Болницата в Свищов се сдоби с нов скенер

 

МБАЛ „Д-р Димитър Павлович“ в Свищов се сдоби с нов скенер от най-ново поколение, който вече е инсталиран в болничното заведение. Новият томограф, е осигурен по проект „Вашето здраве има значение! – Модернизация на болниците в Зимнич и Свищов“ и е реализиран съвместно от община Свищов и община Зимнич по Програма „Interreg V-A Romania-Bulgaria“. Освен компютърен томограф, е заложено и закупуването на реаномобил от най-ново поколение. Общата сума, която ще усвои община Свищов по проекта е в размер на 763.231.29 евро, от които 2% са собствен принос.

Стартира петдневна обучение на специалистите, които ще работят с високотехнологичната апаратура, а по този повод в Свищов пристигнаха инж. Алфред Рамуш – представител на фирмата производител на скенера „PHILIPS“ и Явор Иванов – представител на фирмата, отговаряща за доставката и сервизното обслужване.

Кметът на Свищов Генчо Генчев подчерта, че скенерът е с 5-годишна пълна гаранция и цялостно сервизно обслужване. Представителят на фирмата доставчик добави, че скенери на този производител има инсталирани на 20 места в България, а със същите параметри са само 4. Лекарите изразиха удовлетворението си, че благодарение на усилията на общинското ръководство и реализирането на проекта, ще имат възможността да обогатят професионалния си опит и да работят с 16-срезов скенер, който предоставя много по-прецизна, и високоскоростна диагностика, от предишния едносрезов. Д-р Лалев добави, че освен всички предимства за работата на Неврология и Вътрешно отделение, с качествената апаратура ще могат да се изпълняват и изследвания в извън болнична помощ, след като това бъде уточнено със здравната каса и се сключи договор.

В рамките на проекта, предстоят посещения на екипите от Българска и Румънска страна в лечебните заведения от двете страни на река Дунав, за обмяна на опит и повишаване компетентността при работата с високотехнологичната апаратура.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони