Борисов в Хитрино: Не могат да се измъкнат, ако е човешка грешка

Снимка: btvnovinite.bg

Според премиера Бойко Борисов, ако трагедията в Хитрино е причинена от човешка грешка и несъобразена скорост, това ще бъде установено.

„Системата е електронна. Засичаме в Горна Оряховица-Хитрино скоростта на влака, така че не могат да се измъкнат, ако е човешка грешка“,  каза пред журналисти в селото министър-председателят в оставка след заседание на Националния щаб за изпълнение на плана за действие при бедствия.

„Поне до този момент от експертите по взривовете не виждаме нещо, което да е в тази посока и да потвърждава подобна версия , но изпипват всичко, защото има жертви, ранени, разрушения и всяка една дума би могла после в съда да натежи. Искам специално да благодаря на хората тук, защото са много дисциплинирани и разбират ситуацията. Те са много задружни“, каза още Бойко Борисов.

Междувременно, директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ гл. комисар Николай Николов, обяви, че жертвите вследствие на експлозията вече са седем. „Не се издирват хора, към момента нямаме постъпила информация някъде да има затрупан човек. Сигналите, които имаше, сме ги проверили“, подчерта Николов пред „Фокус“.

Само 14 човека се качиха в автобусите, тях ги караме в много добра база, където е подсигурено всичко за тях, добави премиерът. По думите му останалите хора са отишли във Венец и Нови пазар при близки и роднини. „На една 97-годишна баба намерихме сина й, който дойде да помогне. Тя е най-възрастната в селото“, каза още Бойко Борисов.

Според премиера, най-малко 48 часа ще продължи изтеглянето на цистерните. „Взимаме мерки. Изтеглихме 9 цистерни от композицията. Другите са много рискови и искаме да няма хора, когато екипът влезе да работи. За мен е опасно и за това решаваме да рискуваме максимално малък брой хора. Ще изтеглим полицията и пожарната“, обясни Борисов

На въпрос колко време ще продължи операцията, за да могат да се върнат хората в селото Борисов заяви, че 48 часа би било оптимистичен срок. „Това са 9 цистерни, че и повече. Сега чакам и прокурорите, следователите огледите на локомотива завършват и ще изтеглим и тях. Най-малко 48 часа. Трябва да изправим цистерните, трябва да ги преточим. Това е технологично време, много е опасно. Трябва всички мерки да се вземат за безопасност“, коментира още премиерът в оставка

„Всички неподвижни хора сме ги извели с линейки, настанили сме ги в болници, за да имат прехрана и да им е топло. Материалните неща ще ги оправим, просто не можем да върнем загиналите, ранените ги лекуват“, обясни той

„Докарахме най-добрите експерти, за да имаме готовност при евентуална авария при процеса, за хората, които ще работят. Дано жертвите не растат. Новоизбраният президент беше тук, на заседанието каза, че всичко, което сме взели като мерки е достатъчно. Вижда ми се най-чисто и бързо да вдигнем бюджета на общината, общинския съвет и местните хора да се съберат след това и да подпомогнем по най-бързия начин хората.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. Бойко пак си прави пиар. Няма значение, на сватба, на погребение или кръщене, той е там, за да се направи на Роки.

  2. Гусин премиер, май ще излезе,че е човешка грешка, или вие смятате,че Господ-Бог е решил да ни накаже заради кофти управляващите и най-паче техния лидер! Заблуждавате се. Апропо: защо вие тичате вместо миниЗДърката на МВР да оправяте нещата , когато яйцето стане бая горещо и припре плътно до четирите букви отзад? Тая жена само за параван ли служи?! Когато протестът на афганците в Харманли достигна апогея си, дамата-министър я нямаше! Сега много тежка авария, отнела живота на 7 човека , дай боже да не станат 12, ама мадам Бъчварова сигурно си почива от вчера свършилата поредна командировка в чужбина! Не смятате ли, че така авторитет (на банкянски език реноме/рейтинг) на МВР началника не се печели…

    1. Няма време Бойко да обяснява на министърката какво да говори…затова не се е появила или пък е запразнила вече

  3. Ех Българийо,Българийо.Дори и в трагедията не можеш да бъдеш единна.Правил си пиар.Ами преди всичко,г-н Борисов е още премиер,а отделно ,че и специалността му е ПАБ.Кой да дойде на мястото на трагедията,Нинова или Станишев?Ако не дойде лош,ако дойде пак лош.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.