За първи път жена спечели карибското приключение на Poker Stars

Вятърът събори дървета, повреди покрив на кметство

Проф. д-р Силва Андонова става национален консултант по интервенционална неврология

Горанов: Няма манипулации на системата на митниците БАЦИС През юли 2018 г. ще приключи отстраняването и на последната критика от доклада на ДАНС, обяви Георги Костов

24 души са арестувани в Турция по подозрение в „терористична пропаганда“ срещу военната операция в Сирия

68-годишна загина, мъжът й с опасност за живота заради забравени котлони

Св. Синод: Истанбулска конвенция отваря широко вратите към морален разпад БПЦ призова парламента да не ратифицира споразумението

Грабител изтърси портфейл от чанта

Илияна Йотова: Преживяваме един от най-колебливите периоди в развитието на ЕС

Цеко Минев: В Европа правят по 200 лифта, а ние се обясняваме за един

Задържаха 20-годишен, ударил фелдшер в Спешния център в Нова Загора

Община Петрич довършва важни проекти през новата година

Нов център ще има Боровец, избират между 40 архитектурни проекта

Свищовлия счупи скулата на съседа си при побой

Затвориха тунела под връх Монблан заради навалял сняг

Болницата в Търново търси кръводарители

Областната болница във Велико Търново търси кръводарители. Лечението на пациенти с тежки заболявания и извършването на животоспасяващи оперативни интервенции в лечебните заведения в областта се нуждаят от от кръв и кръвни продукти. Наличностите в Отделението по трансфузионна хематология на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” АД в старата столица са намалели, а то единствено осигурява безценната течна тъкан и производните й съставки за нуждите на пациентите в спешен и планов порядък.

Това съобщават от ръководството на областната болница и Кръвцентъра в болярския град и отправят призив към желаещите да помогнат, като дарят кръв. Това може да стане в дните 10 – 14 октомври на място в стационара на ул.”Ниш” 1 във Велико Търново.

„Въпреки намалените наличностите на кръв и кръвни продукти лечението на пациенти не е и няма да бъде преустановено, а се търсят различни форми за привличане на повече доброволни кръводарители. Минималният срок между две кръводарявания е поне 60 дни. Кръводарителите трябва да са здрави, да не приемат медикаменти и да представят документ за самоличност. Дарителите получават подкрепителна закуска и 2 дни платен служебен отпуск”, напомнят от болничното ръководство.

За деветмесечието на тази година дарилите кръв в МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов” са 1753, докато през същия период на миналата година са били 1752/. Доброволците са 328 или 1/5 от всички дарили срещу 332 за същия период на 2015 г. Редовните кръводарители, които са дали кръв повторно в рамките на 2 години, са 882. През миналата година те са били 893 души. Дарилите за първи път кръв за деветмесечието на 2016 г. са 312 или 18% от всичките 1753 дарители.

От здравните заведения в областта най-много кръвопреливания се извършват в областната болница в старата столица. Кръв и кръвни продукти се ползват най-вече във Вътрешните отделения – гастро – ентерологично и хематологичен сектор.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.