Нигяр Джафер: Моделът на здравеопазването е грешен

Весела Лечева: Грешка е да се иска оставка за изразена политическа позиция

Хлапета ще борят агресията с картинг и съвети от професионални пилоти

Изчезнаха 111 девойки след нападение в Нигерия

Учени регистрираха подозрителна активност на Йелоустоунския супервулкан

МЗ: Бутилираната вода носи сериозен риск за детското здраве

Мел Гибсън снима детективски сериал

173 милиона за нов център на София (ВИДЕО) Пускат нощен транспорт за 2 лв.

Две българки на топ постове в ЕК Първата жена начело на Евростат ще е Мариана Коцева

Вижте акцентите от броя на “Труд” в четвъртък, 22 февруари 2018

Русия е заплатила глоба от 15 милиона долара на Международния олимпийски комитет

Актьорите Гал Гадот и Марк Хамил ще връчват награди “Оскар”

Мъж обгоря след инцидент в леярна Прокуратурата проверява и друг случай

Валери Жаблянов в блиц пред “Труд”: ГЕРБ удрят всеки, който не им харесва

Легионер стрелец обвинен за хулиганство Горския човек заплашил служители на МВР, че ги очакват много изненади

Борисов бесен заради присъда срещу държавата в Страсбург за 18-годишно дело (СТЕНОГРАМА)

Снимка: Архив

Премиерът Бойко Борисов е изказал огромно възмущение по повод осъдителна присъда срещу България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, сочи стенограмата от вчерашното правителствено заседание.

МС реше да плати 4800 евро и да признае нарушение по жалбата „Златев срещу България“ за нарушено правото на справедлив съдебен процес в разумен срок по дело, проточило се 18 години.

“Имам коментар, но ще се въздържа”, казва Борисов, след като правосъдният министър Цецка Цачева докладва тази точка от дневния ред.

“Осемнадесет години невъзможност да се защитят интересите на гражданина!”, посочва Цачева.

“Затова е нужна реформа. Хората искат справедливост и бърз съдебен процес – това е, не междуличностни войни. Осемнадесет години, накрая и ще платим 10 хил. лева…”, казва премиерът.

“Производството се развива от 1991 до 2008 година. Много е важен периодът, за който става дума”, напомня министърката.

 

Пълният текст на обсъждането в Министерския съвет:

Точка 3
Проект на Решение за одобряване на едностранна декларация по дело „Златев срещу Република България“ (жалба №19077/10) пред Европейския съд по правата на човека

БОЙКО БОРИСОВ: Цачева.
ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Уважаеми господин министър-председател, уважаеми госпожи и господа министри, по жалбата „Златев срещу България“ нарушението на правото на справедлив съдебен процес в разумен срок и на правото на защита за собствеността касае невъзможността за националните съдилища да разгледат гражданския иск на жалбоподателя.
Става дума за процес, който е започнал през 1991 г. – взломна кражба на наследствен имот, задържан, осъден на първа инстанция, след това делото върнато и така – 18 години без произнасяне на присъда, с погасена по давност процедура и невъзможност за граждански иск, поради което г-н Златев съди България в Европейския съд по правата на човека.
Предложението на Съда за приятелско споразумение е отхвърлено от него и в съответствие с политиката на Съда при гореописаните обстоятелства българското правителство има право да направи едностранна декларация, с която да приеме да заплати сумата от 4800 евро и да признае нарушение на Конвенцията.
В рамките на правомощията ми предлагам Министерският съвет да приеме решение за одобряване на едностранна декларация, с която да признае нарушението на Конвенцията, да приеме да заплати на жалбоподателя предложената сума за претърпените имуществени и неимуществени вреди, разходи и разноски по делото и да поиска заличаване на жалбата от Регистъра на Европейския съд по правата на човека. Това е най-добрият вариант за излизане на България като държава от тази ситуация, с най-малко щети за държавата.
БОЙКО БОРИСОВ: Имам коментар, но ще се въздържа.
ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Осемнадесет години невъзможност да се защитят интересите на гражданина!
БОЙКО БОРИСОВ: Затова е нужна реформа. Хората искат справедливост и бърз съдебен процес – това е, не междуличностни войни. Осемнадесет години, накрая и ще платим 10 хил. лева…
ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Производството се развива от 1991 до 2008 година. Много е важен периодът, за който става дума.
БОЙКО БОРИСОВ: Приемаме точка 3.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (9)

 1. Няма друга институция в тази държава, която така нагло да се самоназовава ВЛАСТ. Независимата Съдебна Власт . Най-голямата ламя , която не работи години наред, не произвежда нищо , създава условия за измами, корупция, убийства, мародерства , неспазване на закона като отлага дела, пуска на свобода престъпниците за да се облагодетелства по няколко пъти и самата тя е престъпна организация като не си изпълнява дейносста, а лапа едни заплати, бонуси, привилегии и подкупи.

   1. Пост съвецката съдебна система е наследство от руснаците и тяхната съдебна система. Та за това сме на тоя хал. Не разбирам какво има общо с демокрацията? Ма знам ли може да е някое географско понятие. Напоследък така е по-руско модерно да се смята.

 2. lamq , koqto se samoizqjda v borbata za pove4e pari ot vsqkade , ot 13 i 14 zaplata , ot nepokriti shtatove , pari za obleklo , 4e sa goli gorkite , pari za trtansport i nakraq ili ne ? i evtini kufteta po po4ivnite im bazi- to ne be bqla , obzor , cigov 4ark i … i. i nakraq grajdanite ku4eta gi qli v jelanieto im za spavedlivost. a selqnite gorkite koi gi hvane.. kolko o6te 6te vi 4akame da se promenqte g-da ??

 3. ВСИЧКО ИДВА ОТ” ПОБЕДНИТЕ” ГОДИНИ НА СОЦИАЛИЗЪМА НА ТОДОР ЖИВКОВ И НЕГОВАТА КЛИКА НЕКА НЕ НЕ ПРАВИМ ЧЕ ТОВА НЕ СЕ ОТНАСЯ ДО ВСИЧКИ НАС И ДА ОБВИНЯВАМЕ ДРУГ ЗА ДЕРЕДЖЕТО НИ .ГЛЕДАЙТЕ СЕВЕРНА КОРЕЯ И СИ СПОМНЯЙТЕ КАК КВИЧАХМЕ И ВЕНЦЕХВАЛЕХМЕ ПАРТИЯТА РЪКОВОДИТЕЛКА И НЕЙНОТО ПОЛИТБЮРО НАЧЕЛО С ТАТО ????

   1. Така е коментаре. Лошото е, че нашата подводница руските водорасли я “налазиха”. А всички знаем съдбата на Курск и въобще до каквото са се докоснали руснаците и милиционерът Путлер.

 4. Боко да е благодарен на седерастите и безродниците на луканов, че инак ако не търкаше наровете, щеше да е бедняк.

 5. Заради самия Борисов, като гл. секретар на МВР, ръководил акцията срещу Чакъра, България е осъдена за плати 50 000 евро, а заради измислените акции на Цветанов при Герб -1, България има 6 осъдителни присъди, всяка от които за по стотина хиляди лв. за проявено полицейско насилие и унижение и гавра с набедени от мутренското управление граждани. А има и още дела от този период, които не са завършили. А Той се възмутил за 4800 евро!

Отговорете