Борисов дари книги на университета „Ханкук”

Снимки: Цветан Томчев

Премиерът Бойко Борисов дари български книги на Университета „Ханкук” за чужди езици в Сеул. Преподаватели и студенти му благодариха за дарението, увериха го, че ще учат от тях и в знак на признателност му връчиха благодарствен плакет.

През 2005 г. в университета „Ханкук” е създадена катедра по грецистика и българистика. Всяка година около 15-20 корейски студенти се записват да изучават български език.

В словото си пред студенти и преподаватели, той подчерта, че е уверен в бързото развитие на отношенията между двете страни в различни области на икономиката. Той подчерта, че затова ще са необходими кадри.

Борисов разказа, че пред корейския си колега казал, че най-добрият начин за отбелязване на 30-годишнината от началото на дипломатическите отношения между двете страни догодина, ще е с откриването на голям корейски завод в България.

Премиерът ни обясни пред студентите, че преди година в София с Китай се откри глобален мозъчен тръст, а отскоро в българската столица има и офис на Световната банка.

„С Корея по това и приличаме, че в образование влагаме много”, подчерта Борисов. И допълни, че засега само Република Корея дава стипендии на български студенти, но бил убеден, че след Нова година и България ще дава стипендии на корейски студенти. „Имаме много силна катедра по корейски”, увери премиерът.

Той разказа, че един от преподавателите в „Ханкук” проф. Людмила Атанасова, преди да дойде в Сеул е преподавала в Софийския университет. Борисов разказа, че Атанасова е женена за румънски таекуондист.

Коментари

Задължително поле