Болницата в Шумен получи 350 000 лв. за асансьори и апаратура

Министерство на здравеопазването е отпуснало близо 350 000 лв. на болницата в Шумен за подмяна на старите товарни асансьори за носилки и инвалидни колички, също и за апаратура, съобщи изпълнителният директор д-р Димитър Костов. Той е подписал три договора за инвестициите с ведомството и парите вече са по сметката на болничното заведение. С подобна държавна подкрепа могат да се похвалят малко болнични заведения в страната.

Предстои обявяване на обществена поръчка и за 180 000 лв. ще бъдат подменени двата товарни асансьора в Хирургическия блок, които са поне на 30 г. С тях се транспортират тежко болни пациенти от интензивно отделение към рентгена или след операции към отделенията. Настоящите етажни возила често аварират, а пред тях се образуват опашки от чакащи. До 6 месеца обновлението и удобството за болницата трябва да е факт, каза д-р Костов за "Труд".

Пак с държавни 130 000 лв. ще бъде закупена мобилна рентгенова уредба тип С-рамо за операционната на "Ортопедия", за да могат медиците по време на операции да следят точно как протичат те. В момента МБАЛ-Шумен разполага с остарял подобен апарат.

Болницата ще закупи с целевите средства и ехограф за Първо вътрешно отделение за 35 000 лв. за диагностика на коремни и заболявания на дебелото черво. Сега медиците използват ехографа на друго отделение.

За шуменското здравеопазване е нужен и нов ядрено магнитен резонанс, но цената му е над 1 млн.лв. В момента градът е без такава прецизна апаратура, след като старата е бракувана и се налага болните да посещават съседни региони.

Коментари

Задължително поле