Нигяр Джафер: Моделът на здравеопазването е грешен

Весела Лечева: Грешка е да се иска оставка за изразена политическа позиция

Хлапета ще борят агресията с картинг и съвети от професионални пилоти

Изчезнаха 111 девойки след нападение в Нигерия

Учени регистрираха подозрителна активност на Йелоустоунския супервулкан

МЗ: Бутилираната вода носи сериозен риск за детското здраве

Мел Гибсън снима детективски сериал

173 милиона за нов център на София (ВИДЕО) Пускат нощен транспорт за 2 лв.

Две българки на топ постове в ЕК Първата жена начело на Евростат ще е Мариана Коцева

Вижте акцентите от броя на “Труд” в четвъртък, 22 февруари 2018

Русия е заплатила глоба от 15 милиона долара на Международния олимпийски комитет

Актьорите Гал Гадот и Марк Хамил ще връчват награди “Оскар”

Мъж обгоря след инцидент в леярна Прокуратурата проверява и друг случай

Валери Жаблянов в блиц пред “Труд”: ГЕРБ удрят всеки, който не им харесва

Легионер стрелец обвинен за хулиганство Горския човек заплашил служители на МВР, че ги очакват много изненади

Борисов в Сараево: Турция има интерес от добри отношения с Европа Ако си спомним за цар Симеон, всичко отива по дяволите…, заяви премиерът

Снимка: Цветан Томчев

„Турция никога не се е намесвала във вътрешните работи на Босна и Херцеговина, нито се е опитвала да се намесва в основните ни приоритети. Имали сме винаги подкрепата на Турция при реализиране на нашите приоритети. Босна и Херцеговина е страна, която принадлежи на босненци и херцеговци, от другата страна сме част от Европа. Ние зачитаме нашата вяра, ислямът в Босна и Херцеговина със сигурност е един от най-толерантните. Каквато и да е форма на радикализма не е и няма да бъде разрешена.” Така отговори Денис Звиздич на въпрос за изказване на турския президент Реджеп Ердоган.

Преди седмица Ердоган припомни заръката на бившия босненски президент Алия Изетбегович, който той му е предал преди смъртта си. Ердоган разказа как ден преди смъртта на Изетбегович през октомври 2003 година той го е посетил в болницата. “Тогава той ми каза: “Реджеп, вие сте потомци на султан Фатих. Тези земи са ви оставени от него в наследство и затова трябва да се грижите за тях”. Е, как ние днес да изоставим Мостар? Да се откажем от река Дрина? Как да се откажем от джамията на султан Фатих? Разбира се, че ние никога няма да направим това. Няма да се откажем от тях. Тези паметниците са короната на нашата цивилизация. Тя ги е построила като доказателство за съществуването си. От 15 век до днес”, каза Ердоган по време на форума на Международния цивилизационен съвет, който се провежда в Истанбул.

„Турция има интерес да има добри отношения с Европа”, заяви Борисов. Той подчерта, че ако коментираме подобни изказвания, ще бъде създадена добра среда за националисти и екстремисти. “Нашият отговор е друг – това не е европейски начин за общуване с държавите. Няма нищо по-изгодно за Турция от приятелство с Европа”, каза премиерът.

„Историята е такава, но има история и преди 13-14 в. И някои са ходили до Цариград. Ако си спомним за цар Симеон, всичко отива по дяволите…”, каза още Борисов.

„Но това е история. Сега ние искаме народите да живеят в мир и да има благосъстояние”, каза още той.

Попитан какви мерки взема Босна и Херцеговина срещу радикалния ислям, Звиздич отговори: „На територията на страната ни няма лагери за подготовка на бойци на Ислямска държава. През последните две години нито един наш гражданин не е отишъл на бойните полета на Сирия. Тези 46, които са се върнали, са под контрола на компетентните органи. В Босна и Херцеговина няма нито един орган, който да има връзка с тероризма. Става въпрос за неверни твърдения, които ние отхвърлихме. Те са част от войната, която се води с Босна и Херцеговина. Тук от столетия живеят представители на различни религии. Виждате, че на 100 м се намират храмове на различни религии. Босна и Херцеговина би могла само да обогати Европа в културологично отношение”.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. Лошо ли ще е ,бе Ангеле..поне така ще се запази етноса..иначе с тия гейбракове нацията ще изчезне

  2. Sandanski I Chernopeev beha v Sultanskite sarai v Carigrad1908 s Enver pasha I Talat pasha, ala se opariha otposle. Da si imame uvazhenieto, priatelstvoto, targoviata, dumata, ala seki da si znae SVOIA SI DOM I SVOITE SI IMOTI. V spalniata vliza samo stopanina na kashtata !!!

  3. ние отдавна сме предадени на турците!можем да избираме-турция или русия!
    много е просто-постотоманска българия възниква вследствие на геополитически сблъсък между две империи-руската и османската!ако не беше тази война днес щеше да имаме съвсем друга конфигурация тук на балканите,а и можеше и въобще да няма българия…

  4. При цар Симеон Велики България е била на три морета – Черно, Бяло и Адриатическо. Волжска България, от 9-ти до 13-ти век, е била на четири морета – Черно, Азовско, Каспийско и Баренцово. През 1552 г. Волжска България е завладяна геноцидно от Иван Грозни и оттогава пъшка под тежкия ярем на руското робство. Така че, нека да си спомним и за българите от Волжска България. И те са хора.

  5. тогава какво мрънкаш!руснаците създават балканска българия с цел да елиминират създаването на българия на своя територия.затова и официалната турска пропаганда смята българите за славянизирани от руснаците турци,които са откъснати от майка турция след руско-турската освободителна война!цар симеон цял живот е имал една цел-не как да разшири някаква си имагинерна “велика българия”,а да седне на византийския трон!ами така се получава като се четят пропагандни глуповетини на псевдоисторици!

Отговорете