Николина Ангелкова се срещна с Андрю Форбс, законодателен директор към Сената на САЩ

Общинската управа на Свищов настоява за бюджетна субсидия на Стопанската академия Общинарите обявиха подкрепата за висшето учебно заведение в декларация

Нов силен трус е усетен в Пловдивско

Пра-правнукът на смелия журналист Макгахан хареса Велико Търново за бъдещ дом

Собственикът на “Енерго про” за продажбата на ЧЕЗ в България: Повече от 20 години съм работил в Източна Европа, никога не съм срещал нещо такова

Хайтови продължават войната за Левски

Заради наводнен манеж отлагат кушиите на Тодоровден във Варна

Честванията по повод 26 години от обявяването на НП „Рила“ за защитена територия продължават

Илияна Йотова: България наложи Западните Балкани в политиката на ЕС

“Инерком груп” купува бизнеса на ЧЕЗ в България за 320 млн. евро

Николай Николов: Защо кметът Фандъкова не иска да отговори на въпроси за небостъргачите на НИКМИ?

Сменяме само старите касови апарати Произведените през последните две години машини ще имат нужда само от обновяване на софтуера

Сергей Лавров: НАТО ще принуди балканските страни да приемат философията на противопоставяне Алиансът не е в състояние да отговори на терористичната заплаха, посочи външният министър

Финансовият министър Владислав Горанов е поискал обяснение за драстичните разминавания в сметките на НЗОК

Стоян Александров пред “Труд” за обвиненията в лихварство: Нямам никакъв коментар

Болницата във Велико Търново чества 150-годишнина

Болницата във Велико Търново чества 150-годишнина. Тя е първата българска болница, открита по време на османското владичество.

Със своето завещание през 1854 г. Михаил Кефалов реализира една родолюбива българска инициатива за разкриване на болница и училище в старопрестолния град. Дейността по изпълнение на завещанието му се изпълнява от Ефорията в Букурещ и Епитропията в Търново, в която влизат видните търновци д-р Васил Хаджиберон, Хаджи Славчо Хаджипаскалев, Янко Станеоглу, Хаджи Христаки Стоянов и Димитър Станчов.

Според завещанието на Кефалов се предвижда и устав за устройството и дейността на болницата, където не било пропуснато да се установи реда за свиждане на болните – това трябвало да става в четвъртък и неделя в определени часове.

На 2 януари 1867 г. в къщата на Хаджи Димитър Хаджи ничов е открита боница, наречена „Свети Козма и Дамян, безсребреници“. За неин управител бил назначен Стефан Карагьозов, а за лекар Янаки Златев. Поради липса на средства през ноември същата година е закрита. По-късно по време на Освободителната война Руският червен кръст и Славянското дружество възстановяват дейността и в четири бейски конака и лекуват бранителите на Шипченския проход.

bolnizaВ същите здания на 1 юни 1879 г. по решение на правителството е открита първокласна болница с 60 легла. По-късно било построено специално здание, в което била преместена на 1 септември 1888 г. Разположена на висок и стръмен скат с югоизточно изложение в нея са обособени вътрешно, хирургично, гръдно, инфекциозно и кожно-венерическо отделение.

На това мястото се намира сегашната База II, която днес е известна като стара болница.През 1973 г. е открит и новия стационарен комплекс, База I (т.н. нова болница).

Днес Многопрофилната болница на старата столица разполага с богат потенциал от специалисти, опит и апарарура и извършва както диагностична, така и терапевтична дейност. Разположена е в две бази, в западната и в живописната северна част на града. Многопрофилна областна болница за активно лечение “ Д-р Стефан Черкезов“ АД гр. Велико Търново е най-голямото лечебно заведение на територията на Великотърновска област. То обслужва населението на десетте общини от региона.

Юбилеят ще бъде тържествено отбелязан с богата програма на 7 декември. Очаква се да присъства министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

“150-годишнина е голям празник и трябва да се отбележи. Преди около два месеца местните ежедневници публикуваха дарителската сметка на МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов”.

Областните и общински болници в България са на самоиздръжка. Те получават приходи основно от НЗОК,които приходи стигат за покриване на част от разходите и за заплати. Пари за чествания по повод годишнината, болницата не може да отдели. Призовахме жителите на града и областта да дарят средства,за да отбележим подобаващо тази годишнина. В момента в тази сметка има единствено сумата, дадена от Светла Иванова.

Всеки един човек от областта по някакъв повод,за себе си или свой близък,по желание,по спешност или защото е било наложително,е ползвал здравните услуги на МОБАЛ”, апелира Д-р Сибила Маринова, която е началник на реанимацията и медицински директор на здравното заведение.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете