Борбата с катастрофите става ежемесечна

Катаджии и чиновници от министерства и агенции длъжни да отчитат наложени глоби и предприети мерки

Приемат и безплатни съвети на експерти

Държавно-обществената комисия за безопасност на движението да заседава всеки месец. Там трябва да се изслушват отчети и доклади на полицаи от КАТ, чиновници от бившата ДАИ, НАП, пътната агенция и различни министерства. Това предвиждат промени в Постановление 220 от 2003 г., публикувани днес за едномесечно обществено обсъждане.

Комисия обикновено заседава 2-3 пъти годишно, а през 2017 г. под ръководството на вътрешния министър Валентин Радев - 4 пъти. В нея са включени представители на 7 министерства, агенции и организации като СБА, БЧК, Асоциацията на общините и др. След промените Радев ще може да кани на заседанията председателите или членове на различни комисии в Народното събрание. Съвети ще се търсят и от външни експерти, но безплатно.

Веднъж на 3 месеца задължително в дневния ред трябва да се изслушва отчет на КАТ за постъпилите в МВР приходи, както и на НАП за принудително събрани санкции от шофьорите. От здравното министерство трябва да представят статистика за починали и лекувани от катастрофи, а от Министерство на правосъдието – доклад за съдебните дела и присъди.

Комисията ще си прави самоотчет на всеки 6 месеца, предвижда още постановлението.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България