Борислав Цеков: Лозан Панов сякаш живее с усещане за недосегаемост

Тези твърдения, факти, изнесени за жилището на съпругата на Лозан Панов, не опровергават обстоятелството, че той живее в това жилище. Той живее в него, ползва го, така че би трябвало да постъпи както останалите засегнати административни ръководители. Най-малкото това, което, направи Пламен Георгиев, трябва да го направи и той. Г-н Панов изглежда живее с усещането, че е недосегаем. Това каза докторът по конституционно право Борислав Цеков по Канал 3.

"Аз все пак като юрист си позволявам за кажа, че председателят на едно от върховните съдилища първо да употребява такъв език, и второ - да се чувства минат", продължи Борислав Цеков. "Този двоен стандарт, който се проявява - за едни ако може веднага и сега да си ходят, същевременно за други има корпоративен медиен чадър. Все от едни и същи лица с обвинения, като има съмнения, че господин Панов ги поставя под чадър.

Господин Панов и до ден днешен живее в това жилище, не може да се прави, че не е замесен в цялата тази пелена от съмнения в този имотен скандал с "Артекс". Този магистрат не може да бъде третиран като независим магистрат - имаме председател на ВКС без задръжки да прави политически изказвания, като за мен това поведение на съотвества на статута на един магистрат. И той изглежда като недосегаем. Не може в една правова държава да има хора, които да смятат че са над закона или са недосегаеми. Но това са оценки на експертно ниво, тези оценки трябва да ги дава инспекторатът", обърна внимание юристът.

"Ако г-н Панов иска да надскочи останалите участници в скандала и да ги бие по морал, нека си подаде оставката, както съветват в такива случаи неговите приятелски медии", препоръча другият гост във "Всичко коз" юристът Марин Киров.

"Явно едни лица имат висока степен на морал и се оттеглят при проверки, а при други не можем да разчитаме на оставка. Защото виждаме, че няма проблем от закупуването на занижена цена, няма проблем, че фирмата, замесена в скандала и чиито собственици му кумуват, днес се оказа, че и небостъргачът им е нередовен и предстоят действия. На г-н Панов му е лесно - националните медии мълчат, когато има проблем, за това не може да се разчита само на морала, само на натиска отвън, а на законовите процедури", посочи Марин Киров.

Борислав Цеков подсказа, че в тази насока Висшият съдебен съвет има правомощия, но подчерта, че трябва да се изчака проверката на прокуратурата. "Надявам се, че българската прокуратура няма да е орган с фейсбук реакция.

Институциите с правораздавателна функция трябва да са много по-обрани, по-прецизни, да не допускат действия заради гняв във фейсбук, защото след това идва безправието. Нека да излязат проверените факти и тогава - всекимо своето", призова за търпение той. "Това са рутинни действия в случая, защото не бива да залитаме в другата крайност - един волунтаризъм, някой хвърлил нещо в публичното пространство. Ако има такива факти, тогава да се вземат решения. Останалото е джунгла, тълпа, сбирщина, а не общество, което се бори с корупция", подчерта Борислав Цеков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България