Болни с очно перде проглеждат на 100% с умни лещи

Имплантирането на умни лещи в очите върна на 100% зрението на 52-годишен пациент, опериран в известна пловдивска болница. Преди това мъжът ползвал само 30-40% от възможностите на очите си, които били увредени от катаракта (очно перде), а от ученик имал леко замазани образи заради астигматизъм. Сега вижда отлично, махнал е очилата и работи на компютър, твърди офталмогът д-р Димитриос Власиадис, който припомня, че катаракта е основната причина за обратима слепота в света.

Болестта се развива бавно и безболезнено. Симптомите, които водят пациентите при офталмолог, са намаляването на зрителната острота, чести промени на диоптрите на очилата ви, избледняване на цветовете, способност изведнъж да чете без очила, като преди това са ви били необходими. Ранното диагностициране на вътрешното перде може да осигури безопасно решение. Причини за появата може да бъдат възрастта, бъбречна недостатъчност, предишна операция на окото, диабет и други системни заболявания, приемането на лекарства и най-често на кортикостероиди за голям период. Сред рисковите фактори са стресът, тютюнопушенето, злоупотреба с алкохол, външни вредни фактори като лъчения и химически вещества, травми на очите. Най често старческото перде се появява след 60-65-годишна възраст, но може и да започне и по-рано - след 45 г., като за жалост тези случаи нарастват в последно време, коментира д-р Власиадис. Тогава оперативното лечение остава единственият начин за решаване на проблема и затова операцията на катаракта е най-често правената в света. Всяка година в световен мащаб се извършват хиляди операции.

Съвременната терапия на катаракта е факоемулсификацията и се извършва с раздробяване на лещеното ядро с помощта на ултразвуков наконечник през миниатюрен разрез 2,0- 2,6 мм. Времетраенето на тази манипулация е около 15 минути и при 90% от случаите протича безкръвно и безшевно. Възстановяването е бързо, но времето се удължава при много напредналите катаракти. След оперативният период протича в домашни условия, в който пациентът си поставя капки . Правят се поне два контролни прегледа, като вторият е около един месец след интервенцията. Изборът на вътреочната леща, която ще се имплантира по време на операцията, е изключително важен защото от вида на лещата понякога зависи крайният резултат. Лещите биват монофокални и мултифокални. Монофокалните лещи коригират далечното зрение. Това означава, че лещата ще покрие нуждите на пациента надалеч, но не и наблизо. Тогава около един месец след операцията се изписват очила за близо. Мултифокалните лещи или така наречените умни лещи коригират близкия , средния и далечния фокус. „Например ще може да четете вестник, да работите на компютър и да шофирате без очила. Имплантирането намалява и съществуващ астигматизъм“, поясни офталмологът.

Добрият резултат е сбор от няколко фактора: прецизна апаратура, правилно подбрана качествена вътреочна леща и точното й изчисление, което играе огромна роля за зрението след операцията на перде. То е строго индивидуално и ако не се направи правилно, пациентът няма да е доволен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве