Борисов в Перник за пускането на водопровода (ВИДЕО)

Премиерът Бойко Борисов е в Перник за пускането на водопровода. Заедно с кмета на града Станислав Владимиров тръгнаха на инспекция, за да проверят нивото на язовир Студена и състоянието на новостроящия се водопровод.

Трасето, по което на Перник ще бъде подавана вода от язовир „Бели Искър”, е с дължина 13 км.

Станислав Владимиров отбеляза, че капацитетът на язовир "Студена" е нараснал след падналите дъждове и сняг. "С много добро темпо се пълни, ако продължава така може в края на пролетта да отменим водния режим", каза той.

"Белмекен също е пълен заради снега", каза премиерът.

"На практика, тази тръба напролет ще ти стане резервна", отбеляза Борисов.

"Тя ни дава шанс да минем на по-лек режим сега", каза кметът на Перник. "Тя винаги може да се ползва във времето, защото в кризите си има цикличност", допълни Владимиров.

Премиерът отбеляза, че и министърът на околната среда е бил експедитивен. "Знаеш, че винаги съм бил за мир и разбирателство. Седнете по една ракия, за дезинфекция. И вместо в тоя коронавирус да ходите по съдилища, да седнете, да се разберете", каза Борисов за напрежението между Емил Димитров-Ревизоро и градоначалника на Перник.

"Няма смисъл, дори някой да е пропуснал нещо, може един телефон - и да се изчистят и документални, и институционални нарушения. Надявам се да е разбрал, че ВиК е държавна, не общинска", отговори кметът на Перник.

Той отбеляза, че хората в града са дисциплинирани, с много малки изключения. "Хората спазват мерките, няма някакво напрежение. Всички са осъзнали, че трябва сами да се пазим и да опазим най-възрастните хора", отбеляза той.

Министър Караниколов заяви, че КЕВР ще издаде разрешение, ВиК-Перник става собственик и проблемът с водопровода документално ще бъде разрешен.

Борисов благодари на кмета на Перник и отново го посъветва - да се сложи край на недоразуменията между институциите, за да може водата към града да тръгне с пълна сила.

По-рано днес на правителственото заседание Министерският съвет даде съгласие „Софийска вода" АД да предоставя водни количества на „Водоснабдяване и канализация“ ООД – Перник за осигуряване водоснабдяването на град Перник и прилежащите населени места. Решението дава възможност за срок от шест месеца ВиК - Перник да получава вода от новоизградения авариен водопровод, който свързва водопреносната мрежа на град Перник и водопровода от с. Мало Бучино.

Решението за изграждане на новия водопровод беше взето във връзка със засушаването и настъпилата водна криза на територията на град Перник, намаления дебит в язовир „Студена“ и въвеждането на режим на водоползване в града. По този начин се осигури довеждането на водни количества от събирателните деривации на язовир „Белмекен“ - СД „Манастирска“ и СД „Грънчар“ до град Перник.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България