Борисов: По 19 млн. лв. на ден струва това шоу в парламента (ВИДЕО)

България ще е една от първите държави в програмата "Европейски зелен сертификат" 

Всички лъжи една по една заминават в коша, остава свършеното и работата. Това заяви премиерът в оставка Бойко Борисов във видеообръщение, публикувано в страницата му във фейсбук по повод участието си в срещата на върха в Порто, където правителствените ръководители на държавите членки на ЕС обсъждат реализирането на Европейския стълб на социалните права.

„На тези, които сега много обичат да дават оценки и говориха за чипиране, че с РНК ваксините ни чипират, искам да кажа, че 37 хиляди българи вчера са се ваксинирали. Всички лъжи една по една заминават в коша, остава свършеното, направеното и работата. Благодаря на всички, които участват в тази дейност“, каза той.

"България беше е една от първите страни в ЕС, която предостави данни от електронните си сертификати (за поставените ваксини срещу Covid-19 - бел.ред.) в европейската система. Швеция първа потвърди, че успешно са валидирали данните от българския сертификат на 7 май. Тогава бяха проведени и тестове на портала за европейския зелен сертификат. По време на тези тестове успешно предоставихме свой криптографски материал и получихме информация от останалите държави-членки. България ще бъде една от първите държави, които ще бъдат включени в програмата "Европейски зелен сертификат" още при стартирането й на 1 юни", информира Борисов.

Той каза ще, че е получил благодарности от чешкия си колега Андрей Бабиш заради сътрудничеството при разследването на предполагаемо руско участие в зривовете на оръжейни складове в Чехия. 

„Само може да ми е мъчно и да ми е жал от това, което наблюдавам” - така премиерът в оставка коментира политическата обстановка в страната. „Надявам се, че Радев не се гордее с продукта, който една година създава и изпрати в парламента”, добави той.

Изборите, които минаха струваха 150 милиона, коментира още Бойко Борисов. "За 8 работни дни, защото си провалиха едно заседание, излиза, че работата на тези хора, струва 18. млн. и 750 хил. лв. По 19 млн. лв. на ден струва това шоу в парламента. Хубаво е, че го закриха, защото с това шоу, щяхме да фалираме", изтъкна Борисов.

"Когато Европа и светът броят центовете, ние стотици милиони харчим за шоу", каза още Борисов.

„Важно е да кажем какво е Планът за действие на Европейския стълб за социални права. Той има три акцента. Първият е до 2030 г. най-малко 78% от населението на възраст от 20 до 64 години да бъде заето и да има работа. Второ, най-малко 60% от всички пълнолетни лица да участват в поне едно обучение за дигитални умения през годината. Трето, броят на хората в риск от бедност и социално изключване да бъде намален с най-малко 15 млн. до 2030 г.“, каза Бойко Борисов.

„Това, което днес подписахме, ние започнахме да го правим от преди 4 години. Не само пенсионерите и възрастните хора са във фокуса на ЕС. На фокус са и децата. Ние вкарахме над 50 000 деца, които никога не бяха влизали в класни стаи, да се обучават, а това, че направихме задължителни детските градини от 4-годишните, именно сега това в Европа се поставя като план за действие, а ние вече сме го направили. Друго особено важно е децата да се обучават в специалности, за които има след това пазар на труда. Има много модерни образования, но има ли пазар за тях. На нас са ни нужни машинни инженери и технолози – това, което в следващите години в България ще се развива“, заяви Борисов. 

https://www.facebook.com/boyko.borissov.7/videos/3084173508477365

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България