Борбата изпраща 2018-а с 22 медала

Министър Красен Кралев с отличените Мими Христова, Тайбе Юсеин, Петър Касабов, Биляна Дудова и София Георгиева (от ляво на дясно). Снимка ПЛАМЕН СТОИМЕНОВ

Българската борба изпраща 2018-а с 22 медала. „По-успешна е от миналата година, спечелихме с 3 отличия повече“, отчете президентът на федерацията Христо Маринов.

На церемония в зала „Диана“ за ?1 очаквано бе обявена Тайбе Юсеин, единствената ни световна и европейска шампионка за годината. Нейни подгласници станаха Биляна Дудова и Кирил Милов, а селекционерът на женския национален тим Петър Касабов грабна приза за най-добър треньор.

„Борбата надмина очакванията ни – призна министър Красен Кралев. - Намериха верния път. Имаме възраждане при мъжете, а най-радостното е, че имаме женска школа, която е на световно ниво. Преди имахме само Станка Златева, а сега разполагаме със 7-8 момиче, които могат да станат световни и европейски шампионки.“

Юсеин и Дудова се реваншираха за признанието, като подариха на министъра плакет с благодарност, че помага на българската борба.

Изгряващата млада звезда Едмонд Назарян пък взе два приза – за №8 в десетката на борците и за пробив в световния елит. През този сезон синът на легендата Армен Назарян стана европейски шампион за кадети, после взе бронз на мондиала и на младежките олимпийски игри. Клуб „Левски“ също заслужи два приза – за №1 в комплексното класиране и за най-голям международен принос.

На церемонията присъства и Цено Ценов, президент на Европейската централа по борба и вицепрезидент на Международната федерация, който подчерта, че след тези успехи спортът си възражда авторитета и на световно ниво.

От понеделник националите и в трите стила започват лагер на висопопланинската база Белмекен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт