На 22 август 2018 да почерпят

Кралев пожела пълна зала на гимнастичките

Български лекари спасиха мъж с имплантиране на аортна клапа през бедрото

Военен хеликоптер „Кугър” прекъсна електропровод край град Стамболийски

Втори фалит на застраховател очаква опозицията Спецслужбите съобщили на премиера Бойко Борисов, че има сериозен проблем в сектора

Кремъл отрича твърденията на „Майкрософт“ за руски предизборни кибератаки в САЩ

91 000 учители излизат на протест Искат да запазят авторитета на професията

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 22 август 2018

Доминик Рааб: През октомври ще бъде възможно сключване на договор с ЕС за Брекзит

До $150 000 награда за заловен престъпник дава Москва

По-ниски данъци за празни жилища Предлагат стимули за собствениците да ги дават под наем

Разширяват пакета на НЗОК Новите дейности ще се гарантират от НРД за 2019 г.

Владимир Савов поема временно поста на Ралица Агайн в КФН

Планирайте море до 12 септември Есенен полъх от следващата седмица, температурите падат с 10 градуса

Financial Times с нов проект в България

Бойните машини са „кавалерията“ на днешната пехота

От древни времена до наши дни пехотинецът винаги си е пехотинец. С две съществени разлики – през вековете и годините са се променяли оръжията, с които е воювал и средствата, с които се е придвижвал на бойното поле. В далечни времена пехотинецът е разчитал предимно на бързината и здравината на краката си. След това се е качил на коня, после на бойната каляска. Дълго време кавалерията е била най-мощната единица на леката пехота.

По-късно на мода идват бетеерите. Те все повече и повече се усъвършенствуват до днешните бойни машини. Сега те са тъпкани с толкова много електроника и мощни огневи средства, че в някои отношения вече съперничат на модерните танкове.

И дори ги изместват в определени ситуации. Да речем в бой в градска среда. В нея танковете са лесно уязвима мишена, тъй като са тромави за разлика от бойните машини на пехотата /БМП/. Една такава машина придвижва светкавично до 10 бойци. Тя е нещо като железният верен кон на пехотинеца, който въпреки напредъка на модерните технологии пак трябва да разчита на краката си и физическата сила. Все пак без тях още не може.

 

„Армадило“ за бъдещата европейска армия?

26-%d0%b0%d1%80%d0%bc%d0%b0%d0%b4%d0%b8%d0%bb%d0%beБронетранспортьорът CV-90 “Армадило” е разработен от европейски компании. Това не е БТР в буквалния смисъл, а модулно гъсенично шаси на база БМП CV-90, която е на въоръжение в няколко европейски армии. С нея “Армадило” има общ корпус, силова установка и ходова част. Разликата е в куполата.

Вместо нея е сложен дистанционно управляем оръжеен модул “Лемур” с 12,7 мм картечница “Браунинг”. Възможни са и варианти с 40 мм гранатомет, 25 мм сдвоено оръдие и 7,62 мм картечница. Демонтажът на купола е позволил да се усили бронезащитата на БТР-а, чрез монтиране на керамични модули и да се увеличи вътрешното пространство. Системата за управление и свръзка на “Армадило” са проектирани според концепцията “пехотинец на бъдещето”.

Противоминната защита съответства на най-високия стандарт на НАТО STANAG 4569. Машината издържа на взрив с еквивалент 10 кг тротил. Активната й защита е ефективна срещу противотанкови средства за близък бой, особено РПГ. Екипажът й е от трима души, превозва осем пехотинци. Тежи 27 т. Идеята е евентуално да стане бойно средство на бъдещата европейска армия.

 

БТР-82А – изтребителят на танкове

26-%d0%b1%d1%82%d1%80-82БТР-82А е от най-новите бронирани машини. Тя се появява през 2010 г. Оборудвана е с 30 мм скорострелно оръдие и нови прибори за наблюдение. Бойното кръщение на БТР-82А е по време на контратерористични операции в Северен Кавказ. Участници разказват, че една такава машина е направила на сол сграда, в която са се криели терористи. Когато руските пехотинци отишли да видят какво е останало след стрелбата, са открили само разчленени трупове. В такива тежки мигове се проявяват най-добрите качества на техниката.

Този бронетранспортьор от средство за превозване на личния състав се е превърнал в пълноценна бойна машина на пехотата. Бронята му предоставя нов тип активна защита, адаптирана за маневрени машини. Тогава се действа според потребностите. Ако с машината се преследват терористи – не му е нужна такава броня. Ако пък осъществява диверсии и мълниеносни пробиви в територията на противника – тя се удвоява.

Но най-важното му предимство е, че с голямата скорост, която развива и мощните противотанкови ракети, е истинска смърт за танковете срещу него.

 

М2 „Брадли“ – в чест на ген. Омар Нелсън Брадли

Black KnightM2 „Брадли“ е другата основна бойна машина на пехотата на САЩ. Тя е кръстена в чест на ген. Омар Нелсън Брадли, един от главнокомандващите американската армия в Европа и Северна Африка през Втората световна война.

При създаването й конструкторите са отчели, както силните, така и слабите страни на съветската БМП-1 и и немската “Мардер”, за да постигнат максимална защита за екипажа и десанта и огнева мощ.

Екипажът е от трима души, а в десантното отделение могат да се транспортират шест пехотинци. От тази бойна машина са произведени близо 12 000 бр. Използвана е от американската армия във войните в Персийския залив, Ирак и Афганистан. Въоръжена е с 25 мм оръдие “Бушмастер”, 7,62 мм картечница М240С и противотанкови управляеми ракети “Тоу”.

Забележителното е, че оръдието е автоматично и може да води огън, както с единични изстрели, така и на редове. Темпът на стрелба е средно от 100-200 изстрела в минута, както може да достигне 500 изстрела. Оръдието се захранва от две ленти, позволяващи бързо да се премине от един тип боеприпаси на друг, като целият запас е от 900 снаряда.

 

„Терминатор“ замества цял взвод

26-1Интересна е съдбата на най-новата руска бойна машина на пехотата “Терминатор”. Тя се доказа като отличен боец в Сирия и директно от фронта бе качена на кораб, за да участва в оръжейната изложба “Армия -2017” Пред публиката на трибуните “Терминатор” порази безпогрешно цели на далечни разстояния. Тъй като машината определено се представи много успешно във войната в Сирия, сега се решава дали да бъде приета на въоръжение в руската армия. “Терминатор” има два автоматични гранатомета, две 30-мм оръдия, картечница и управляеми противотанков ракети “Атака”. Оръдията имат отлична скорострелност – 300 изстрела в минута и много добър боезапас – по 40 снаряда в лента, включително и бронебойни с изключително голяма пробивна сила.

По своя боен потенциал една такава машина е в състояние да замени пехотен взвод, 2-3 БТР-а или 3-4 БМП-та. “Терминатор” има най-високата защита – 8 -а степен за този тип бойни машини. Комбинираната броня на корпуса е с дебелина 300/175/70 мм. При тези параметри дори оръдието на танк “Ейбрамс” или “Леопард” е доста проблемно да я пробие.

 

„Мардер“ пробива броня от 1 км

26-%d0%bc%d0%b0%d1%80%d0%b4%d0%b5%d1%80Немската бойна машина “Мардер” е разработвана заедно с танка “Леопард”. Но последният е бил взет на въоръжение през 1963 г., а БМП – през 1969 г., три години по-късно от съветската БМП-1, приета на въоръжение през 1966 г. БМП е проектирана от същите фирми, които са създавали “Леопард” – Rheinmetall и Henschel-Werke. На базата на шаси “Maрдер” е създадено цяло семейство бронирани машини: самоходна 120-мм минохвъргачка, командно-щабна машина, подвижен артилерийски наблюдателен пункт, самоходна радиолокационна станция за артилерийското разузнаване, бронирана ремонтно-евакуационна машина.

Корпусът на машината е заварен от стоманени листове. Предната броня осигурява защита от 20 мм снаряди. В двуместния брониран купол има установка с 20-мм автоматично оръдие и сдвоена с него 7,62-мм картечница.

Втора картечница със същия калибър е монтирана на въртяща се установка с дистанционно управление. Вместимостта на машината е 10 души -7 десантчици и 3-ма членове на екипажа . Оръдието на “Мардер” пробива с бронебойни подкалибрени снаряди броня дебела 20 мм на 1 км разстояние.

 

„Страйкър“ „воюва“ това лято и у нас

26-%d0%bc1126-%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%b9%d0%ba%d1%8a%d1%80“Страйкър” на компанията “Дженерал дайнамикс” е основна бойна машина на пехотата на американската армия. Тази година “Страйкър” участваха в съвместни маневри с нашата войска на полигона Ново село. Машината е изпитан боец, участвал в немалко войни и учения и е кръстена на двама американки военни с фамилия Страйкър, носители на почетен медал, загинали във Втората световна и Виетнамската война. Тези бойни машини са основната база, с която са оборудвани едноименните бригади “Страйкър” – формирани през 2000 г. за конфликти с ниска интензивност. Те са нещо средно между тежките бронетанкови бригади, въоръжени с танкове “Ейбрамс” и бойни машини “Брадли” и леките пехотни бригади. Бронята на машината осигурява защита от 14,5 мм бронебойни патрони и осколки от разриви на 152 мм снаряди. А пасивната система за защита “Мексас” предпазва дори от поражения на 30 мм бронебойни подкалибрени снаряди на разстояние от 500 м “Страйкър” е въоръжена с картечници различен калибър и автоматичен гранатомет. Бойната машина тежи 17,2 т, екипажът е от трима души и превозва десант от 9 пехотинци.

 

„Пума“ е една от най-скъпите

26-pumaГерманските компании Krauss-Maffei Wegmann и Rheinmetall доставиха БМП “Пума” за МО на Германия. Германското военно ведомство поръча над 400 бр. Сумата по сделката е 3,1 млрд евро. Новите бойни машини трябва да заменят в състава на въоръжените сили на Германия остарелите БМП “Мардер”, които са на въоръжение в Бундесвера от десетилетия. БМП “Пума” развива скорост до 70 км в час, а запасът от гориво на машината осигурява преход от 600 км.

Въоръжена с 30-мм оръдие, 5,56-мм картечници, противотанкови управляеми ракети Spike LR и гранатомети. KMW и Rheinmetall заедно с американската SAIC имат намерение да създадат вариант на Puma за армията на САЩ. Немските експерти отчетоха някои недостатъци на машината – голямо тегло, което затруднява транспортирането й по въздуха, а така и височината на машината, което е голям минус на бойното поле, защото е лесна мишена за огневите средства. Тя е по-висока от по-старите “Мардер”, руските БМП и танковете “Леопард”. Цената на “Пума” е около $ 5 млн., което я прави една от най-скъпите бойни машини на пехотата в света.

Още по темата

 1. Live След 3000 км марш от Германия през Унгария и Румъния Бойни машини на Америка за България Два часа столичани разглеждаха US техниката в района на Военна академия

 2. Военна техника от състава на българските и американските въоръжени сили ще бъде представена в София

 3. Приключиха маневрите Saber Guardian 2017 US военни спасили наши при катастрофа „Постигнахме съгласуваност, действахме отлично, победихме равностоен противник“, заяви ген. Бен Ходжис

 4. Проектът е на стойност около 1 млрд. лв. „Музейни бойни машини“ купуваме от американци

 5. Авиационният експерт Николай Димов: Да не купуваме изтребители под политически натиск

 6. Военният парад в Москва за Деня на победата – пълен запис

 7. 250 пехотинци от САЩ пристигат за учение в Ново село

 8. 3 млрд. лв. търси кабинетът за изтребители и кораби (обзор)

 9. Бронирани машини да правим иска военният министър

 10. САЩ пратиха танкове и БМП в Прибалтика

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

 1. От статията разбрах, че не трябва да купуваме пума. Защото е немска.

 2. Преди 45 години като войник служих в кашимерията на БТР 60-ПБ.Най-важното в машината беше парното отопление.То е особено важно през зимата,когато излизахме редовно на занятия!!!Зимата на 72/73 година…Друга важна особеност беше тази,че от вътрешната страна на машината имаше едни кутии,прекрепени за корпуса с колани.В тези кутии имаше Русенско варено,пастет,други консерви в кутии и сухари!!!Всичко това се изяждаше още на мига,щом влизахме в машината по тревога сабалян рано,рано… Те така беше!Сега как е не зная.

 3. ТРАКАДЖИИТЕ/ТАНКИСТИТЕ/ ЗАВИЖДАХА,ЗАЩОТО В ТАНКОВЕТЕ НЯМАШЕ ПАРНО ОТОПЛЕНИЕ-Т-55

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.