Омбудсманът: Ще наблюдавам с повишено внимание сделката за ЧЕЗ

Пенев внесе молба за касиране на изборите за президент на БФС

Пътят Асеновград–Пловдив става магистрален през лятото

Холандия призна Арменския геноцид и разсърди Турция

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в събота, 24 февруари 2018

БАН ще отговори официално на критиките към доклада за „Белене”

Тръмп призна: Плешив съм, крия се с прическата

Губернаторът на щата Флорида иска въоръжен полицай във всяко общинско училище

Кашата с касата се забърка здраво До понеделник смятат дълговете към чужди фондове, данните на шефа на НЗОК не били верни

Вандали изпотрошиха над 40 коли в Пловдив

Ето кои институции ще проверяват сделката за ЧЕЗ

32 цивилни са загинали при бомбардировките на Източна Гута днес

Туристическите пакети ще поскъпнат 2-3 пъти Българинът се стяга за патриотични екскурзии за 3 март

Гинка Върбакова, която купи активите на ЧЕЗ: Нашите намерения са за отговорно отношение към милионите клиенти

Трите момичета, държани затворени в „Люлин”, никога не са ходили на училище

Бойните машини са „кавалерията“ на днешната пехота

От древни времена до наши дни пехотинецът винаги си е пехотинец. С две съществени разлики – през вековете и годините са се променяли оръжията, с които е воювал и средствата, с които се е придвижвал на бойното поле. В далечни времена пехотинецът е разчитал предимно на бързината и здравината на краката си. След това се е качил на коня, после на бойната каляска. Дълго време кавалерията е била най-мощната единица на леката пехота.

По-късно на мода идват бетеерите. Те все повече и повече се усъвършенствуват до днешните бойни машини. Сега те са тъпкани с толкова много електроника и мощни огневи средства, че в някои отношения вече съперничат на модерните танкове.

И дори ги изместват в определени ситуации. Да речем в бой в градска среда. В нея танковете са лесно уязвима мишена, тъй като са тромави за разлика от бойните машини на пехотата /БМП/. Една такава машина придвижва светкавично до 10 бойци. Тя е нещо като железният верен кон на пехотинеца, който въпреки напредъка на модерните технологии пак трябва да разчита на краката си и физическата сила. Все пак без тях още не може.

 

„Армадило” за бъдещата европейска армия?

26-%d0%b0%d1%80%d0%bc%d0%b0%d0%b4%d0%b8%d0%bb%d0%beБронетранспортьорът CV-90 “Армадило” е разработен от европейски компании. Това не е БТР в буквалния смисъл, а модулно гъсенично шаси на база БМП CV-90, която е на въоръжение в няколко европейски армии. С нея “Армадило” има общ корпус, силова установка и ходова част. Разликата е в куполата.

Вместо нея е сложен дистанционно управляем оръжеен модул “Лемур” с 12,7 мм картечница “Браунинг”. Възможни са и варианти с 40 мм гранатомет, 25 мм сдвоено оръдие и 7,62 мм картечница. Демонтажът на купола е позволил да се усили бронезащитата на БТР-а, чрез монтиране на керамични модули и да се увеличи вътрешното пространство. Системата за управление и свръзка на “Армадило” са проектирани според концепцията “пехотинец на бъдещето”.

Противоминната защита съответства на най-високия стандарт на НАТО STANAG 4569. Машината издържа на взрив с еквивалент 10 кг тротил. Активната й защита е ефективна срещу противотанкови средства за близък бой, особено РПГ. Екипажът й е от трима души, превозва осем пехотинци. Тежи 27 т. Идеята е евентуално да стане бойно средство на бъдещата европейска армия.

 

БТР-82А – изтребителят на танкове

26-%d0%b1%d1%82%d1%80-82БТР-82А е от най-новите бронирани машини. Тя се появява през 2010 г. Оборудвана е с 30 мм скорострелно оръдие и нови прибори за наблюдение. Бойното кръщение на БТР-82А е по време на контратерористични операции в Северен Кавказ. Участници разказват, че една такава машина е направила на сол сграда, в която са се криели терористи. Когато руските пехотинци отишли да видят какво е останало след стрелбата, са открили само разчленени трупове. В такива тежки мигове се проявяват най-добрите качества на техниката.

Този бронетранспортьор от средство за превозване на личния състав се е превърнал в пълноценна бойна машина на пехотата. Бронята му предоставя нов тип активна защита, адаптирана за маневрени машини. Тогава се действа според потребностите. Ако с машината се преследват терористи – не му е нужна такава броня. Ако пък осъществява диверсии и мълниеносни пробиви в територията на противника – тя се удвоява.

Но най-важното му предимство е, че с голямата скорост, която развива и мощните противотанкови ракети, е истинска смърт за танковете срещу него.

 

М2 „Брадли“ – в чест на ген. Омар Нелсън Брадли

Black KnightM2 “Брадли” е другата основна бойна машина на пехотата на САЩ. Тя е кръстена в чест на ген. Омар Нелсън Брадли, един от главнокомандващите американската армия в Европа и Северна Африка през Втората световна война.

При създаването й конструкторите са отчели, както силните, така и слабите страни на съветската БМП-1 и и немската “Мардер”, за да постигнат максимална защита за екипажа и десанта и огнева мощ.

Екипажът е от трима души, а в десантното отделение могат да се транспортират шест пехотинци. От тази бойна машина са произведени близо 12 000 бр. Използвана е от американската армия във войните в Персийския залив, Ирак и Афганистан. Въоръжена е с 25 мм оръдие “Бушмастер”, 7,62 мм картечница М240С и противотанкови управляеми ракети “Тоу”.

Забележителното е, че оръдието е автоматично и може да води огън, както с единични изстрели, така и на редове. Темпът на стрелба е средно от 100-200 изстрела в минута, както може да достигне 500 изстрела. Оръдието се захранва от две ленти, позволяващи бързо да се премине от един тип боеприпаси на друг, като целият запас е от 900 снаряда.

 

„Терминатор“ замества цял взвод

26-1Интересна е съдбата на най-новата руска бойна машина на пехотата “Терминатор”. Тя се доказа като отличен боец в Сирия и директно от фронта бе качена на кораб, за да участва в оръжейната изложба “Армия -2017” Пред публиката на трибуните “Терминатор” порази безпогрешно цели на далечни разстояния. Тъй като машината определено се представи много успешно във войната в Сирия, сега се решава дали да бъде приета на въоръжение в руската армия. “Терминатор” има два автоматични гранатомета, две 30-мм оръдия, картечница и управляеми противотанков ракети “Атака”. Оръдията имат отлична скорострелност – 300 изстрела в минута и много добър боезапас – по 40 снаряда в лента, включително и бронебойни с изключително голяма пробивна сила.

По своя боен потенциал една такава машина е в състояние да замени пехотен взвод, 2-3 БТР-а или 3-4 БМП-та. “Терминатор” има най-високата защита – 8 -а степен за този тип бойни машини. Комбинираната броня на корпуса е с дебелина 300/175/70 мм. При тези параметри дори оръдието на танк “Ейбрамс” или “Леопард” е доста проблемно да я пробие.

 

„Мардер“ пробива броня от 1 км

26-%d0%bc%d0%b0%d1%80%d0%b4%d0%b5%d1%80Немската бойна машина “Мардер” е разработвана заедно с танка “Леопард”. Но последният е бил взет на въоръжение през 1963 г., а БМП – през 1969 г., три години по-късно от съветската БМП-1, приета на въоръжение през 1966 г. БМП е проектирана от същите фирми, които са създавали “Леопард” – Rheinmetall и Henschel-Werke. На базата на шаси “Maрдер” е създадено цяло семейство бронирани машини: самоходна 120-мм минохвъргачка, командно-щабна машина, подвижен артилерийски наблюдателен пункт, самоходна радиолокационна станция за артилерийското разузнаване, бронирана ремонтно-евакуационна машина.

Корпусът на машината е заварен от стоманени листове. Предната броня осигурява защита от 20 мм снаряди. В двуместния брониран купол има установка с 20-мм автоматично оръдие и сдвоена с него 7,62-мм картечница.

Втора картечница със същия калибър е монтирана на въртяща се установка с дистанционно управление. Вместимостта на машината е 10 души -7 десантчици и 3-ма членове на екипажа . Оръдието на “Мардер” пробива с бронебойни подкалибрени снаряди броня дебела 20 мм на 1 км разстояние.

 

„Страйкър“ „воюва“ това лято и у нас

26-%d0%bc1126-%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%b9%d0%ba%d1%8a%d1%80“Страйкър” на компанията “Дженерал дайнамикс” е основна бойна машина на пехотата на американската армия. Тази година “Страйкър” участваха в съвместни маневри с нашата войска на полигона Ново село. Машината е изпитан боец, участвал в немалко войни и учения и е кръстена на двама американки военни с фамилия Страйкър, носители на почетен медал, загинали във Втората световна и Виетнамската война. Тези бойни машини са основната база, с която са оборудвани едноименните бригади “Страйкър” – формирани през 2000 г. за конфликти с ниска интензивност. Те са нещо средно между тежките бронетанкови бригади, въоръжени с танкове “Ейбрамс” и бойни машини “Брадли” и леките пехотни бригади. Бронята на машината осигурява защита от 14,5 мм бронебойни патрони и осколки от разриви на 152 мм снаряди. А пасивната система за защита “Мексас” предпазва дори от поражения на 30 мм бронебойни подкалибрени снаряди на разстояние от 500 м “Страйкър” е въоръжена с картечници различен калибър и автоматичен гранатомет. Бойната машина тежи 17,2 т, екипажът е от трима души и превозва десант от 9 пехотинци.

 

„Пума“ е една от най-скъпите

26-pumaГерманските компании Krauss-Maffei Wegmann и Rheinmetall доставиха БМП “Пума” за МО на Германия. Германското военно ведомство поръча над 400 бр. Сумата по сделката е 3,1 млрд евро. Новите бойни машини трябва да заменят в състава на въоръжените сили на Германия остарелите БМП “Мардер”, които са на въоръжение в Бундесвера от десетилетия. БМП “Пума” развива скорост до 70 км в час, а запасът от гориво на машината осигурява преход от 600 км.

Въоръжена с 30-мм оръдие, 5,56-мм картечници, противотанкови управляеми ракети Spike LR и гранатомети. KMW и Rheinmetall заедно с американската SAIC имат намерение да създадат вариант на Puma за армията на САЩ. Немските експерти отчетоха някои недостатъци на машината – голямо тегло, което затруднява транспортирането й по въздуха, а така и височината на машината, което е голям минус на бойното поле, защото е лесна мишена за огневите средства. Тя е по-висока от по-старите “Мардер”, руските БМП и танковете “Леопард”. Цената на “Пума” е около $ 5 млн., което я прави една от най-скъпите бойни машини на пехотата в света.

Още по темата

 1. Live След 3000 км марш от Германия през Унгария и Румъния Бойни машини на Америка за България Два часа столичани разглеждаха US техниката в района на Военна академия

 2. Военна техника от състава на българските и американските въоръжени сили ще бъде представена в София

 3. Приключиха маневрите Saber Guardian 2017 US военни спасили наши при катастрофа „Постигнахме съгласуваност, действахме отлично, победихме равностоен противник“, заяви ген. Бен Ходжис

 4. Проектът е на стойност около 1 млрд. лв. “Музейни бойни машини” купуваме от американци

 5. Авиационният експерт Николай Димов: Да не купуваме изтребители под политически натиск

 6. Военният парад в Москва за Деня на победата – пълен запис

 7. 250 пехотинци от САЩ пристигат за учение в Ново село

 8. 3 млрд. лв. търси кабинетът за изтребители и кораби (обзор)

 9. Бронирани машини да правим иска военният министър

 10. САЩ пратиха танкове и БМП в Прибалтика

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

 1. От статията разбрах, че не трябва да купуваме пума. Защото е немска.

 2. Преди 45 години като войник служих в кашимерията на БТР 60-ПБ.Най-важното в машината беше парното отопление.То е особено важно през зимата,когато излизахме редовно на занятия!!!Зимата на 72/73 година…Друга важна особеност беше тази,че от вътрешната страна на машината имаше едни кутии,прекрепени за корпуса с колани.В тези кутии имаше Русенско варено,пастет,други консерви в кутии и сухари!!!Всичко това се изяждаше още на мига,щом влизахме в машината по тревога сабалян рано,рано… Те така беше!Сега как е не зная.

 3. ТРАКАДЖИИТЕ/ТАНКИСТИТЕ/ ЗАВИЖДАХА,ЗАЩОТО В ТАНКОВЕТЕ НЯМАШЕ ПАРНО ОТОПЛЕНИЕ-Т-55

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.