Борисов даде срок до октомври за решаване на историческите спорове със Северна Македония (ВИДЕО)

Две години откакто подписахме договора и през тези две години се направиха неща със съвместните усилия на България и Северна Македония, които дадоха европейска перспектива на Северна Македония. Това заяви премиерът Бойко Борисов след среща на четири очи в Скопие с колегата си Зоран Заев.

Премиерът каза, че в делегацията му е проф. Ангел Димитров, както и евродепутатът Ангел Джамбазки.

„Трима ангели са с мен – посланикът ни е Ангел Ангелов“, обяви Борсов и подчерта, че се надява историята да не ни разделя занапред. Премиерът ни увери македонския си колега, че ще бъде ускорен коридор №8: „Разбрахме се с колегата още следващата седмица да се отиде на Гюешево. Тунелът от наша страна е почти готов, работи се ускорено по завършването на коридор 8“.

Зоран Заев обяви, че очаква съвместното председателството на Берлинския процес от Балгари и Северна Македония догодина и разчита, че то ще даде тласък на европейската перспектива пред неговата страна.

„Фактът на България и Македония получиха председателството на Берлинския конгрес следващата година е именно в отговор на стремежа да направим така, че народите на Западните Балкани да видят, че ЕС оценява правилните политики“, изтъкна Борисов.

На въпрос дали България ще постави условия пред членството на Северна Македония в ЕС, Борисов категорично отрече възможността за наши претенции.

„Дори не ми се иска да мисля, че може да се стигне до поставяне на условия от България, за членството на Македония в ЕС и то след всички усилия, които направихме. Да се наложи точно аз да вдигам ръка срещу Северна Македония, просто няма да е честно. Предложих на колегата да дойдат във Варна, да работим по тази тема, вместо да почиваме. Зоран е свидетел как съм се борил с Франция, с Германия“.
Той призова историците денонощно да работят, за да постигнат консенсус по спорните въпроси.

Бойко Борисов и Зоран Заев в Скопие. Снимка: Цветан Томчев

„За да обединим максимално усилията, ежедневно трябва да се работи. Малко време имаме, за да приключим с тези конфликти, така да ги наречем. За всички, които спорим, герои, които са си дали енергията, жертвали са се, за да работим ние заедно. И точно по тази тема да спорим, просто не е честно спрямо тяхната идеология, цел, мечта, ако искате. Те са мечтали за автономия, права за хората. И всичко това виждате го има и го развиваме“, каза още министър-председателят.

„Надявам се историците, не само да не попречат, а да положат огромни усилия и да намерят правилното изразяване на историята, която да ни обединява, заедно да отидем да се поклоним на техните гробове. На тази територия, тези хора са си давали живота и са я имали за твоя, така, че положете усилия“, каза Борисов. Той разказа и как докато летели с хеликоптера към Скопие проф. Ангел Димитров разказвал за падналите жертви на всеки хълм, над който прелитали.

Борисов обеща като дойдат новите изтребители Ф 16 с тях да охраняваме и Северна Македония.

Премиерът ни даде срок до октомври съвместната комисия да постигне компромис по всички спорни въпроси.

Снимки: Цветан Томчев

„Гоце Делчев е българин, който с е бил за свободата на Македония“. Така премиерът ни отговори на въпрос на македонска медия какъв е Гоце Делчев.
„България по никакъв начин не се меси в работите на Република Северна Македония. Аз също внимателно съм изследвал вашата медийна среда и за мое голямо съжаление виждам силно влияние против България. Да попитам: „Какво е поискала България от Северна Македония, какво не сме направили за Северна Македония? Мицковски ми е приятел, от едно политическо семейство сме. Какво налага такова тиражиране на злоба срещу България, какво сме ви направили? Нашите герои като са загинали са имали точно тези цели – да бъдем братя, да имаме просперитет и високи доходи. Защото това е най-голямата цел на всеки политик, а ние с нашата политика сме се докарали да бъдем най-бедни“, попита премиерът.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.