На 20 август 2018 да почерпят

Филип избра да е дете на природата След екзотичния остров Реюнион - живот назад към дивото

В Царските конюшни живели 27 семейства Режисьорката от БНТ Иванка Андонова гледала в комуната едномесечно бебе

Джон Болтън: САЩ, Израел и Русия искат Иран извън Сирия

Спасиха британка, паднала от борда на кораб край хърватския град Пула

Борисов отказа на Меркел България да приема бежанци от Германия (обзор) Хотспотове – да, но връщане - не

Президентът на Афганистан обяви прекратяване на огъня във войната срещу талибаните

Дензъл раздава шамари и куршуми Филмът направи солидни приходи в САЩ

11 часа обсада след разстрел за велосипед (обзор) Убиецът се скарал с жертвата заради кражба на колелото

Иранският външен министър обвини САЩ, че подготвят преврат в Ислямската република

Българските тамплиери приеха петима македонци Честването събра 120 дами и рицари край меча на Аспарух

Мазутът от разлива изчезна Предстои източване на резервоарите на кораба

Стоянович тръгна с победа на „Герена“, „Левски“ се скъса да пропуска

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 20 август 2018

Предупредиха Кристиано: Серия А не е Примера дивисион

Болярка свири в Кралския симфоничен оркестър в Белгия

Христина Фърчанова от Велико Търново е част от състава на Кралския симфоничен оркестър в Белгия. Талантливата болярка е сбъднала една от детските си мечти, зародила се през годините, прекарани в Детската музикална школа в старата столица да свири в голям симфоничен оркестър. Днес тя е първи контрабасист в Кралския симфоничен оркестър в Лиеж.

Изпълнителката се занимава с музика на 6-годишна, когато родителите и я записали на солфеж в музикалната школа. В края на учебната година, когато разпределяли кое дете на какъв инструмент ще свири, се оказало, че Христина е едно от двете най-музикални деца в курса. По тази причина и предоставили правото на избор на инструмент. По препоръка на директора на школата Недялко Топалов, момичето се съгласило да се обучава на контрабас, без дори да познава инструмента.
Благодарение на умението на учителката й Веска Енева, Христина обикнала този инструмент завинаги. Като дисциплинирано дете, усърдно свирила всеки ден и напредвала бързо с материала.

Само след 3 години, въпреки, че е доста малка, търновката била включена в младежкия симфоничен оркестър на школата, с който посетила Белгия за първи път. В град Неерпелт оркестърът спечелил специалната награда „Кум Лауде“ на международния младежки фестивал през 1990.

Христина Фърчанова завършила целия курс на обучение в школата и била приета в средното музикално училище в Плевен, като ученичка на музикалния педагог Ана-Мария Пеева. След завършването на средното си музикално образование, тя била приета веднага в софийската консерватория в класа на професор Петя Бъговска, където остава при нея 2 години.
През това време Фърчанова е участвала в Мартенските музикални дни в Русе. Там посещавала майсторския клас на белгийския професор Кристиан Вандер Боргт. Професорът я одобрил и ѝ предложил да стане негова ученичка. Първата година не можело да се намери човек, който да гарантира нейното обучение с паричен влог според тогавашните изисквания. Втората година професор Вандер Боргт подписал тази гаранция и с това дал шанс за развитието на музикантката и изявата и на световните сцени. Така Христина отново се озовала в Белгия и започнала да учи контрабас в Кралската консерватория в Брюксел.

Младата музикантка свири в академичния оркестър, в Националния оркестър на Белгия и в други оркестри. С работата си като оркестрант, Христина Фърчанова се издържала докато учи. Последната година от следването си, месец преди финалния изпит по контрабас, който взема с пълно отличие, тя се явява на обявения конкурс за първи контрабасист в Кралския симфоничен оркестър в Лиеж, който спечелва и където работи и до сега.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.