Болни пчелни семейства развъждат производители

Изкуствено отслабват имунитета на цариците

Някои производители на пчелни майки и рояци ги продават болни, показват лабораторни изследвания на проби от пчели и техни продукти у нас и в други европейски страни.

“Медоносните насекоми са застрашени от изчезване както никога досега - майките умишлено са третирани с вещества, които ги правят неспособни да произвеждат здрави и силни семейства”, заявиха пред “Труд” браншови организации. По думите им в Министерството на земеделието са запознати с проблема, но не му дават гласност.

Обработена по определен начин, пчелата майка има слаб имунитет, който се предава и на поколенията. Това ги прави много уязвими срещу пестициди - основни причини за масовото изчезване на цели семейства вече и в България. Към края на тази зима в отделни райони на страната са били отчетени загуби на кошери между 50 и 80%, а на места и до 100%.

“Твърдението, че се прилагат форми на контрол над нарастващата популация на планетата, чиито нужди природните ресурси повече не могат да задоволяват, вече не е само конспиративна теория, а всички знаем какво би се случило, ако пчелите изчезнат”, категорични са пчеларите. Те изтъкват, че най-успешната формула за унищожаване на медоносните насекоми е именно производството на болни царици.

Около 40 са производителите на рояци у нас, които имат лиценз за дейността си.

Коментари

Задължително поле