Болницата в Карлово застрашена от затваряне - остава без сестри

Над 85 хиляди души са застрашени да останат без лекарска помощ в Карлово и съседните общини. Причината е, че общинската многопрофилна болница за активно лечение "Д-р Киро Попов" може да спре да работи, защото 8 медицински сестри вече са подали молби за напускане на работа, а още 10 имат намерение да напуснат болничното заведение. Причината е ниското заплащане.

Медицинските сестри казаха, че основната заплата която получават е между 580 и 600 лева и тя едва им стига, за да покрият основните си разходи, съобщи БНТ.

"600 лева представете си във вашето семейство какво може да си платите тока , водата, а де не говорим, ако има семейства в които примерно неработещ друг член на семейството, ако има повече деца", посочи Стефания Лулчева, гл. медицинска сестра.

Според управителя на болницата д-р Христо Пелев, проблемът не е в основното заплащане на медицинските сестри и на акушерките, а в тяхното допълнително материално стимулиране, тъй като заради намаления състав се налага те да работят извънредно. "Той може да се разреши само когато се премахнат тези ограничителни лимити върху бюджета и май месец не е най-удачния да се иска увеличаване на основните заплати, защото предстои сключването на нов рамков договор", посочи той.

В момента хирургичното отделение не работи, но, ако медицинските сестри напуснат е възможно да затворят още две отделения - неврологично и вътрешно.

От общинсикя съвет в качеството си на принципал заявиха, че проблема е кадрови и финансов. Със средства заложени в бюджета на общината се поемат голяма част от разходите на болницата, но за да бъде спасено болничното заведение трябва да се промени изцяло държавната политика.

"Тя може да дофинансира заплащането на лекари и медицински сестри, за да бъдат доволни от заплащането защото повярвайте ми те имат право на тези пари", коментира Анастасия Чолакова, зам.-председател на Общински съвет Карлово.

Освен от държавата, общината ще търси помощ и от ВМЗ-Сопот. В началото на следващата седмица ръководството на болницата и представителите на местната власт ще обсъдят мерки за спасяване на болницата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве