Жители на три села блокираха пътя Перник – София заради водния режим

Бургас с нов паркинг за 50 коли

Благотворителният календар на Fibank вдъхновява да правиш добро

Дължими налози за служебен аванс за шефа

Криминалисти от Сливен беседват с ученици за вредата от наркотиците

Районна прокуратура – Средец дарява награда от ВСС на „Българската Коледа“

Премиерът Борисов: Принципът, който сам защитавал, е отбрана и възпиране, но диалог с Русия (ВИДЕО)

Срути се стена на строителен изкоп в столичния квартал „Манастирски ливади“

Светофар падна на кръстовище в столицата

Глобиха бивш кмет 3000 лева за незаконно сметище

Приеха Андреа в болница на системи (СНИМКА)

Синът на Миню Стайков остава на свобода

Силно земетресение е усетено край остров Крит

Шофьорка отнесе пешеходец на улица в Лом

Мегз: Майка ми ме научи да готвя едва на 28

Борислав Радославов: Благословени сме с изцелителни храмове и извори Истории за лековитата сила на вярата представи авторът на премиерата на книгата си „Чудодейните места в България“

Жена ражда бебе след 15 години опити, три ин витро процедури и много нерви, пари и отчаяние. Това е резултат от сълзите на света Петка и истинската вяра на майката, но и благодарение на това, че е попаднала на точното място – скалния параклис „Света Петка“ в Трън. Тази и други истории за изцелителната сила на вярата бяха разказани на премиерата на книгата на Борислав Радославов „Чудодейните места в България“, която се състоя снощи в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

Сборникът представя 24 свети места в България, които авторът е обикалял в продължение на две години. Истински истории за силата на вярата, събрани в 392 изцяло цветни страници от 24 манастира, църкви и лековити извори. И близо 100 случая на хора с техните имена и истории, изцелили душите и телата си с искрена вяра. От Кръстова гора до Черепишкия манастир, от храма в Кабиле до Врачешката обител, и от Поморийския манастир до Клисурския и Лопушанския.

От книгата всеки може да разбере как да стигне до всяка една обител, как да се свърже с нея и какви забележителности да види наоколо. А също и да прочете едни от най-поучителните и вдъхновяващи притчи и съвети на отци. Стремежът на автора е бил да записва само автентични истории от първа ръка – от хора, които са изпитали върху себе си изцелителната сила на вярата.

„Започнах от Кръстова гора, а после си дадох сметка колко благословена е България с такива чудодейни места – каза авторът. – Историите наистина са много – за хора, които са хвърляли патериците, или са идвали с диагнози, при които лекарите са били безсилни. Често светите места са посещавали хора, които дълги години не са имали деца. И сякаш някаква сила свише се е намесвала, след това са се възстановявали и са имали деца, намирали са път в безизходицата си.“

„За мнозина това може да изглежда странно, да не им отива на възгледите – коментира Радославов. – Но когато човек се потопи в магията на едно лековито място, и е зареден сс силна вяра, усеща промяната върху себе си, започва да мисли по-позитивно. Заредени сме с толкова чудотворни места, с толкова лековити извори, с такива легенди, с толкова невероятни истории, че просто сме призвани да ги знаем и да ги разказваме.“

Не всяка икона и не всеки кръст могат да бъдат чудодейни, каза на премиерата отец Василий от храма в с. Желява. Зависи от вярата. Колкото повече хора са се молили с чисто сърце пред една икона, толкова повече се увеличава чудодейната й сила. Така нареченият поклоннически туризъм също не може да помогне на човек, ако посещението на едно свето място не е придружено с молитви и църковни ритуали за пречистване и опрощение, каза още свещеникът.

Тържеството премина в топла атмосфера, с много приятелски прегръдки и добри думи. Авторът беше изненадан от двама музиканти, дошли специално чак от Родопите – гайдаря Иван Балабанов, ръководител на гайдарски състав „Петко войвода“ от село Гела, и певицата Светла Дукатева, която възкресява истории за непознати български хайдути и опълченци с песни.

Това е втората книга на журналиста и писател, посветена на силата на вярата, след като през юни 2018 г. издаде книгата „Дядо Добри – светецът от Байлово“. Борислав Радославов е единственият журналист, когото светият старец допуска близо до себе си в продължение на 5 години. Радославов е автор и на книгите „Лечителите на България“ (в съавторство с Лили Първанова) и на „Изповеди от килията“, резултат от обиколките и разговорите му с лишени от свобода по затворите в България.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.