Бойният флот събра на коледен базар средства за децата на армията

ВМС имат ангажименти и към зелената граница на България. Бойният ни флот има висока готовност да реагира по море при нужда, разполага както с техника, така и с добре подготвени хора, каза в навечерието на Коледа командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев.

Той посочи, че изминаващата 2016 година е успешна за бойния флот, най-важното е, че вече е факт проектът за придобиване на многофункционални патрулни кораби. Според него процедурата върви и през следващата година тя ще бъде финализирана и ще бъде подписан договорът за придобиването им. През тази година бе дадено началото на нов тип операция - "Морски страж", която замени "Актив Индевър" и от операция в Средиземно море тя стана операция по морска сигурност, допълни Петев.

Според него тази промяна е била от изключително значение за нашата страна, тъй като учението "Бриз" е било проведено и анализирано именно като вид морска операция по сигурност. Така България се нареди сред първите три държави, които участваха в стартирането на тази операция, каза Петев.

Той допълни, че основният принос на морската операция по сигурност е борбата с терористичните мрежи, като целта е да не се ползва Средиземно море като логистичен път от Ислямска държава. Освен това задачата е да се гарантира свободата на корабоплаването и сигурността на морските превози, коментира още контраадмиралът.

Благотворителен базар с кулинарни изкушения и ръчно изработени сувенири за Коледа наредиха в щаба на ВМС във Варна.Събраната сума от разпродажбата им ще отиде по сметката на фондация "Деца на Българската армия" и деца на военно служещи от ВМС, загинали при изпълнение на служебния си дълг.

Командирът на бойни ни флот контраадмирал Митко Петев уточни, че 47 деца на загинали военнослужещи са стипендианти на фондацията.В навечерието на Коледа нека да отворим сърцата си за добрина и обич към ближния, да проявим смиреност и човечност, каза при откриването на базара командирът на ВМС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България