Болни от сърце и рак в листа с 4 200 чакащи

Националната листа на НЗОК за планов прием на здравноосигурени пациенти главоломно нараства. Към момента тя наброява близо 4200 души, сред които онкоболни и пациенти със сърдечносъдови проблеми. Още отсега част от тях са насочени за лечение и/или диагностика за 2019 и 2020 г. Най-много се чака за комплексните онкологични центрове в големите градове в страната, за УМБАЛ-Плевен - близо 600 души, „Д-р Марко Антонов Марков“ във Варна - 433, „Св. Иван Рилски“ в София - 323. „Сити клиник“ - 349, УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив - 259, и др.

Ако пациентите не искат или не могат тогава да проведат терапията или изследванията си, ще трябва да си платят на частно, независимо че са здравноосигурени, или да потърсят възможност в друго от определеното лечебно заведение.

Сред причините за нарастващия брой чакащи пациенти в листата на НЗОК са недофинансиране на здравната система и орязването на болнични легла. В някои лечебници те бяха намалени с между 20 и 90%. Орязването на легла, което беше един от резултатите от т.нар. реформа на ресорния министър Петър Москов, доведе и до орязване на дейностите – услугите, които извършват болниците.

За периода 2002-2010 г. страната ни е била единствената държава членка на ЕС, в която средствата за здравеопазване като дял от брутния вътрешен продукт (БВП) са намалели.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве