Борел призова за сдържаност и международно разследване на удара на Голанските възвишения

ЕС призова за международно разследване на атаката срещу Голанските възвишения и призова всички страни да проявяват максимална сдържаност и да избягват ескалация. Това написа в X (Twitter) ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел.

Израел каза, че Голан е бил ударен от иранска ракета от арсенала на "Хизбула".

"Шокиращи кадри от футболно игрище в друзското село Мадждал Шамс. Категорично осъждам това клане. Имаме нужда от международно разследване на този неприемлив инцидент. Призоваваме всички страни да проявяват максимална сдържаност и да избягват по-нататъшна ескалация", написа Борел.

По-рано пресслужбата на израелската армия съобщи за масиран обстрел на северната част на страната от територията на Ливан, включително по посока на контролираните от Израел Голански възвишения. Най-малко една ракета удари футболно игрище в друзското село Маждал Шамс в Голанските извори. По последни данни загиналите са 11 души , включително тийнейджъри и деца, а 19 са ранени.

Според израелските военни ракетата е изстреляна от въоръжените сили на Хизбула от района на село Шебаа в Южен Ливан. Хизбула отрича да е замесена в този инцидент .

Majdal Shams се намира в Голанските възвишения близо до демаркационната линия между Израел и Сирия и е под израелски контрол от Шестдневната война през 1967 г. По-голямата част от населението там са друзи - отделна арабскоговоряща етноконфесионална група. Majdal Shams е най-голямото от четирите друзки селища в контролираните от Израел Голански извори.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят