Бойко Рашков: Извършители на много тежки престъпления се измъкват чрез съкратеното следствие

Трябва да има съществени изменения в съдържанието на института на съкратеното съдебно следствие, който не работи в интерес на обществото. Това заяви пo БНР Бойко Рашков – преподавател по наказателен процес, бивш директор на Националната следствена служба и бивш заместник-министър на правосъдието.

„Този институт не укрепва чувството за справедливост у човека, а обратното. Този институт ревизира наказанията в Наказателния кодекс и на практика с едно самопризнание не може да се наложи онова по-сурово наказание, което заслужава извършителят на много тежки престъпления. Това съкратено съдебно следствие е пречка за една строга наказателна политика по отношение на извършителите на особено тежки престъпления. При този институт смъртта няма никакво значение“, обясни Рашков.

Истината в процеса не може да зависи от бързината, категоричен бе той и добави мнението си: „Ние обаче надценихме самопризнанието, върнахме се може би 30-40-50 години назад, когато това беше царицата на доказателствата и казахме, че като направи самопризнание подсъдимият – той се самопомилва, той си самоопределя много по-ниско наказание, което е 1/3. Това надценяване на самопризнанието по-натам е свързано с липсата въобще на обсъждане кога се прави самопризнанието. Процесът не е само съдебна фаза, има и досъдебно производство. … Ако трябва да се говори за бонус, тогава този бонус трябва да бъде обвързан с това кога е направено самопризнанието. Ако самопризнанието се направи в съдебното следствие, когато всички доказателства вече са събрани и са подкрепили обвинението на прокурора, тогава каква е обществената полза от това, че той ще направи самопризнание. Ако обаче той е улеснил и двете фази на процеса, тогава можем да обсъждаме какъв да бъде бонусът“.

„По тази процедура – съкратено съдебно следствие, се измъкват извършители на много тежки престъпления“, отбеляза още Бойко Рашков. По думите му този институт също не отчита факта дали подсъдимият е осъждан и друг път, дали е рецидивист, или не е. Този институт е многократно приложим, което е възмутително, смята той.

Според него на първо време трябва да се приемат пречки за прилагането на съкратеното следствие. Рашков е категоричен, че преди да се правят законодателни промени, трябва да се направи подробен анализ и да се вникне в дълбочина в този институт.

Правната комисията се събира извънредно утре, за да огледа проектопредложенията, свързани с промените заради съкратеното съдебно следствие. До това се стигна след спешен председателски съвет в петък, когато ГЕРБ се отказаха от своя законопроект и се обединиха около този на останалите парламентарни групи, които искат отмяна на съкратеното следствие при убийства и тежки телесни повреди.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.