Проф.Венцислав Вълчев е новият ректор на Техническия университет -Варна

Виктор Юго бил сексуален ненаситник На 83 години правел любов по осем пъти на ден

Хиляди излвзоха на протест в Лондон заради Брекзит

Зам.-министър Ваня Колева подава оставка по искане на премиера Борисов

Представиха зехтин от маслинови дървета на над 1500 години на изложение в Търново Продуктът е мощен антиоксидант и се ползва освен в кулинарията, но и като лекарство

НАСА показа големия метеор над Берингово море

Съдиите в Търновско правораздават в тесни стаи, в Елена се отопляват на твърдо гориво 15 съдебни служители работят в едно помещение в Окръжния съд в Старата столица

Цецка Цачева: Съвестта ми е чиста, не желая създалото се напрежение да се пренася върху работата на правителството Премиерът е приел оставката й

Адвокатите на „Артекс“: Сделката с Цветанов е законна и нормална

Елена Йончева: Борисов носи лична отговорност за корупцията в България Оставки да подадат и Цветанов, Рашидов и Колева

Кола блъсна две деца край парк в столичния квартал „Света Троица”

Красимир Каракачанов: Оставката на Цецка Цачева няма да е проблем за стабилността на правителството Вицепремиерът не може да каже дали и Цветан Цветанов трябва да подаде оставка

Илияна Йотова: Оставката винаги е индивидуален акт, надявам се, че госпожа Цачева разбира какво прави

Забраняват достъпа на „жълти жилетки“ до „Шанз Елизе“

23-годишна шофьорка пострада при катастрофа край Благоевград

Болката на либералите и Димитър Маринов Той е всичко това, което те мечтаят да бъдат, но не могат

Най-големият им кошмар е, че някой е развял българското знаме

Голямата им болка е, че Димитър Маринов е всичко това, което те мечтаят да бъдат, това, което си фантазират за себе си, но знаят, че никога няма да бъдат. Self-made успял човек в една от „Меките“ на модерната западна цивилизация – Калифорния и Холивуд.

Човек, заобиколен от блясък, светска суета, аристократизъм – всичко, за което те толкова мечтаят и копнеят, но никога няма да имат и бъдат. Всичко това, чиято липса компенсират с виртуална поза и преструвка за „културно-интелектуален елит“, за широко скроени космополити, които презират българското тесногръдие, примитивни традиции и култура, и скотски патриотизъм.

И когато човекът, чийто живот, битие и кариера е техен идеал, фетиш и фантазия, излезе на голямата сцена и развее българското знаме, това е като най-големият им кошмар. Това е рухването и сгромолясването на целия им мироглед и светоусещане, която е изградена върху двуичното противопоставяне: „либерално/космополитно/елитно/модерно“ vs.“ патриотарско/тесногръдо/селско/примитивно“.

Изведнъж пред очите си виждат как човек може да бъде модерен, космополитен, преуспял, елитен (б.р. да не се бърка с „елитарен“), аристократичен… и едновременно с това да бъде патриот, българин, нормален и земен човек. 
И тогава (о, ужас!) осъзнават, че да си модерен, преуспял, елитен, широкоскроен и т.н. е въпрос на талант, интелект, богата душевност, култура, характер, дисциплина и трудолюбие, а не на превзети виртуални пози на въображаемо интелектуално превъзходство и презрение към „духовния пролетариат“.

Когато целият ти мироглед рухне, имаш два пътя. Пътят на смирението и покаянието, и пътят на отрицанието и омразата. Достойните хора избират първия, а за останалите – надежда няма. Това са мъртви души. Защото душата ти е умряла, когато съществува само и единствено, за да обслужва егото ти.

От фейсбук

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Охо…доста се е поразвихрил автора Чергов, в тази възхвала, в тези суперлативни аплодисменти за успелия нашенец. Аз също го поздравявам, като българин съм горд че развя нашето знаме, че показа на света, че и ние сме държава ( въпреки че света не ни познава и едва ли повече ще ни оценява). Това е важно, но дали автора се замисля, че презентацията на уважаемия господин Маринов касае главно него самия? Дали е сравнима неговата слава, с неизвестния за шумната суета скромен учител Теодоси Теодосиев? Тео, създал безброй таланти е неизвестен за Холивуд, но ( убеден съм), далеч по-ценен за България и за бъдещето на тази страна. Всъщност Тео не е самотна лястовичка. Вчера в предаването на Карбовски се говореше за друг достоен ( и не така медийно известен) българин. 100% съм сигурен, че много от нас познават и други знаменити с духовната си сила хора. За съжаление те не са интересни за медиите ни.

  2. но проблемът си оставс на медиите, задето не могат да си настроят сетивността за стойностите в съвременния шарен свят на българите

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.