Бойците от „Азов“ ще бъдат съдени, след като им бъде оказана медицинска помощ

Ръководителят на Донецката народна република (ДНР) Денис Пушилин, заяви че някои бойци от украинската групировка „Азов“, които са се предали, все още получават медицинска помощ. След това те ще се застанат пред съда, съобщава руският вестник „Известия“.

„И до ден днешен все още има такива, които получават медицинска помощ, защото много от тях дойдоха при нас в много тежко състояние. Ние ще ги излекуваме и всички те ще се явят пред съда“, каза Пушилин по Първи канал.

На 1 юни ДНР обяви поредица от военни трибунали над украинските бойци, които ще се проведат до есента. По-специално, първият ще бъде Трибуналът в Мариупол. Там ще бъдат разгледани престъпленията, извършени във Волноваха. Очаква се последният етап да бъде международен трибунал. Подсъдими в тези процеси ще бъдат както бойците на групировките "Азов" и "Айдар", така и военнослужещите от Въоръжените сили на Украйна.

По данни на Следствения комитет на Русия общо от 2014 г. насам са образувани над хиляда наказателни дела за събитията в Донбас и Украйна. 70 хиляди души, включително непълнолетни, бяха признати за жертви на престъпните действия на украинските сили за сигурност.

За пълното освобождаване на територията на завода „Азовстал“ в Мариупол стана известно на 20 май. Според Министерството на отбраната на Руската федерация 2439 бойци на „Азов“ са се предали. Много от тях са ранени и се лекуват от руски лекари.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия