Бонус за близнаците кандидат-първолаци

Столичният кмет Йорданка Фандъкова провери 54. СУ “Св. Иван Рилски” в район “Надежда”, където приключва ремонт.

Допълват правилата за прием в ясла и училище в София

По-малко деца с увреждания в забавачките

Ремонт и строеж на над 50 школа и градини в столицата

За следващия прием за първи клас, ще бъде въведен бонус за кандидатстващите близнаци в София. За тях ще се полагат 5 точки, съобщи пред “Труд” директорът на дирекция “Образование” в Столичната община Мария Минчева.

Образователната комисия в Столичния общински съвет одобри нововъведението. Тя разгледа и проекта за изменение и допълнение на правилата за приемане на деца в общинските детски ясли в София. Ще бъде направено уеднаквяване на критериите за кандидатстване за ясла с тези за детска градина. Бройката за прием на деца с хронични заболявания намалява от 5 на 3 в група. Вече по-трудно ще стават измами, свързани с тези критерии, защото родителите ще доказват, че детето им е с хронично заболяване с решение на ТЕЛК, а не с бележка от личния лекар както е сега. Децата с увреден слух се приемат без ограничения в 35-та ясла, където има специалисти, обучени за работа с тях.

Постъпването на класираните за прием през новата учебна година, ще става поетапно, но не по-късно от 60 дни, считано от 15-ти септември. В случай, че детето не постъпи в яслата в определените срокове, незаетото място остава свободно за следващо класиране.

Към общите критерии се добавя, че по една точка се полага за деца близнаци, за деца с брат или сестра, посещаващи яслата и за родени с разлика до 2 г.

Актуализират се точките за адрес. Въвеждат се и срокове за съхраняване на личните данни. Измененията влизат в сила от 18 март.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова съобщи, че тази година община строи или обновява общо 51 сгради на детски градини и училища. В момента с евросредства се ремонтират 18 сгради на училища и забавачки, а през април - още 8. С общински средства строят 15 сгради на детски градини и 10 на училища.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование