Болницата във Велико Търново с отлична акредитационна оценка

С отлична акредитационна оценка за срок от пет години е областната болница „Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново. Това сподели директорът д-р Стефан Филев. Той припомни, че близо 50 години здравното заведение работи в две бази. За да се оптимизира лечебно-диагностичния процес, се осигуриха средства за построяване на нов корпус с топла връзка. Това стана чрез продажбата на недостроения хирургичен корпус и паровото стопанство в двора на здравното заведение.

Новите реалности налагат преструктуриране на легловия фонд и намаляване на персонала на областната болница „Д-р Стефан Черкезов. През 1995 година  леглата са били 1067 и в нея са работили 1217 души. Днес в 18-те клинични отделения леглата са общо 368, а колективът на областната болница наброява 766 човека – 165 са лекарите, а медицинските сестри – 317. Шест от структурите отговарят на трето ниво на компетентност. Базата се ползва за обучение на специализанти – в момента има 33-ма лекари,  тук идват да учат професията медицински сестри, акушерки, рехабилитатори и лаборанти. Областното здравно заведение работи по договор с РЗОК по 150 клинични пътеки, 20 амбулаторни процедури и три клинични процедури.

То се грижи за здравето на жителите на десетте общини в областта. През миналата година неговите пациенти са 20 175 – с 1450 повече от предходната, направи равносметка директорът д-р Стефан Филев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони