Деси Цонева показа дъщеря си (СНИМКА)

Лекари от болницата в Павликени забравиха 70-годишна пациентка в скенер, държаха я вързана 6 часа

Арестът на син на Ел Чапо доведе до размирици и стрелби в Мексико

Руски сайт печели на гърба на болно българче

Шефът на КЗП: Не винаги офертите за почивки са толкова действителни и красиви, колкото изглеждат, нужна е проверка

Отбелязваме деня на Света Злата Мъгленска

Чистка и по-високи заплати в школите

Очаква ни лятно време през почивните дни До края на октомври температурите ще са по-високи от обичайните, каза синоптикът Анастасия Стойчева

Прощаваме се с Милчо Левиев

Полицията в Бразилия уби трима престъпници след зрелищен обир на летище

Трус от 5,7 по Рихтер разлюля Аляска

Слънчево и топло време днес

Четвърта вечер на безредици в Каталуния, за днес е насрочена обща стачка (ВИДЕО)

САЩ налагат мита на европейски стоки за 7,5 милиарда долара

Болката отляво Последен шанс по македонския въпрос

Историята ни прави това, което сме

Уточнение в началото, за да няма неясноти – македонците са българи, Гоце Делчев – също, македонска нация преди 1944 г. не съществува. ОК ли сте с това? Добре.

Македония (като географско понятие) винаги е била, вероятно и ще остане крайъгълният камък на мечтата за Обединена България. Непостижим стремеж, който е довел до националните ни катастрофи в модерната история. Заради това темата не бива да се разглежда прибързано или емоционално, още по-малко с чуждестранна мотивация – пряка или в сферата на финансовите желания. Правилни ходове отново няма – само по-малко грешни. Какви са вариантите пред България?

Вариант 1 – подкрепяме безусловно присъединяването на Македония към ЕС, дори това да означава отказване от борбата срещу фалшификацията на историята.

Вариант 2 – спираме пътя на Македония към ЕС, дори това да означава, че пращаме западната ни съседка в обятията на Сърбия и Русия.

Влизането на Република С. Македония в ЕС е последният лост, който имаме за натиск срещу фалшификацията на историята в съседната територия. Ако той не бъде използван, тази битка ще бъде загубена – завинаги. Една група от хора, считат, че това е твърде голяма цена, която трябва да платим, тъй като историята трябва да бъде опазена и съхранена – дори за сметка на бъдещи икономически ползи за България. Заседнали в миналото и неспособни да минат по по-високия път и да направят благороден жест. Реално е и продължение на политиката, която 30 години не ни носи никаква полза или напредък.

Друга група не се различава от слугите на стария Коминтерн, който искаше да ни вкара в югославска федерация, заради служба на трети държави.

Македонската тема не може да бъде разглеждана без емоция, дори това да е политически необходимо. Надеждата, че ще стигнем до някакъв приемлив компромис не е значителна. И все пак, ако трябва да се избира? Икономическите ползи се придобиват и изчезват, съюзите и империите идват и си отиват. Виждали сме го и сме надживели всеки един/една от тях. Историята е онова, което ни прави това, което сме. Не само днешната, но и тази от вековете преди. Цената е твърде висока и не трябва да бъде платена. За втори път.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.