Болниците няма да си вземат парите

Сумата в размер на 20 млн. лв. за 2016 г. за надлимитна дейност е за сметка на лечебниците

Няма да бъдат възстановени парите, които болниците са изхарчили по пациенти, приети и лекувани след изчерпването на финансовия лимит, наложен на всяка лечебница от НЗОК. Това е станало ясно на заседание на надзорния съвет на здравната каса, проведено през април. По думите на управителя на НЗОК д-р Глинка Комитов „Ние писахме писмо на Министерството на финансите и те казаха - за надлимитна дейност пари няма да ви дадем.“ Така почти сигурно лечебниците няма да си получат средствата за 2016 г., които са в размер на близо 20 млн. лв.

„Аз повдигнах въпроса за изплащането на надлимитната дейност на болниците, тъй като имаше решение на надзора да се дадат тези средства. Вместо това отпуснахме 20 млн. лв. за ченета, които освен всичко друго няма как да бъдат усвоени до края на годината.“ Това обясни пред „Труд“ председателят на Българската асоциация за закрила на пациентите Пламен Таушанов, който е в надзора на НЗОК.

Припомняме, че през февруари касата реши да изплати надлимитната дейност на лечебните заведения за 2016 г., за периода март - ноември, възлизаща на 19,5 млн. лв

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве