Болницата в Горна Оряховица с модерен гастроентерологичен кабинет

Болницата в Горна Оряховица с модерен гастроентерологичен кабинет

Обновен гастроентерологичен кабинет с последно поколение фиброгастроскоп уникален за великотърновска област, бе открит в сряда в МБАЛ „Свети Иван Рилски“в Горна Оряховица. Новата апаратура е от 2016 г. и съчетава едновременно диагностични с терапевтични функции.

Ремонтираният кабинет бе осветен днес от енорийският свещеник отец Зоран. Откриването уважи кметът на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев. Градночаланикът увери, че Общината ще продължи да подпомага лечебното заведение. За миналата година за лечебницата са били осигурени над 100 000 лева от общинската хазна, с които е закупена апаратура.  В тазгодишния проектобюджет са заделени отново 100 000 лева за закупуване на скенер.

Управителят на МБАЛ д-р Иван Иванов подчерта значимостта на новата придобивка, тъй като  заболяванията на храносмилателната система са трета по честота причина за хоспитализация както в цялата страна, както и в горнооряховската болница.

„С този съвременен апарат ще се направи качествен скок и тъй като с него може да се прави не само диагностика, но и лечение. По този начин нашите пациенти ще могат да бъдат лекувани така, както това се прави във всяка една модерна болница както в България, така и в чужбина, каза още той.

Фиброгастроскопът е производство на японската фирма „Олимпус“ и допреди пет- шест години се ползвал за бебета и деца, тъй като е много фина система, а вече и за възрастни, обясни д-р Любомир Костурков, зав. гарстонетерологичния сектор в Първо вътрешно отделение на болницата.

Той е с пълна HD- резолюция, което изключително облекчава работещите с него лекари. С апаратурата се правят ендоскопски изследвания на стомаха, хранопровода  и червата, той е много полезен за ранна превенция на пациенти, наследствено обременени от онкологични гастроентерологични заболявания, освен това с него може да се осъществява безкръвна микрохирургия.

Д-р Костурков демонстира с видео микрохирургична интервенция, извършена с новия апарат- полипектомия/ премахване на полип от стомашно-чревния тракт/. Апаратурата се ползва и при изваждането на попаднали чужди тела в организма. Тя е на стойност 80 000 лева, като част от средствата са осигурени от бюджета на Община Горна Оряховица.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве