Борец срещу контрабандата стана "Полицай на годината"

Борец срещу контрабандата от ГДБОП стана Полицай на годината за 2016 г. Наградите бяха връчени на церемония в НДК.

За поредна година МВР отличи полицейски служители и колективи, постигнали значими успехи в борбата с престъпността, опазване на обществения ред и сигурността на гражданите.

Голямата индивидуална награда “полицай на годината 2016-та” се връчва на гл. инспектор Калин Ангелов Литов - началник на сектор „Контрабанда“ към Шести отдел на „Митнически режим, парична, данъчна и осигурителна система“ при ГДБОП, съобщиха от вътрешното министерство.

Секторът, ръководен от ръководени от гл. инспектор Литов, е реализарал 10 операции у нас, при които са задържани 20 лица. Иззети са 23 милиона и 660 хиляди къса контрабандни цигари, 17 тона тютюн, 522 литра алкохол без платен акциз. Предотвратените щети за бюджета са изчислени на около 10 милиона лева.

Служители на сектора взеха участие и в международни операции. В хода на една от тях бе неутрализирана огранизирана престъпна група, занимавала се с незаконно производство на цигари на територията на страни от ЕС. Разбита е и нелегална фабрика за цигари в Будапеща. Успешната реализация стана възможна благодарение на информация, предоставена от ГДБОП-МВР.

Специална поощрителна награда „Полицай на годината 2016-та“ се връчва на инспектор Александър Атанасов Ласков - разузнавач V степен в група „Противодействие на общата престъпност“ в отдел „Криминална полиция“ на ОДМВР- Русе.

През изминалата година той работи изключително активно по противодействието на телефонни измами. Установява, че голяма част от престъпленията се извършват от жители на град Ветово, реагира изключително гъвкаво на всяка нова схема за телефонни измами, успява да опознае тази категория хора и да предложи най-адекватните решения за ефективно противодействие на променящата им се тактика.

Благодарение на неговите усилия има голям брои задържани, част от които – в съседна Гърция. В резултат на професионално събраните доказателства някои от тях вече са осъдени.

МВР връчи и две награди за граждански принос към работата на полицията.

Първата награда за Граждански принос получава 9-годишият Дамян Лазаров от Тутракан. В сутрешните часове на 17 юли тази година, Дамян излиза да играе и пред съседния вход на жилищния блок, в който живее намира портмоне с около 2 000 лева и лични документи. Без да се колебае нито за миг, той подава сигнал за намереното. Само преди две седмици, Дамян намира и портмоне с лични документи. Момчето вижда адреса на собственичката от личната карта и лично й носи изгубеното. Останалото е ясно – гореща благодарност от собствениците, получили своите вещи.

Втората награда за Граждански принос отива при двама младежи от Бургас. Това са 19-годишният Александър Пеев и 22-годишният Радостин Богданов. Те върнаха радостта в очите на 54-годишна жена от София и задържаха опасен рецидивист. Всичко се случва на 21 октомври в ресторант на хотел в Бургас, когато непознат издърпва раницата на жената и побягва. На виковете й се отзовават двамата младежи, които след кратко преследване, застигат и задържат крадеца до идването на полицията. След отвеждането му в районното управление се оказва, че минути преди това, на жп гарата в града той е нападнал и друга 64-годишна жена. Докато издърпвал чантата й рецидивистът е нанесъл сериозни травми на възрастната жена.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България