Шофьор катастрофира и се преобърна в крайпътна нива край Пазарджик При друг пътен инцидент водач блъсна жена на пешеходна пътека

Медици разказват за донорството пред ученици във Велико Търново

Ако работите през нощта – трябва да знаете това

Изтеглят от австралийския пазар автомобили на „Фолксваген“ заради опасен дефект

Кристина Шишкова кани на „Среща с пейзаж”

Осъдиха шеф на фирма за трафик на хора и дългове към НАП

Четирима арестувани за разпространение на наркотици в Хасково

Възрастно семейство пострада при катастрофа

Кейт облече пакистанска курта, напомняща тази на принцеса Даяна

Д-р Борислав Цеков: Лозан Панов се превръща в заплаха за правовата държава

37 млади учители назначени тази година в общинските образователни институции в Търново

Петър Волгин: Словото на Лозан Панов за Полфрийман е като писано от представител на БХК

Президентът призова правителството да постави в Съвета на ЕС въпроса за приемане на план за действие при миграционен натиск

Борбата с джихадизма в Европа, или колко е важно да останеш умерен Вече имаме терор като реакция на терора

Завъртя се видео клип на песента „Ние муджахидините“ на китайски език

Бащата на четири деца Дарън Осбърн, 47-годишен шофьор, прегази с микробус мюсюлмани в джамията във Финсбъри парк Лондон. Един загина и десетки пострадаха. Нападателят беше обвинен в тероризъм и вече имаме терористичен акт като реакция на терористични актове. Ето това вече е нещо ново. Тероризъм като отмъщение. За съжаление тази реакция също е част от плана. Планът по радикализирането на Европа, като част от борбата за налагането на ислямизма и неговото радикално направление – въоръженият джихадизъм. Защото такъв план съществува и това върви от повече от 15 години. Въпреки множеството разклонения и течения, ислямизмът представлява политическа доктрина, която стъпва върху религиозните догми на фундаменталистическия Ислям, имаща за цел да преустрои държавите и всичко в тях по законите на ислямския шериат.

Всякакви различия се унищожават, въвежда се уравновиловка и еднаквост във всичко – от възгледите за живота до външния вид и облеклото. Всички тези организации като ИДИЛ, Ал-Кайда, Талибан, Фронт Ан-Нусра, Мюсюлмански братя, Ахрар ал Шам, Джеш ал Ислам и др. са ислямистки организации. Имат и различия, основното от което се състои в следното: едните считат,че ислямизмът трябва да победи в една отделна страна, като се създаде т.нар. Халифат и оттам с човешките и материални ресурси се пренесе по целия свят, а другите са за световна джихадистка перманентна, нестихваща революция, която да използва като база и да разчита за поддръжка на мюсюлманските общности в светските държави. Както виждаме и двете направления на този план се случват. Първата част с променлив успех, защото някой от териториалните халифати се провалиха, като този в Афганистан, и Кавказ (там също беше обявен Кавказки халифат и Дудаев, Масхадов, Хатаб, Басаев бяха издигани за емири), други са под ударите на международните коалиции в Сирия и Ирак, но опитите продължават.

Второто направление, световната джихад-революция, също се изпълнява последователно. В своята книга посветена на ръководителя на Ал-Кайда в Ирак, предшественик на ИДИЛ, „Ал-Заркауи: Второто поколение на Ал-Кайда“, 2005 год., йорданският журналист Фауд Хюсейн с убийствена точност предрича по периоди сливането под общата платформа на Ал-Кайда, падането на диктаторските, но все пак светски режими и противопоставящи се на религиозните радикали режими в Северна Африка и Близкия Изток, и създаването на Халифата. Съгласно този план за водене на войната, ние се намираме на ниво т. 6 – Пренасяне на войната в Европа 2013-2019 г. Съществуват достатъчно много доказателства, че терористичните атаки в Европа е организирана дейност много преди ИДИЛ да започне да понася загуби на територии в Сирия и Ирак. Лесно пробутваните обяснения, че за повишената терористична активност в Европа са виновни победите над ИД, не издържат, защото нито един от тези извършители няма никаква връзка с Абу Бакър ал Багдади и неговият постоянно пътуващ щаб в Мосул или Ракка. Повечето от извършителите са израснали в държавите, които са атакували. По-скоро това са бойци от международното крило на ислямизма.

Според разследване на „Ню Йорк Таймс“ атаките във Франция са били планирани три години преди осъществяването им, а тогава все още ИДИЛ не беше създадена. Използваните тактически действия, координацията между групите, подготовката и осъществяването едновременно на две-три терористични нападения, „Шарли ебдо“ – нападенията над редакцията, полицейския пост и заложниците в хипермаркета, Брюксел летището и метростанциите, Париж – взривовете на стадиона с президента Оланд, концертната зала и престрелките по улиците, говорят за висока степен на интегрираност и логистика на извършителите, надвишаваща с пъти тази на обикновените камикадзета от арабския свят. Това са целенасочено обучавани и подготвени хора и то в конкретна европейска градска среда.

Един от начините да набираш хора за такива бойни групи безспорно е целенасочената радикална пропаганда и идеологическата манипулация. Използват се радикални проповедници в джамиите и затворените в мюсюлмански гета общности в Европа. Масово навлизат в употреба социалните мрежи и интернет. Според изследвания на Бруклинския институт, Вашингтон, само за периода септември-декември в „Туитър“ има 46 000 акаунта, които са избълвали над 5 млн. поста с такова съдържание. Към това се добавят и мрежите на Facebook, YouTube и Instagram. Специално за нуждите на техните съмишленици ИД разработи приложение на Android за масово разпространяване на съобщения (в последствие блокирано в Google Play). За разширяване на аудиторията се използват специални хаштагове.

Видеоматериалите са с напълно професионално направени със специални ефекти, използват се подводни снимки и кадри от дронове. Материалите са преведени от арабски на основните западноевропейски езици, руски, турски, казахски, киргизки, узбекски, таджикски езици. Миналата година се завъртя и стар продукт на нов пазар – видео клип на песента „Ние муджахидините“ на китайски език.

След като вече имаш бойна структура и идеологическа продукция, остава класическият въпрос за разширяване на базата от последователи. Основното обаче при пропагандата и агитацията не са само идеологическите материали, но това колко ще те гледат/четат/слушат. Все пак някой трябва да бъде накаран да ходи на тези проповеди, да отваря конкретно тези сайтове. Болшинството от мюсюлманите в Европа са далеч от радикални ислямистки доктрини. Не всички мюсюлмани са салафити, както не всички салафити са уахабити и не всички от тях са джихадисти. В същото време обаче на европейските мюсюлманските общности се разчита основно в плана за световната джихадистка революция. И тук стигаме до главната цел на терора в Европа в контекста на Плана. Даже не е терор, това са диверсионни актове с цел разгаряне на войната в Европа. Целта е с тези атаки да се радикализират самите европейски общества, не мюсюлманите в тях, а всички останали, основно светски хора. Да започне саморазправа с мюсюлманите навсякъде и безогледно, както това, което направи този с микробуса срещу джамията в Лондон. Тогава заплашени от беззаконието и линча, вече целите мюсюлмански общности ще бъдат тласнати към идеологията на джихадистите и ще я припознаят в своето отчаяние и безизходица.

Трябва да се подчертае, че има вече такъв успешен тактически, но негативен като морална оценка, опит. И това е в огромния пояс от безвластие и липса на държавност от Мароко до Афганистан. Преди да воюват с международните коалиции ислямистите радикализираха собствените си общества. Разбитите държави или неспособността на властите да наложат безпристрастно закона към всички, беше използвано от екстремистите и те атакуваха различните от тях, последва саморазправа, което доведе до радикализирането на цели общности и така се създадоха армиите на ИД, естествено и с пари отвън. Такова развитие съвсем целенасочено се търси и в Европа.

За това е от изключителна важност европейските общества да останат умерени и да не се толерират самоволни атаки и нападения срещу цели общности ,защото и пари, и поддръжка отвън веднага ще се намерят, фондации и частни фондове – колкото искате. Европейските общества трябва да се атакуват целенасочено в един друг план. Този на една каста европейски политици и апаратчици, чиито планове са свързани основно с безпроблемно пребиваване в политико-бюрократичния лабиринт на всевъзможни високи постове и заплати, без преди това да са имали някакъв опит в някоя реална професия, които мечтаят и тази криза да им се размине без да им се потърси отговорност.

Радикалните организации имат едно съществено отличие от нас и категорично предимство. Там такива, чиято основна цел е да им бъде по-лесно, не само не се намират в управлението им, те напълно отсъстват. Защото ако не си даваш сам хъс, ако не си активен, отдаден на това, което правиш, или се допусне целенасочено нехайство, там такива директно ги отстраняват – физически. В цивилизованите общества нека това бъде поне административно.

Още по темата

 1. Обвиниха нападателя на джамията в Лондон за убийство, свързано с тероризъм

 2. Обновена Вижте двама от атентаторите в Лондон

 3. Вижте кои са идентифицираните жертви на атентата в Лондон Млада жена загинала в ръцете на годеника си

 4. „Ислямска държава“ пое отговорност за атентата в Лондон

 5. Live Атентат в Лондон: Ван гази пешеходци, нападатели колят наред (ВИДЕО)

 6. Валентин Радев: Пряка заплаха за България няма "Страната ни не е "атрактивна" за терористите"

 7. Опитвал да влезе в "Ислямска държава" Бивш говорител на ислямистка групировка е атентаторът в Лондон

 8. „Ислямска държава“ заплашва да извърши атентат в Германия

 9. „Ислямска държава“ заплашва Лондон, Рим и Берлин в ново видео

 10. „Ислямска държава“ планира грандиозна атака във Великобритания

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

 1. Основното е че не всичко трябва да се приема, буквално, като истина от древните писания (Библията или Корана), защото всичко там е казано в преносен смисъл. Тези, които приемат това директно не правят никаква разлика между мирното говорене и насаждането на омраза с това.

 2. по-плоска статия може само в дойче веле да се намери. даже и там се намират немски говеда да публикуват, въпреки цензурата, по-добри анализи.
  ако гърдев е имал в средното училище повече от 4ка, трябва да се проверят учителите за шуробаджанащина….

 3. Статията изобразява един процес, който тече в последните години пред затворилите си очите еврочиновници и ще доведе до сериозни катаклизми не само в Европа но и в други региони на света. Гърдев прекрасно е схванал процесите и демонстрира отлично познаване на ислямистките блянове за халифат. В световната история се помнят доста възходи и падения. Както се казва, колонизираните колонизират колонизаторите. Само трябва по-внимателно да я четем.

 4. Статията разглежда проблема и описва най- правилния подход за решаването му. Подробно са разгледани почти всички страни на явлението джихадизъм и заплахата която крие неправилния подход.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.