Болницата във Велико Търново чества 150-годишнина

Болницата във Велико Търново чества 150-годишнина. Тя е първата българска болница, открита по време на османското владичество.

Със своето завещание през 1854 г. Михаил Кефалов реализира една родолюбива българска инициатива за разкриване на болница и училище в старопрестолния град. Дейността по изпълнение на завещанието му се изпълнява от Ефорията в Букурещ и Епитропията в Търново, в която влизат видните търновци д-р Васил Хаджиберон, Хаджи Славчо Хаджипаскалев, Янко Станеоглу, Хаджи Христаки Стоянов и Димитър Станчов.

Според завещанието на Кефалов се предвижда и устав за устройството и дейността на болницата, където не било пропуснато да се установи реда за свиждане на болните – това трябвало да става в четвъртък и неделя в определени часове.

На 2 януари 1867 г. в къщата на Хаджи Димитър Хаджи ничов е открита боница, наречена „Свети Козма и Дамян, безсребреници“. За неин управител бил назначен Стефан Карагьозов, а за лекар Янаки Златев. Поради липса на средства през ноември същата година е закрита. По-късно по време на Освободителната война Руският червен кръст и Славянското дружество възстановяват дейността и в четири бейски конака и лекуват бранителите на Шипченския проход.

bolnizaВ същите здания на 1 юни 1879 г. по решение на правителството е открита първокласна болница с 60 легла. По-късно било построено специално здание, в което била преместена на 1 септември 1888 г. Разположена на висок и стръмен скат с югоизточно изложение в нея са обособени вътрешно, хирургично, гръдно, инфекциозно и кожно-венерическо отделение.

На това мястото се намира сегашната База II, която днес е известна като стара болница.През 1973 г. е открит и новия стационарен комплекс, База I (т.н. нова болница).

Днес Многопрофилната болница на старата столица разполага с богат потенциал от специалисти, опит и апарарура и извършва както диагностична, така и терапевтична дейност. Разположена е в две бази, в западната и в живописната северна част на града. Многопрофилна областна болница за активно лечение “ Д-р Стефан Черкезов“ АД гр. Велико Търново е най-голямото лечебно заведение на територията на Великотърновска област. То обслужва населението на десетте общини от региона.

Юбилеят ще бъде тържествено отбелязан с богата програма на 7 декември. Очаква се да присъства министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

"150-годишнина е голям празник и трябва да се отбележи. Преди около два месеца местните ежедневници публикуваха дарителската сметка на МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов”.

Областните и общински болници в България са на самоиздръжка. Те получават приходи основно от НЗОК,които приходи стигат за покриване на част от разходите и за заплати. Пари за чествания по повод годишнината, болницата не може да отдели. Призовахме жителите на града и областта да дарят средства,за да отбележим подобаващо тази годишнина. В момента в тази сметка има единствено сумата, дадена от Светла Иванова.

Всеки един човек от областта по някакъв повод,за себе си или свой близък,по желание,по спешност или защото е било наложително,е ползвал здравните услуги на МОБАЛ", апелира Д-р Сибила Маринова, която е началник на реанимацията и медицински директор на здравното заведение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България