Болницата в Поморие затвори, лекарите я напуснали

Болницата в Поморие /МБАЛ/ затвори врати от понеделник. Задълженията на здравното заведение са 670 000 лева. Кметът на града Иван Алексиев излезе с обръщение по случая. Той заяви, че болницата не е фалирала, просто лекарите и останалият медицински персонал са я напуснали, защото от шест месеца работели без заплати. Общината в Поморие финансирала болницата с 300 хиляди лева само през 2017- та година. Законови спънки обаче пречели да работи като търговско дружество и я поставяли в невъзможност да се конкурира с частните здравни заведения.

Основната причина за краха били поставяни от НЗОК лимити, водещи до контролирано лечение на здравноосигурени лица. Поставените ограничения не се изчерпвали само от здравноосигурените, а и от здравно неосигурените, които общинските болници били длъжни да приемат за разлика от частните.

Остарели клинични пътеки, неправилно разчетени стандарти и неравнопоставеността на частните и държавните болници са части от големия проблем- общинско и държавно здравеопазване, коментираха от общината в града. Оттам призоваха държавата за адекватна намеса

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони