Борисов: В България има най-малко евроскептицизъм (ОБЗОР)

Премиерът се похвали пред председателския съвет на ЕП, че членството ни в европейското семейство е осъзнат избор

“България е една от държавите, в която има най-малко евроскептицизъм, българският народ продължава да вярва в ЕС.” Това заяви премиерът Бойко Борисов в началото на пленарното заседание между правителството и делегацията, водена от председателя на ЕП Антонио Таяни,

Борисов подчерта, че сме една от държавите, които успяха да направят разлика от това да са във Варшавския договор и Съвета за икономическа взаимопомощ и да са в ЕС. “Това беше един осъзнат избор и не случайно българският народ продължава да вярва в ЕС”, заяви премиерът.

“Време е Европа да се намеси в разрешаването на проблемите в Сирия”. Това повтори на пресконференцията след разговорите си с шефа на европарламента, Бойко Борисов. Така той разви пред госта от Брюксел тезата, която изложи ден по рано на публична лекция на тема “България, Балканите, Европа и светът, организирана от “Труд” и УНСС.

На пресконференцията с Таяни Борисов припомни, че вчера рано сутринта в Германия бяха задържани шестима сирийски терористи на възраст от 20 до 25 г. във връзка с подготвян терористичен акт. “А в същото време президентът Тръмп и президентът Путин във Виетнам решаваха проблемите в Сирия. В Сочи се решават между президента на Турция и президента на Русия... А в Европа се караме къде да бъдат релокирани тези, които ще дойдат. Според мен това не е правилно”, посочи Борисов.

Таяни благодари на премиера

за помощта

за Балканите

Прие критиките за Сирия

Шефът на Европейския парламент Антонио Таяни благодаря на премиера Бойко Борисов и на българското правителство за помощта, която дават на ЕП “за подобряване на качеството на дейностите на Балканите”.

“Познанията на Бойко Борисов са много полезни, ако искаме да постигаме сериозни цели на Балканите като ЕС”, заяви Таяни.

Той се съгласи с критиките на Борисов срещу пасивната роля на Европа по отношение на проблемите в Сирия.

“Мисля, че Европа трябва да играе по-сериозна роля в света. Ролята й не може да бъде маргинална. Големите решения не могат да се взимат само от САЩ, Русия, Китай или Индия. През следващите години Европа трябва да работи за стабилността и мира в Близкия Изток, в района на Средиземноморието и на източните си граници. Не можем да се откажем от тази роля. Ние представляваме 500 млн. европейски граждани, които имат право да не се считат за изтласкани от глобализацията”, подчерта още Таяни. По думите му Европа трябва да има своя външна политика и да говори с един глас.

“Имам предвид и Африка, не само Сирия. И там Европа трябва да направи така, че гласът є да се чува не само за източните граници”, каза още Таяни.

“Искам да благодаря още веднъж на Борисов и на неговото правителство за начина, по който ни приеха. Политическите разговори са много важни, но тъй като съм италианец, за мен гостоприемството е повод за голяма радост. Тук в София всички ние се чувстваме у дома си”, допълни той. “Големите политически споразумения се постигат само, ако има лични и близки взаимоотношения”, каза още председателят на ЕП.

Търсим диалог и консенсус

Лиляна Павлова показа

на гостите „Антична Сердика”

Министърът по европредседателството Лиляна Павлова показа на председателя на Европейския парламент Антонио Таяни археологическия комплекс “Антична Сердика”.

“Гостите останаха впечатлени от една от най-големите атракции в подземния парк - Декуманус Максимус - главната улица на Античния град. Тя е с почти изцяло запазена автентична настилка, по която днес и се разхождат жителите и гостите на София”, написа в социалната мрежа Павлова. Тя обяви, че България ще бъде председател на Съвета на ЕС, който търси диалог и консенсус. Припомни, че приоритетите са бъдещето на Европа и младите хора; европейска перспектива и свързаност на Западните Балкани; сигурност и стабилност.

Таяни чу и гласа на младите в СУ

Караянчева подари парламентарен звънец

Нинова връчи на госта програмата на БСП

Реплика на парламентарния звънец като подарък получи председателят на Европейския парламент Антонио Таяни от председателя на Народно събрание Цвета Караянчева. Двамата се срещнаха в кабинета й, за да обсъдят предвидените съвместни срещи от парламентарното измерение, заложени в календара на Българското председателство на Съвета на ЕС. След срещата с Цвета Караянчева, Антонио Таяни се обърна към депутатите от българския парламент. Оказа се, че брюкселските чиновници, осигурили озвучителната техника са направили гаф. Така Таяни се оказа загубен в превода. Докато изчакваше да оправят обърканите честоти за превода от италиански на български, Таяни се пошегува на английски: “Трудно ми е да говоря на български” И обеща: “Следващия път!

Председателят на БСП Корнелия Нинова връчи на председателя на ЕП Антонио Таяни визията на социалистите за бъдещето на Европа и мястото на България в нея “Повече социална Европа в интерес на хората”. Членове на младежката организация на ДПС се опитаха да подарят на Таяни книга на английски за българския национализъм, но не успяха.

След срещата с депутатите Таяни отида да чуе гласа на младите в Софийски университет.

Коментари

Задължително поле